7x Waarom ik van lezen hou!

Hoi allemaal! De vrolijke boekenwurm. Dat ben ik gewoon. Ik lees vaak zoveel ik kan, ik lees al bijna mijn hele leven. Vroeger haatte ik lezen als kind, dat kan ik me dus niet meer voorstellen nu. Lezen is iets wat mijn leven beter maakt op heel veel verschillende manieren. Ondanks ik geen boekenblog heb, vond ik het wel heel leuk om te delen waarom ik zo vrolijk word van lezen. Ik ondervind nog elke dag dat lezen het allemaal veel beter maakt. Hoe vaak ik de reactie ook krijg dat lezen saai is. Misschien voor een ander, maar iedereen heeft zo zijn hobby’s toch? Mijn blog is trouwens ook niet compleet met een portie booklove! Want dat hoort bij mij, en dat weet iedereen die mij een beetje kent. Dus hier komt de love!

brandi-redd-414732-unsplash.jpgPhoto by Brandi Redd on Unsplash
 • Herkenbaarheid in verhalen

Ik zal het nooit vergeten hoe herkenbaar sommige verhalen zijn. Ik lees het allerliefste contemporary. Je denkt waarschijnlijk na over welk ingewikkeld woord dat is. Contemporary is een term/genre dat nog geen jaren bestaat volgens mij. Net zoals Young Adult. Maar in principe is het gewoon een ingewikkeld woord voor boeken die het dagelijks leven beschrijven. Er zit geen magie, andere wereld, buitenaards leven in. Gewoon dingen die jou en mij kunnen overkomen. Ik lees ook fantasy trouwens, maar veel minder. Maar doordat deze dingen iedereen kunnen overkomen, ligt er in dit genre voor iedereen wel een heel herkenbaar verhaal in de rekken van de boekhandel of bibliotheek. Ook voor mij. Ik herinner me nog dat toen in september oma was gestorven, ik net een een boek mee had genomen uit de bibliotheek waarin een meisje haar beste vriend was verloren. Ze was in de rouw, net als ik. We waren allebei om een andere reden in de rouw, maar het troostte me en ik voelde me heel eventjes minder alleen. En dat vind ik echt heel mooi. Ook als er nu boeken zijn met heel onzekere personages vind ik dat fijn, want zo weet ik dat ik niet de enige ben. We hebben allemaal onze probleempjes.

 • Kalmeringseffect

Lezen heeft een enorm groot kalmeringseffect op mij. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat lezen kalmerend is en je hersens kalmeert. Waarom denk je dat men altijd aanraadt om te lezen voor het slapengaan? Maar het heeft niet alleen voor het slapengaan een kalmerend effect op mij. Het kalmeert me op drukke dagen en als ik een rotdag heb gehad dan ben ik vaak getroost door een boek. Omdat ik dan ook afgeleid ben. Een van mijn favoriete uitspraken op die dagen is dan ook : ‘A book a day keeps reality away’. Maar ik herinner me nog een moment vorig schooljaar. Ik was compleet in de stress en paniek. Ik had die middag een stageafspraak en ik wist niet eens hoe ik er optijd ging raken en het openbaar vervoer deed extreem lastig. En ik smste in volle paniek naar mijn tante. Ze antwoordde met het feit dat ik een boek moest lezen, dat ik daarvan kalmeer. Ze heeft een punt. En toen merkte ik dat ook op.

 • Bibliotheeksfeer

Ik ben een diehard bibliotheekfan. Misschien daarom dat ik ondertussen al lid ben van twee bibliotheken in plaats van één. Maar mensen zeggen altijd als grap dat ik een privebibliotheek moet beginnen. En soms zou ik ook wel zo’n gigantische boekenkast willen als sommige boekenbloggers of booktubers. Maar aan de andere kant, zelfs al had ik al het geld van de wereld weet ik dat ik een ding zou missen. Die sfeer van de bibliotheek. Die kan je niet kopen. Ik kom al zeker 8 jaar in onze bibliotheek. Ooit zei een bibliotheekmedewerker een keer tegen mij dat hij mij nog als meisje van 12 had gekend en nu me zo groot heeft zien worden. Vond ik wel een hele leuke uitspraak, maar hij heeft een punt. Ik kom daar al jaren. Ook de bibliotheek heeft een kalmerend effect op mij, maar ook ben ik als een kind in een snoepwinkel in de bib. Ik word blij van alle boeken die ik zie en van alle herinneringen die ik heb als ik op de jeugdafdeling ronddwaal. Het is een plek waar ik oprecht graag ben. Ik noem het wel meer dan eens mijn tweede thuis.

 • Woordenschat

Het is ook wetenschappelijk bewezen dat je woordenschat vergroot door veel te lezen. Logisch ook, want door al die schrijfstijlen en verhalen kom je in aanraking met heel veel onbekende woorden. Waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Maar die neem je onbewust mee in je eigen woordenschat en ik neem die ook mee in mijn schrijfstijl. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik tijdens de les Nederlands alle ingewikkelde woorden kan uitleggen die niemand in de klas weet. Mijn klasgenoten grappen dan dat ik te veel boeken lees. Ik vind die grapjes wel leuk, het maakt mij trots.

 • Wijsheid en empathie

Ook haal ik uit veel boeken wijsheid en lessen. Vooral in contemporary. Sommige verhalen zijn heel luchtig en daar heb ik soms ook wel eens behoefte aan. Niet altijd wil ik een ingewikkeld verhaal met allerlei lessen en levenswijsheden. Maar soms heb ik echt boeken die die wel delen en daar leer ik weer van. Ook ben ik veel empathischer door lezen. Ik merk aan mezelf dat ik mensen veel minder makkelijk raar bekijk of gestoord vind omdat ze anders zijn. Omdat ik in boeken al zoveel gelezen heb en gezien. Mensen met een handicap, mensen die een psychische stoornis hebben. Mensen die een andere manier van denken hebben. Ik heb heel veel geleerd uit boeken ook. En ook als je veel leest word je automatisch in het verhaal gezogen (mits de schrijfstijl aanspreekt natuurlijk) en leef je je in bij iemand anders. Ik kan me beter inleven in iemand anders zijn situatie daardoor. Dat zijn hele mooie kwaliteiten in het dagelijks leven.

 • Het komt altijd goed

Als ik een boek open over een meisje dat onzeker is of met problemen dan voel je het naarmate het plot gaat goedkomen. Misschien niet op de manier waarop de hoofdpersoon had gehoopt, maar het komt wel goed. Misschien wel op een nog veel betere manier dan hij of zij had verwacht of wilde. Soms geven boeken mij echt hoop. Dan zit ik in een periode waarin het eventjes niet lukt of ik me echt slecht voel of ik de hoop kwijt ben. En als ik dan op dat moment een boek uitlees en merk hoe goed het is gekomen met die persoon in het boek, geeft mij dat hoop en vertrouwen dat dat ook met mij wel goedkomt. Hoe uitzichloos het ook lijkt te zijn. En geloof me, deze manier heeft me echt al heel vaak geholpen.

 • Het maakt moeilijkere tijden makkelijker

Eventjes verdwijnen in een andere wereld. Het klinkt zo cliché maar het is zo waar! Ook gewoon door alles samen maakt lezen mijn leven veel beter. Het troost me. Het voorbeeld wat ik bij het eerste puntje gaf troost soms. Het liedje Flashlight is een liedje wat veel mensen wel kennen. Ik zeg wel eens dat mijn boeken mijn flashlight zijn. Ik kan er niks aan doen, veel mensen denken aan een persoon die hun altijd helpt of aan het lachen maakt wanneer nodig, maar ik kan enkel aan mijn liefde voor boeken denken. Boeken hebben mijn eerste maanden in mijn nieuwe school in de tijd makkelijker gemaakt. En niet alleen toen. Ik herinner me nog vorig schooljaar, eind september had ik een hele moeilijke week. Ik was in de rouw om oma en dat is normaal. Maar ik voelde me down. De hele week lukte het amper, ik weet dat ik die les illustratie zelfs amper iets goed op papier kreeg. En op dinsdag voelde ik me zo ellendig dat ik zelfs mijn vertrouwenspersoon heb opgezocht toen. Eind de week, op zaterdag was het bibliotheekdag. En de bibliotheeksfeer kalmeerde me ten eerste. Maar ik maakte toen nog een foto van de boeken die ik had meegenomen omdat ik de stapel die ik had meegenomen besprak op mijn boekenblog toen. En ik zag die stapel met al die boeken die ik nog wilde lezen. En er waren een heleboel boeken waar ik echt al een hele tijd naar uitkeek. De lichte opwinding die ik toen voelde om ze te lezen, was genoeg om mij weer een beetje erbovenop te helpen. En dat vind ik zo mooi. Die stapel boeken heeft dat echt al heel vaak gedaan. Want van dat sprankje opwinding komt hoop en zo kan ik verder. Ik heb al heel vaak gezegd dat ik schrijvers, illustrators, uitgeverijen, vertalers, drukkers en wie dan ook meewerkt aan boeken zo dankbaar ben. Want eerlijk, ik zou soms niet weten waar ik ben zonder die prachtige dingen met verhalen. Dankjewel!

Hou jij van lezen?

4 thoughts on “7x Waarom ik van lezen hou!

 1. Ik ben eerlijk gezegd geen boekenwurm. Ik vind het soms wel fijn om iets te lezen, maar dan korte teksten, gewoon blogs zeg maar haha 🙂

  1. Ieder zijn hobby’s toch? Blogs zijn even leuk en het is juist fijn dat we allemaal verschillend zijn. Dankjewel voor je reactie!

 2. Ik hou heel veel van lezen en vind het heerlijk om even de realiteit te vergeten terwijl ik iemand anders avonturen volg. Het is zo leuk om mijn eigen wereld groter te maken door in boeken rond te reizen. Wanneer het enkele dagen niet lukt om een boek te lezen dan voelt het meteen aan als een gemis.

  1. Ik wist dat jij hierop ging reageren. We hebben elkaar niet voor niks leren kennen door boekenbloggen. Maar ik ben het helemaal met je eens! Zelf voel ik me ook altijd verloren als ik niet gelezen heb. Dankjewel voor je reactie!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: