Ik ga een jaar zonder sociale media | Een enge gedachte

Hoi allemaal! Sociale media, ik heb er zo mijn mening, blessings en frustraties mee. Wie mijn blog al wat langer volgt weet dat. Helaas plakken we onderweg naar overal aan die smartphone, al likend, delend en chattend. Ik ga geen anderen beschuldigen want in dat kwartiertje trein van en naar mijn werk, ben ik even erg. Maar ik ga het anders aanpakken en hoewel de gedachte me angst aanjaagt, ga ik ‘t toch doen.

2019-09-15-04.22.38-1-1

Een jaar zonder sociale media. In een wereld die leeft op technologie en likes, is dat nog best een uitdaging denk ik. Ook omdat ik vrij gehecht ben aan mijn sociale media. Daardoor net wil ik het eens proberen. Maar ook omdat het me waarschijnlijk veel tijd en rust gaat teruggeven die me werd afgepakt toen ik 9 jaar geleden op die knop van Facebook drukte om me aan te melden. Ik ben heel benieuwd hoe ik er over een jaar tegenover kijk en of het me lukt. Dat ten eerste. Zal het me veranderen als persoon? Daarnaast ga ik ook zo nu en dan een update op mijn blog zetten met hoe ik het ervaar, problemen, goede kanten. Hoe dat zal lopen, weet ik natuurlijk zelf ook niet. Ik heb vele talenten, maar in de toekomst kijken is er geen van.

Vanwaar de angst komt? Ik hoor je denken dat dat is omdat ik bang ben de nieuwste nieuwtjes en updates te missen, maar dat speelt minder mee. Ik vind het wel leuk om af en toe een update te plaatsen en mijn story dagelijks bij te houden op Instagram. Ik ben bang dat ik dat plezier ga missen. Maar aan de andere kant, mijn weekoverzichtjes zijn er ook nog. Dus dat betekent dat ik sowieso nog vaak genoeg bezig zal zijn met m’n week vast te leggen. En dat vind ik wel leuk. Stiekem ook een heel klein beetje omdat ik niet meer de nieuwste updates van mijn vorige school zal meemaken zo. Op de site worden dat soort dingen gelukkig ook verteld. Dus ik zal gewoon de site wat vaker opzoeken. Op zich is dat geen kwestie ‘FOMO’. Ik heb gewoon een hele fijne tijd gehad daar en ik vind het heel tof om te weten wat er speelt in de school en wat er gebeurt. Niet zo gek denk ik. Maar daar maakt sociale media het een stuk makkelijker. Toch wil ik geen uitzondering maken voor enkel de Facebookpagina van mijn school, want ik weet dat de verleiding vaak te groot zal zijn. Zelfkennis 😉

Ik maak echter een uitzondering en die geldt voor Whatsapp & Messenger. Whatsapp omdat ik mijn twee beste vrienden daar altijd snel en makkelijk bereik en we zo ook elkaar makkelijk kunnen spreken. Afspreken is nog beter, maar onze uurroosters lopen heel vaak niet gelijk daarvoor helaas. Hoe jammer ik dat zelf ook vind. En Messenger om dezelfde reden, maar dan om een andere vriendengroep die ik gewoon geen jaar kan missen. Zij wonen echter allemaal in Nederland en dan is afspreken een stuk lastiger. Het is een groepschat en daar hou ik wel van voor zo’n grote groep. Wat ik wel ga doen, is m’n tijd op die twee platformen ook beperken. Dus geen volledige treinritten besteden aan chatten. Het zal wel eens gebeuren, maar niet elke dag hopelijk. Ik ga ook effectief de apps van mijn telefoon gooien, dat zal de drempel ook verhogen. Ook op mijn laptop ga ik sociale media eraf gooien, snelle links etc.. Ik blijf echter wel Pinterest gebruiken en Netflix gebruiken. Pinterest en Netflix vreet geen ontspanningstijd, dat geeft net ontspanning. Ik lees nog steeds het allerliefst, maar na een lange werkdag heb ik daar ook wel eens geen zin in. Een serie om mijn hoofd leeg te maken vind ik dan zalig.

Ik ben benieuwd of ik ‘t ga volhouden en vooral hoe ik het ga ervaren. Het langste tot nu toe dat ik heb gedaan is een maand. Mijn uitdaging start pas komende maandag trouwens, zo kan ik nog een weekje ‘profiteren’. Daarna gaan de boeken dicht voor (hopelijk) een jaar. We will see!

Ging jij ooit al eens voor een langere tijd van sociale media?

 

10 thoughts on “Ik ga een jaar zonder sociale media | Een enge gedachte

 1. Super goed dat je dit gaat doen! Ik heb vorige week mijn Facebookaccount gedeactiveerd maar gebruik Messenger ook nog wel omdat we daarin een groepschat hebben met mijn schoonouders en co. Al zou ik die eigenlijk ook graag naar Whatsapp verhuizen en gewoon alles weg doen van Fb. Instagram loslaten vind ik wel moeilijker omdat ik er de laatste tijd heel veel fijne contacten heb en ik dat nog niet wil missen maar misschien dat ik ook ooit wel de stap zet. Ben benieuwd hoe het je zal bevallen zo zonder social media! 🙂

  1. Dankje! Ik ga mijn sociale media niet deactiveren omdat ik nog contact heb met vele mensen die niet zomaar achter de hoek wonen. Instagram vind ik sowieso het leukste medium met al die foto’s en creativiteit. Maar ook Facebook vind ik een fijn medium. Dus nee, deactiveren zou te drastisch zijn voor mij. Maar een jaartje detoxen, dat is wel een mooie tussenweg. Ik zal regelmatig eens een update plaatsen (als ik het niet vergeet) dus stay tuned zou ik zeggen haha

 2. Wow, wat een uitdaging! Knap hoor dat je dit wilt doen. Ik ga heel eerlijk zeggen dat ik niet denk dat ik het zou kunnen. Hoewel ik de laatste weken gemerkt heb dat ik vaak last heb van FOMO of me onzeker voel als ik tijd spendeer op sociale media (iets wat ik vroeger niet had!) en daarom mag ik van mezelf slechts 2x keer per dag kijken (en dat geldt voor alles: Instagram, Facebook, messenger, … Minder prikkels zijn goed voor mij). Dat lukt voorlopig prima, maar ik zou het toch wel missen denk ik als ik het helemaal zou laten. Ik ben heel benieuwd hoe je deze uitdaging gaat ervaren!

  1. Dankjewel! Ik twijfel zelf ook aan mezelf, maar ik wil het toch proberen. Door er minder bewust mee bezig te zijn zal ik op zich al veel winnen denk ik. Normaal had ik ook het principe van twee keer per dag kijken op sociale media, maar het werkt niet meer voor mij. Dus dan ga ik eventjes ‘de harde aanpak’ aan voor mezelf. Het zal me goed doen en ik ben vooral benieuwd wat het zal doen met mij als persoon.

 3. Wat een dappere beslissing! Hopelijk geeft het je veel rust en nieuwe herwonnen tijd :)!

  Ik zou het niet kunnen voor zo’n lange tijd, wel makkelijk een of twee weken als we op vakantie zijn ofzo.
  Vooral op fb heb ik heel wat contacten en een paar leuke groepen die ik via andere kanalen veel moeilijker zou kunnen bereiken, ook familie die op twee uur rijden woont etc.
  Instagram zou ik wel kunnen missen, dat maakt me eigenlijk altijd zenuwachtig, die vluchtigheid ook precies die daar is.
  Wel probeer ik selectief te zijn in contacten en groepen, en ik ga ook nog steeds smartphone-loos door het leven, dus dat gebeuren is beperkt tot in mijn werkkamer 🙂

  1. Dankjewel!

   Ik moet eerlijk zijn, ik heb zelf ook geen idee hoe dit gaat draaien. Misschien post ik over drie weken wel al dat m’n missie gefaald is, dat kan even goed. Maar het proberen al maakt me heel blij en ik hoop dat het lukt. Ik ga het missen, dat weet ik. Maar dan is net de tijd om door te zetten. Bedankt voor je mooie uitgebreide reactie!

 4. Da’s een hele uitdaging 🙂 Ik overweeg soms om, als mijn huidige gsm het begeven heeft, terug te keren naar eentje zonder wifi of 4G (ik heb mijn oude nog in een schuif liggen…) maar dat lijkt dan weer zo drastisch. Mijn vader heeft nog steeds geen smartphone en die heeft toch vrienden die hij regelmatig ziet en zoveel meer vrije tijd dan ik bijvoorbeeld die ‘s avonds voor ze gaat slapen nog een half uur door social media scrollt….

  1. Ik overweeg het ook soms, maar aan de andere kant vind ik het ook wel fijn om een smartphone te hebben. Nu ik geen social media heb of gebruik eigenlijk, irriteert hij me een stuk minder. Het is wel confronterend hoeveel je anders scrolt door sociale media. Want ook ik heb de slechte gewoonte (of had momenteel) om voor het slapengaan nog door social media te scrollen.

   1. Ik wou eens een app installeren die je schermtijd bijhoudt maar ik heb gewoon niet genoeg geheugen op mijn gsm voor extra apps haha 😀 want dat zou ik toch wel eens willen weten eigenlijk.

   2. Goed idee! Maar dan moet je idd wel geheugen hebben haha. Ik heb een soortgelijke app gehad, maar blijkbaar waren de hoge cijfers niet schockend genoeg voor madam haar hersenen. Dus dan doen we het maar zo 😀

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: