Zo erg zijn ze niet, je ‘bad days’

Hoi allemaal! We kennen ze allemaal wel, de dagen waarop het niet lukt. Wat je ook probeert, het lukt gewoon niet. En soms kan je uit die sombere/negatieve stemming raken, maar soms is het gewoon zo. Door het jaar heen heb ik een tip ontwikkeld die voor mij enorm goed werkt op zulke dagen. Buiten extra lief zijn voor mezelf concentreer ik me ook vaak op gedachten, liefst opbouwende. Vaak helpt mij dat vooruit. Ik wil vandaag die moeilijke dagen in een ander daglicht zetten.

ee4fa25ef70a25e7267bf42aa20b37b8

Het idee en de gedachte aan deze blogpost kwam eigenlijk door een Pinterest-tekstje. En die deed mij realiseren dat ik het onbewust wel eens ben met dat tekstje. Want er is een ding wat heel goed helpt als je het gevoel hebt dat alles tegen je is: dankbaarheid. Natuurlijk zal je door dankbaar te zijn niet meteen al je moeilijke gevoelens of gedachten kwijt zijn. Maar het doet je wel net iets sterker in je schoenen staan. Wat ik het afgelopen jaar vooral heb gedaan is telkens mijn kleine geluksmomentjes oplijsten. Elke dag probeerde ik op zijn minst 2-3 dingen te zoeken wat ik leuk vond die dag, waar ik van had genoten. En ze zijn niet elke dag zo makkelijk te vinden, maar ik ben van de volle overtuiging dat er in elke dag wel iets leuks zit. Al is het maar dat je bent opgestaan en een knuffel hebt gegeven aan iemand die je heel erg lief vindt. Je moeder, vader, vriend of vriendin.

Door die dingen op te lijsten zal je ten eerste al merken dat er wel leuke dingen gebeuren in je leven. Want dat is net het moeilijke aan zulke dagen, je hebt het gevoel dat er niks leuks meer over is van je leven. Soms dan. Wat mij ook heel erg geholpen heeft is als ik me weer een keer slecht voelde, bedenken dat er mensen zijn die het zoveel erger hebben. Doordat ik veel lees, weet ik dat dat kan. Daardoor heb ik een groot inlevingsvermogen. Maar daarvoor hoef je geen boekenwurm te zijn. Filmliefhebbers bijvoorbeeld, in films is niet alles realistisch maar sommige dingen wel. En dan besef ik het me: sommige mensen zouden willen dat mijn problemen hun enige probleem was. Dat heeft vaak twee effecten. Het ene al wat positiever dan het andere. Het beste effect wat dan ontstaat is dan dat ik me werkelijk beter voel. En ik besef dat er inderdaad nog zoveel is wat ik zal mogen meemaken en ik niet voor altijd in deze dagen zal zitten. Maar er zijn ook momenten dat ik dat besef en dan compleet hard voor mezelf word. Want dan heb ik het gevoel dat ik treur om iets van niks. Gelukkig weet ik dat tweede gevoel meestal vrij snel van me af te zetten. Het kan helpen om het gewoon van een andere kant te bekijken. Want het kan altijd erger.

Meeste van ons kunnen het niet inbeelden hoe het is zonder huis, voedsel, kleding of andere noodzakelijke dingen. Ik zelf ook niet gelukkig. Ik heb buiten die moeilijke momenten een heel fijn leven. Meeste familie is nog in leven, houden van mij (en ik van hen natuurlijk), ik heb een superlieve zus waar ik op kan rekenen en twee hele fijne ouders. Dit zijn dingen die je niet kan kopen (oke, die eerste dingen wel maargoed) maar wel noodzakelijk zijn. Je leven word denk ik pas echt waardeloos als je die dingen kwijtraakt. En het feit dat je dit leest, wil zeggen dat je op een of andere manier toch een toestel met internet hebt. Al is het maar de computer in de bibliotheek of smartphone of tablet van een vriend of vriendin. Het is meer dan sommige mensen hebben. Iedereen ziet dit soort dingen zo vaak als vanzelfsprekend, en ik geef toe, ik ook soms. Maar je bent de grootste gelukzak als je een dak boven je hoofd hebt, een warm huis en iemand waar je bij terecht kan als je problemen hebt. En als je elke avond een maaltijd op je bord hebt. Want er zijn mensen dat als kinderen vragen aan hun ouders wat er vanavond op het menu staat, dat de ouders met pijn moeten zeggen: ‘sorry schat, vandaag hadden we geen geld voor eten. Je zult moeten wachten tot morgen’. En dat kunnen wij ons niet inbeelden. Het is zoals Marco Borsato zo mooi zing in ‘Je zit op rozen’. Hij zingt daar nameijk: ‘Je zit op rozen, gewoon omdat je hier geboren bent’. Hij heeft gewoon gelijk, en toen ik het liedje het eerst hoorde, vatte ik de booschap niet meteen. Maar nu wel. Dus ik pareer die bad days wat vaker met een lach en besef dat ik het wel goed heb hier. En soms lukt dat niet, maar dat is ook oke.

Heb jij makkelijk een bad day?

%d bloggers liken dit: