Vergelijk jouw hoofdstuk 1 niet…

Hoi allemaal! Vergelijken, het is iets wat we allemaal wel doen. Soms meer dan goed voor ons is. Ook ik ben een expert in vergelijken. Ik doe graag de dingen goed, maar hier zou ik toch liever niet zoveel verstand van hebben. Helaas overkomt het ons allemaal. Het leed dat vergelijken heet. Vaak doen we dat ook op een heel onrealistische manier. Ik vertel je graag meer daarover vandaag.

2019-06-03-08.00.20-1

Vergelijken. We kennen allemaal wel iemand waarmee we ons kunnen vergelijken. Ook ik als blogster. Ik volg zelf ook heel veel bloggers. Een van de leukste aspecten is namelijk dat je ook andere blogs kan lezen en elkaar misschien kan inspireren. Maar ook omdat geen enkele blogger hetzelfde is. Ik blog nu bijna twee jaar, maar ik weet nog dat ik heel onzeker was in het eerste jaar dat ik blogde. Maak je geen ilussies, ‘t is niet dat ik nu elke dag vol vrolijkheid en zelfvertrouwen het ene artikel na het andere eruit brei. Om maar iets te zeggen.  Ik denk ook dat dat een beeld is dat we voorgoed de wereld uit kunnen sturen, als met een raket in een baan rond de aarde. Want dat beeld klopt niet. Er is geen enkele blogger die elke dag vol ‘blogvibes’ achter zijn of haar laptop zit met een goeie koffie en een fabuleus ontbijtje. Het is wel het beeld dat wordt opgehangen van ons.

Toch deed ik het en stiekem gebeurt het nog soms. Minder, maar het gebeurt wel nog. Ik kan mezelf zo hard vergelijken met bloggers die al jaren bezig zijn. Waarbij de artikels altijd fantastisch in elkaar lijken te zitten (en vaak ook gewoon goed in elkaar zitten) en de foto’s de meest prachtige kiekjes zijn. Daarnaast valt er hier en daar een vette samenwerking. Ik kan mezelf daar hele hard mee vergelijken. Niet goed voor mijn zelfvertrouwen. Dat klap ik dicht voor mijn laptopscherm. Even later klapt mijn laptop ook dicht. Gewoon omdat ik er geen zin meer in heb. Dan leg ik de lat metershoog, op een niveau dat ik helemaal nog niet kan bereiken. Ik heb die ervaringen nog niet. Ik blog ook nog geen jaren. Natuurlijk, ik had hiervoor een boekenblog. Maar boeken recenseren en over boeken vertellen is wel een heel ander niché dan wat ik nu aan het doen ben. Dit is een blog van een heel ander kaliber. Toch doe ik dit het allerliefst. Ik vergelijk mijn hoofdstuk 1 heel vaak met iemand zijn hoofdstuk 20. En dat doen we allemaal wel eens. Niet nodig.

Vergelijken is sowieso al geen goed idee. Net zoals bij mij zal dat je zelfvertrouwen niet al te veel goed doen. Maar ook, zoals ik zelf al zei, kan je nog helemaal die ervaring niet hebben. Net door die jaren te bloggen leer je de kneepjes van het vak en leer je hoe je de beste aanpak hebt. En nee, ook die kan ik niet op een presenteerblaadje aanreiken. Niet omdat ik het niet kan, maar omdat ook die aanpak voor iedereen anders is. We zijn nu eenmaal allemaal anders. Ook als blogger.

Het is gewoon niet realistisch om jouw begin te vergelijken met iemand die het vak al jarenlang doet. Want maak je geen illusies, ook die persoon stond ooit waar jij staat. Als ik heel veel geluk heb doe ik dit over zoveel jaar nog, en ben ik nog steeds een happy blogger. Maar ik zal gegroeid zijn. Als persoon, maar ook als blogger. Ik zal weer dingen geleerd hebben, en ook mijn schrijfstijl zal er steeds meer op vooruit gaan. Natuurlijk zou ik het als een mooi compliment zien als je je vergelijkt met mijn blog. Maar vergeet niet dat ik ook ooit op jouw punt heb gestaan. Iedereen moet het leren in het begin. Ook iedereen zal fouten maken en zal met dingen struggelen. En mijn hele verhaal draaide nu rond bloggen en blogger zijn. Maar weet dat dit voor alles in het leven geldt. Ook wanneer je als jonge tiener jezelf vergelijkt met die oudere volwassene. Ook die hebben gestaan in jouw schoenen en de twijfels gehad die jij nu hebt. Ook zij hebben fouten gemaakt. Maar ze zijn er wel doorgeraakt. Ik weet zeker dat jij dat ook kan.

Met wie vergelijk jij jezelf gemakkelijk?

 

%d bloggers liken dit: