Herstellen van zware mentale klappen | Mijn adviezen

Hoi allemaal! Hoewel rozengeur en maneschijn twee hele mooie woorden zijn, bestaat nooit ons hele leven er uit. Helaas. Zo werkt ‘t niet, je avontuur op de wereldbol. Van sommige tegenslagen en klappen herstel je vrij snel en ik hoop ook dat dat altijd zo mag zijn. Maar er zijn nu eenmaal ‘kwetsuren’ die je oploopt in je leven die niet binnen een weekje opgelost zijn. Klappen die meer tijd nodig hebben. Ik weet momenteel als geen ander hoe moeilijk dat kan zijn. Alhoewel, ik ben hoogstwaarschijnlijk niet de enige. Maar ik heb wel gemerkt dat er daar wel een paar middeltjes voor zijn die die boel een beetje beter maken. Ik wil ze graag delen en ik hoop dat je er wat aan hebt!

 

 • Geef jezelf de tijd om te herstellen

Vaak zijn we elke dag aan het racen met de klok. We zijn het zo gewend dat het als normaal wordt beschouwd. Een race tegen de tijd is volgens mij eentje die je nooit zal winnen, maar dat terzijde. Het liefst willen we allemaal zo snel mogelijk terug aan de betere hand zijn om terug ons leven in handen te pakken. Toch zal je jezelf de tijd moeten geven om te herstellen. Trouwens, van iemand die net zijn been heeft gebroken verwacht je toch ook niet dat hij binnen de week gezond en wel een marathon loopt? Verwacht dat ook niet van jezelf. Geef jezelf de tijd om te herstellen. Ook als dat een jaar duurt, je lichaam zal het aangeven als je te ver gaat. We zijn mensen, geen robotten. Van een wasmachine kan je verwachten dat hij na een nieuw onderdeel al weer zo snel en goed als vanouds draait. Maar niet van een mens. Je hebt gevoelens, een ziel en een mentale gezondheid. En als die een deuk heeft gekregen, zal je jezelf de tijd moeten geven om van die deuk te genezen.

 •  Denk aan jezelf

Mensen helpen en gelukkig maken is iets wat heel mooi is. Als we dat met zijn allen wat meer zouden doen, zou de wereld er een stuk beter uitzien. Als ik kon, redde ik de wereld. En ik weet dat ik niet de enige ben die die wens heeft. Als ik het moeilijk heb, is het ook niet mijn talent om mijn eigen noden boven die van anderen te zetten. Toch krijg ik daar nadien altijd de klappen van terug. Zowel fysiek als mentaal. Mijn advies is dan ook om in deze moeilijke tijd om jezelf op de eerste plaats te zetten. Cancel een paar afspraken met anderen en ga op je bed een boek lezen of film kijken. Denk aan jezelf en aan je herstel. Normaal is zelfzorg al vrij nodig, maar nu is het des te belangrijker. Trek aan de rem als het niet meer gaat en denk aan jezelf.

 •  Praat erover met anderen

De mens is niet gemaakt om alleen te zijn. Maar ook niet om alles alleen op te lossen. Ik ken mensen die de wereld het liefst op hun twee blote handen zouden dragen en de held van het verhaal willen zijn. Daar sluit ik mezelf ook niet buiten. De realiteit is alleen dat je dat niet kan. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Ja, het herstel zal je wel zelf moeten doormaken en de dingen die dat vraagt ook. Ook de crisissen, down-momenten en gewoon zware tijden. Je zal ze zelf moeten doormaken. Maar dat betekent niet dat je je daarbij niet mag laten steunen. Vraag advies aan mensen die je vertrouwt, huil uit bij je beste vriendin. Praat, huil, schreeuw. Maar omring je door mensen die je steunen. Dat maakt de tocht een stuk beter. Daarom niet ineens makkelijk of leuk. Maar wel beter.

 •  Doe wat goed voelt

Ik zei het al eerder, het is nu belangrijk om te doen wat goed voelt en waar jij beter van wordt. Maar doe vooral waar je je beter door voelt, ook als dat gekke dingen zijn. Dat hoeft ook niet gek te zijn. Als creativiteit jouw ultieme ontspanning is, ga ervoor. Laat je ook niet vertellen dat de dingen die je blij maken gek of gestoord zijn. Ik weet bijvoorbeeld als ik een lastig moment heb of de moed kwijt ben, ik gewoon m’n afspeellijst van K3 een kwartiertje moet opzetten. En dan krijg ik weer moed. Ik heb geen idee hoe het komt, maar het helpt wel. Gekke gewoonte. Maar het is niet belangrijk dat het gek of raar is. Het is belangrijk dat het helpt.

 •  Neem dag per dag

Het is zo verleidelijk om een hele maand uit te plannen of je ambities waar te maken. En ik heb dat ook. Ambities en dromen zijn er ook om waar te maken en daar ben ik ook van overtuigd. Maar nu is het eventjes anders. Neem dag per dag en kijk hoe je je voelt. Je hoeft nog niet te weten wat je volgende maand gaat doen of hoe het dan gaat lopen. Het leven valt trouwens nooit te plannen, met of zonder zware klappen. Neem stap voor stap. Dag voor dag.

 •  Vergeet niet wat je al bereikt hebt

Herstellen van een zware mentale klap kan soms een eindeloos lange tocht lijken. Ook eentje waarin je het alsmaar sneller wil zien gaan. Alleen zorgt die houding uiteindelijk voor teleurstellingen. Ik wil ook vaak dingen veel te snel. Terwijl mijn mentale en mijn lichaam daar helemaal nog niet klaar voor is. Maar naast al dat willen en wensen moet je ook eens kijken wat je WEL al bereikt hebt. Ook dat zal moed geven en een stukje rust. Herstellen is een proces dat voortdurend in gang is. En niemand zegt hoe snel jij moet gaan, dus doe het vooral op jouw tempo.

 •  Realiseer je dat je een zware klap hebt gehad

Een tijdje terug kwam het bij mij binnen. Ik vond dat k niet veel had meegemaakt en dat ik me maar moest doorvechten. Tot ik erdoor kwam. Maar toen steeds meer mensen schrokken van wat ik had meegemaakt en dat ook effectief zeiden, viel mijn kwartje ook. Vroeger zou ik mezelf harder hebben behandeld. Maar juist door in te zien dat ik wel het een en ander heb meegemaakt, is het juist iets makkelijker om zacht te zijn voor mezelf. Het is niet zo gek dat je lichaam of jij reageert zoals je reageert als je zware klappen hebt gekregen. Het is heel menselijk. As I said, we zijn mensen met gevoelens. Geen robotten. En nee, het is dus niet aanstellerig en je hebt geen ziekte genaamd aanstelleritis als het lastig gaat. Het is heel normaal eigenlijk. Ja, er zijn mensen die het nog veel erger hebben. Maar dat betekent niet dat jouw probleem of klap niet heftig is. Het is geen wedstrijdje om ter ergst en ook jij verdient het herstel van je gebeurtenissen.

 •  Heb geduld en aanvaard

Geduld. Een magisch woord dat je veel kan opbrengen in het leven. Geduld is helaas ook een woord dat steeds minder in ons woordenboek voorkomt door de snelle en niet stilstaande wereld. Jammer, want af en toe is een portie geduld echt het beste medicijn. Ook nu. Je zal geduld moeten hebben met jezelf, want van een zware klap genees je niet in een weekje of twee dagen. Dat vraagt tijd. Soms heel veel tijd zelfs. En daar komt het werkwoord aanvaarden ook bij. Aanvaard dat het nog een tijd zal duren voor je de oude bent. Kijk, je kan blijven vechten tegen jezelf en tegen alles om je heen. Maar je komt er geen stap mee verder. Integendeel, het enige wat je bereikt is dat je alleen maar energie verliest. Ik heb ondertussen geaccepteerd dat ik niet direct de oude zal zijn en dat heeft voor een blok aan rust gezorgd. Dus ik hoop dat het met jou net hetzelfde mag doen. Sowieso is accepteren wat je niet kan veranderen een gouden sleutel tot rust in het leven. Vechten en doorzetten is niet iets wat ik zou afwijzen. Maar nu is het niet nodig. Aanvaard en heb geduld. Dat zijn twee adviezen die al veel kunnen opleveren.

 •  Weet dat het beter wordt

Het kan zwaar zijn en uitzichtloos lijken. Moeilijke periodes kunnen die indruk geven als geen ander. Maar probeer de hoop hoog te houden en geloof me. Dit gevecht is niet voor altijd en het wordt ooit beter. Er zal een dag komen dat je ogen weer stralen van geluk en de zon je weer toelacht. Misschien niet zo poëtisch als ik het hier vertel, maar het zal wel gebeuren. Niks in het leven is voor altijd en soms is dat iets om bang voor te zijn. Soms is dat een vloek. Maar nu is het vooral een zegen. Dus hou dat in je achterhoofd wanneer de tocht zwaar is en hopeloos lijkt. Er komt een dag dat het beter wordt.

Heb jij ooit zware klappen gehad waarvan je moest herstellen?

 

 

2 thoughts on “Herstellen van zware mentale klappen | Mijn adviezen

 1. “Ja, er zijn mensen die het nog veel erger hebben. Maar dat betekent niet dat jouw probleem of klap niet heftig is. Het is geen wedstrijdje om ter ergst en ook jij verdient het herstel van je gebeurtenissen.” Da’s ne moeilijke he. Het gebeurt wel eens dat ik denk: wat heb ik eigenlijk te klagen? Ik heb een dak boven mijn hoofd, een liefhebbende echtgenoot, een fijne familie, vrienden…. Maar nee, madam is niet content. Vergelijken met anderen is veel te makkelijk dankzij social media. Ik moet dat eens afleren eigenlijk 🙂

  1. Ik geef je zo zwaar gelijk met je reactie. We zouden allemaal vergelijken moeten afleren. Maar je gedachtengang is zo herkenbaar! Ik kan mezelf soms ook echt terugfluiten met die gedachten. Maar het is oke om niet oke te zijn als het moeilijk gaat.

Comments are closed.

%d