Het is allemaal zo erg nog niet ~ Positiviteit

Hoi allemaal! Soms kan het leven serieus met je voeten rammelen. Toch is het echt vaak jouw keuze hoe je dat opneemt. Natuurlijk, er zijn omstandigheden die je niet zomaar kan accepteren. Ik heb het ook niet over levensbelangrijke veranderingen of gebeurtenissen. Ik heb het over onze alledaagse ‘probleempjes’. De bus die te laat is, de accu van je laptop die net leeg is als jij hem zo dringend nodig hebt. Soms denken we dan wel eens dat ons leven een hel is of je alleen maar tegenslag hebt. Toch kan je het ook positief bekijken. Een kleine alledaagse situatie liet me dat laatst inzien.

img_20181015_110422_268

Het was vrijdagnamiddag, einde van de schoolweek. Ik was blij want het was een vermoeiende week geweest. Ik was moe en gewoon blij toen ik mijn klaslokaal mocht verlaten om de bus naar het station te nemen. Maar de bus kwam ineens niet opdagen. Uiteindelijk is hij vijf minuten te laat komen opdagen. Niks aan de hand hoor, ik was niet geïrriteerd of iets. Vooral blij dat hij kwam. Maar daardoor liep mijn hele ‘planning’ in de war. Met een lichte looppas konden we net op het nippertje de trein halen. Daarmee bedoel ik mij en mijn vriendin. En gelukkig ook, want de volgende trein had al 23 minuten vertraging. Dus het was een geluk dat we hem net hadden gehaald.

Een kleine schets om het duidelijk te maken, ik studeer in Gent. Maar ik moest naar Oostende, naar huis. Meestal rijdt er geen trein direct na Brugge naar Oostende, dus dan neem ik een trein naar Brugge om daar over te stappen. Meestal is dat de beste manier, omdat de trein van Gent naar Oostende maar een keer per uur rijdt of iets in die zin. Dus we hadden de vertraging omzeild. Vriendin woont in Brugge, zij kon naar huis. Ik ook, want mijn trein stond zo goed als klaar toen ik op het perron kwam. Blij dat ik op mijn trein naar huis zat, plofte ik neer op de eerste stoel die ik zag. Alleen was die vertraging van die andere trein door kabeldiefstal. Iemand had kabels gestolen van de treinmaatschappij waardoor er dus treinen niet konden rijden. En omdat het ging over die andere trein, die naar Oostende rijdt mocht onze trein ook niet vertrekken. En uiteindelijk is het uitgelopen op het feit dat ik meer dan een uur later thuis was.

Nu kan je vloeken, boos zijn en je hele dag laten verpesten. Toch heb ik dat niet gedaan. Ten eerste ging het niet mijn probleem oplossen. De trein zou niet ineens gaan rijden, en ik was veel te moe om me boos te maken. Maar in plaats van me boos te maken of gestrest te doen, heb ik het anders aangepakt. Ik heb gewoon in die ‘verloren’ tijd mijn schoolwerk aangepakt. Of toch hetgeen wat mogelijk was in een trein. Een tekening in illustrator maken is nogal moeilijk, maar samenvattingen uittypen kan wel. Tegen dat de trein werkelijk was aangekomen op bestemming waren al mijn samenvattingen uitgewerkt en had ik weer een hoofdstuk gelezen in mijn boek. Dus dat heb ik goed opgelost. Vind ik zelf, want ik had als enige schooltaak die samenvattingen opgelegd die dag. Omdat ik wist dat het vrijdag was en ik toch te moe zou zijn voor allerlei taken.

Wat ik wil vertellen? Wel, je kiest soms zelf wat je van je problemen maakt. Ik kon er ook voor gekozen hebben om te kniezen en me te bedenken hoeveel later ik thuis zou zijn. Maar ik was uren later thuis, maar mijn schoolwerk was wel al gedaan door mijn goeie wil. Het resultaat was dat ik thuiskwam, mijn gerief neerzette en kon relaxen. Een hele avond lang. Ik had ervoor gekozen om het positief te bekijken. En die visie zal je zoveel verder brengen in het leven. Nee, daarmee zijn niet al je problemen in een keer opgelost. Maar die kleine irritatietjes of die firstworld problems wel. We hebben al de zegen om opgegroeid te zijn in een land waar we goede kansen krijgen en waar veel dingen mogelijk zijn. En het leven is zo mooi en wonderlijk. Net als de rest van de wereld. Dus laat je dag dan niet verpesten door zoiets als het openbaar vervoer. Of een platte fietsband. Of een lege batterij. Of je haar dat rechtstaat als je op een ochtend in de spiegel kijkt. Want echt, daar is het leven gewoon te kort voor. Geniet ten volle, en blijf positief! Het zal je veel plezier opleveren, dat beloof ik je!

Hoe reageer jij in dit soort situaties?

%d bloggers liken dit: