Respect voor iedereen!

Hoi allemaal! Ik lees vaak quotes over dat het je karakter bepaalt over hoe je mensen behandelt. Met hoeveel respect en beleefdheid je dat doet. En dat zette mij aan het denken. Ik klaag wel eens over het gebrek aan respect in onze wereld. Dat is er, dat kan je niet ontkennen. En meeste mensen antwoorden dan dat dat de echte wereld is. Vooral als ik dan eens afgesnauwd word door mensen die hoger staan dan mij. Mijn lieve tante reageerde daarop dat dat de wereld is, het leven. Dat de mensen die baas zijn of hoger staan, zich vaak groter voelen en jou als een lager persoon bekijken. En dat dat hooghartige en onrespectvolle gedrag er dan bij hoort. En dat je dat maar moet accepteren. Ik vind dat niet normaal.

patrick-fore-233955-unsplash.jpg
Photo by Patrick Fore on Unsplash

Mensen snauwen mensen zo vaak af omdat ze elkaar niet nodig hebben. Ik denk aan een baas van een bedrijf die de stagiair afsnauwt omdat de stagiair dat bedrijf nodig heeft, maar het bedrijf de stagiair niet. Geen zorgen, ik wil hier geen stenen gooien. Ik ben momenteel zelf op stage, maar ik heb geen last of problemen. Het is een van de eerste voorbeelden die ik kan bedenken. Maak je dus geen zorgen. Ik ben prima tevreden met mijn stageplek. Dat gezegd zijnde (want ik wil niet dat er hier misverstanden over ontstaan), wil ik graag verder met mijn verhaal. Er wordt zo vaak gezegd dat je dat maar moet accepteren. Want die persoon is nu eenmaal de baas en degene die bepaalt wat er gebeurt. En dat is dan het excuus. Leer er maar aan wennen, want we snauwen allemaal elkaar af. Zo normaal klinkt dat.

Toch vind ik dat niet. Het maakt niet uit wie je bent. Welke torenhoge functie of welk gigantisch salaris er iedere maand op je bankrekening wordt gestort. Al was je de baas van de wereld. Iedereen moet elkaar met respect behandelen. Voor mijn part was je de god die de wereld geschapen heeft. Het geeft je echt niet het recht om mensen die onder jou staan zomaar als slaaf of sukkelaar te behandelen. Want we verdienen allemaal respect. Van de straatarmste persoon vol schulden, tot de wereldleider of president of koning van een land. Allemaal. Al die miljoenen mensen op die grote blauwe aardbol. Misschien kijk je tegen iemand op. Dat kan of misschien kan je een persoon niet uitstaan. Maar geeft je dat het recht om iemand dan maar als stommerik te behandelen? Ik denk het niet. Geen enkel excuus is goed om iemand te kleineren, af te snauwen of compleet de grond in te boren. We verdienen allemaal liefde, vriendschap, respect, een dankjewel.

Ik heb trouwens ondertussen de quote die ik aanhaalde in de inleiding gevonden. Eentje die hier heel erg bij past. ” I was raised tot treat the janitor with the same respect as the CEO,, Die quote past perfect in dit rijtje. Ik zal altijd iedereen met zoveel mogelijk respect behandelen. En dat excuus dat je zoals in de quote de CEO bent? Dat maakt echt geen indruk op mij. Sterker nog, als je iemand zo onrespectvol behandelt omdat hij of zij straatarm is bijvoorbeeld, heb je voor mij die functie als baas of CEO niet verdiend zelfs. Maar wie ben ik om daarover te oordelen?

Vind jij respect het allerbelangrijkste?

4 thoughts on “Respect voor iedereen!

  1. Ik vind respect zeker en vast belangrijk, misschien zelfs één van de belangrijkste waarden samen met gelijkwaardigheid. Iedere persoon heeft zijn eigen levensverhaal die je moet in rekening brengen. Net daarom moet je ieders mening respecteren. In mijn beroep als verpleegkundige probeer ik ten alle tijde respectvol om te gaan. Mijn bewoners zijn geen ouderen die niks meer kunnen, ik zie hen als volwassenen die hulp kunnen gebruiken bij bepaalde aspecten.

    1. Ik ook! En we verdienen allemaal respect, wie we ook zijn. Mooie visie heb je over je bewoners! Daar heb ik dan weer respect voor! Ik heb ook respect voor ouderen trouwens, maar de job zou niks voor mij zijn en dat weet ik door stage. Mooie reactie en visie heb je!

  2. Wat mooi dat je hierbij stilstaat en ik ben het 100% met je eens. Ik kan er heel slecht tegen als mensen doen alsof ze meer waard zijn dan anderen, zelfs als het om de CEO gaat van het bedrijf. In mijn ogen moet bij wijze van spreken de stagiair op de postkamer evenveel respect krijgen als iemand die een heel bedrijf leidt. Het getal op je loonstrookje zegt immers niets over het respect dat je verdient.

    1. Ik ook, dus ik kan me helemaal vinden in wat jij vertelt! Het gaat allemaal om hoe je je medemens behandelt. Dankjewel voor je compliment èn reactie 🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: