Mijn favoriete boeken van 2020

Hi allemaal! Ik zag van een paar mensen een lijstje voorbijkomen met hun favoriete boeken van het afgelopen jaar. Zoals jullie al eerder weten, ik lees zelf ook heel veel. Geen zware literatuur trouwens of van die fancy zelfhulpboeken. Ik lees voornamelijk YA. Dat zijn eigenlijk nog boeken met de leeftijd tussen 15-20. Toch is dat mijn favoriete genre en het leesplezier staat wel echt voorop bij mij. Neemt niet weg dat ik ook heel veel leer over het leven en nieuwe woordenschat leer. Maar lezen doe ik voornamelijk voor mijn plezier, en op dit moment ook om te ontsnappen aan de pandemie. De boekenwereld is namelijk een van de weinige waar corona niet aanwezig is. Graag deel ik vandaag mijn favoriete boeken uit het afgelopen jaar! De boeken staan niet in een bepaalde favoriete volgorde trouwens. Let’s go!

photo of books on shelves
Photo by Polina Zimmerman on Pexels.com

Truth or Dance trilogie – Chinouk Thijssen
Ik volg Chinouk Thijssen op Instagram, heb al eerder boeken van haar gelezen. Voorlopig is de trilogie mijn favoriet. Het eerste boek heb ik herlezen denk ik, en daarna heb ik er meteen de rest van de trilogie achter geplakt zodat ik alles in een keer kon lezen. Truth Or Dance gaat over een groep vriendinnen wiens droom het is om beroemd ballerina te worden. Maar iemand gooit roet in het eten met chatberichten op Whatsapp en later ook dreigberichten in het echte leven. Op het einde kom je natuurlijk de dader te weten, en ik zag hem amper aankomen. Maar Chinouk heeft echt zo’n goeie schrijfstijl voor thrillers. Je bent meteen eventjes van de wereld als je een van haar boeken op je schoot hebt. Aanrader dus! Ze lezen ook heel vlot weg, dus het is fijn als je eventjes wil lezen om te ontsnappen van de pandemie.

Clean – Juno Dawson
Clean gaat over een celebrity of populaire vrouw die verslaafd is aan drugs. In het boek volg je haar opname in de afkickkliniek, hoe ze stilletjes aan die drugs uitzweet en leert om andere middelen te gebruiken om te genieten van het leven. De opname is heel intens geschreven en ik vond dit echt een heel goed boek. Het is een van de weinige boeken uit afgelopen jaar waar ik nog heel vaak aan terugdenk. Het is nu ook weer niet zo diep en intens beschreven, want het blijft wel echt een jeugdboek. Maar het is wel eentje van de betere soort. Ik denk dat ik hem zelfs misschien ga herlezen in het nieuwe jaar. Boek heeft ook echt vijf sterren van me gekregen en ik herinner me nog dat ik dit boek in maart of april las en dat ik nog twijfelde welke ik op mijn favoriet ging zetten. Maar ja, echt wel een aanrader!

Zondagskind – Judith Visser
Oh wat is dit een fantastisch boek! Ik heb er zo van genoten! Ondertussen is het tweede deel ook verschenen en omdat ik goed wilde kunnen mee zijn in het verhaal heb ik Zondagskind onlangs herlezen. Geen straf! Zondagskind gaat over Jasmijn Visser, een meisje dat opgroeit in de jaren 90′ met Asperger. Het probleem is dat toen die diagnose nog niet bestond en niemand dus wist wat het ‘probleem’ was met Jasmine. Zondagskind is autobiografisch en dat merk je. Ik had echt het gevoel dat ik in Jasmijn haar hoofd zat en haar doen en laten echt snapte, ondanks dat ik zelf geen Asperger heb. Jasmijn is ook zo’n mooi mens, het is onmogelijk om niet van haar te houden. Deze heeft oprecht heel veel pijn gedaan toen ‘ie uit was, en dat deed het de tweede keer weer. Absoluut mijn favoriet van 2020. En daar moest ik echt niet lang over nadenken

Rosie ♥ Jack – Mel Darbon
Ook deze herinner ik me heel goed! Rosie houden van elkaar, maar Jack moet ineens verhuizen naar Brighton verhuizen na een incident op school. Rosie kan niet zonder Jack, dus ze reist hem achterna. Maar Rosie en Jack hebben het Syndroom van Down. Dus die reis is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Rosie is ook iemand die je meteen in je hart sluit en we kunnen allemaal van haar leren hoe ze de wereld bekijkt. Ook deze is zeker een boek dat ik niet zo snel ga vergeten. Er zit ook echt een stuk in waar Rosie echt in de problemen komt, en dat vind ik een mooie toevoeging, wat velen niet nodig vonden.

Het vuur in mij – Erin Stewart
Het vuur in mij gaat over een gezin waar er brand uitbreekt in huis. Niemand overleeft het, behalve Ava Lee. Ze blijft als enige over, met een lichaam vol brandwonden en hechtingen en littekens. Ava Lee woont bij haar oom en tante, die het ondertussen tijd vinden dat ze weer naar school leert gaan. Na een jaar. Wat zij niet ziet zitten. Ze wilde onzichtbaar blijven, maar op school is Piper er. Een meisje dat net als Ava een brand heeft overleefd. Het verhaal gaat over anders zijn, vriendschap maar ook dat zelfs de stoerste mensen littekens hebben. En over een nieuw normaal. Ook deze heeft me zeker geraakt.

Voor verdriet heeft niemand tijd – Monica Haak
Monica is ondertussen een hele goeie vriendin van mij mag ik wel zeggen, dus natuurlijk moest ik haar boek ook lezen. Met liefde trouwens, niet van echt ‘moeten’. Haar boek was uitgegeven onder eigen beheer, maar nu is het dus uitgegeven bij een uitgeverij en is het een stuk herschreven, een nieuwe cover. En dat heeft het verhaal nog beter gemaakt dan toen het al was. Liv en Emerald leren elkaar kennen nadat Liv is verhuisd naar de andere kant van het land. Eerst willen ze weinig met elkaar te maken hebben, maar ze worden samen geplaatst in een groepje voor een schoolproject waar heel veel tijd in kruipt. Waardoor ze noodgedwongen wel veel tijd met elkaar spenderen. Beide hebben ze een groot verlies meegemaakt. Liv verloor haar vader, Emerald haar zus Ruby. Emerald is sindsdien niet meer dezelfde, ze snijdt zichzelf en denkt aan zelfmoord. Het is en blijft een jeugdboek, dus het is niet helemaal in detail geschreven. Maar wel een belangrijk onderwerp dat wordt aangekaart. Dit zijn hele heftige dingen in het leven, maar toch ben ik blij dat er sommige mensen het aandurven om er een boek over te schrijven. Want het is helaas wel realiteit bij veel jongeren. Het boek is alleen denk ik niet aan te raden als je zelf aan automutilatie doet, want het kan een trigger zijn. Maar ik weet niet hoe dat is dus ik kan daar zelf ook niet echt een oordeel over geven. Het is wel een heel krachtig en mooi verhaal. Aanrader!

The Paper & Hearts Society – Lucy Powrie
Ik eindigde het jaar met twee Engelse boeken, over een boekenclub. Dit zijn echt zulke heerlijke boeken waar je met een grote glimlach ligt te lezen. Als je zelf iemand bent die verslaafd is aan lezen en je altijd anders voelde op school vroeger is dit echt zo fijn. Maar in deze boeken worden ook belangrijke onderwerpen erbij gehaald zal ik maar zeggen. Voornamelijk de LGTB+ komt veel aan bod, wat ik goed vind. Dit kan niet genoeg besproken worden want er zijn nog zoveel mooie mensen die twijfelen aan zichzelf door wie ze zijn. Maar liefde is liefde, en liefde is geen keuze. En de manier waarop het hier in het verhaal wordt opgenomen is echt fantastisch. Ik ben met veel ongeduld op het derde deel aan het wachten. Je sluit de groep ook meteen in je hart. In het eerste boek volg je Tabby, die nieuw is in het clubje. In het tweede deel volg je Olivia, die de oprichtster is van de club en in het derde deel volg je Ed dacht ik. Maar die is dus nog niet uit. Zo fijn dat ik het jaar mocht afsluiten met deze mooie boeken. En shoutout aan Monica om zo hyped te zijn in haar vlogs op Youtube over deze boeken, want daardoor heb ik ze leren kennen.

Mijn boekjaar eindigde uiteindelijk op 57/50

Heb jij veel gelezen in 2020? Wat was jouw favoriet?

3 thoughts on “Mijn favoriete boeken van 2020

  1. Wauw 57 boeken, ik heb de boeken die heb gelezen vorig jaar eens niet bijgehouden in een lijstje, dus ik ben niet zeker hoeveel het er zijn, maar zeker niet zoveel. Hoe fijn dat je zoveel gelezen hebt! Ik las nog geen enkel boek uit je lijstje, dus dat is leuk dan kan ik die meteen aan mijn tbr-stapel toevoegen. Ik moet even denken wat mijn favoriete boek van 2020 was, misschien Havenfall van Sara Holland.

  2. Altijd leuk om te ontdekken wat iemands favoriete boeken zijn. Ik heb het voorbije jaar nog wat minder gelezen dan anders maar heb bij enkele van die boeken wel enorm genoten. Om mezelf het wat makkelijker te maken heb ik er mezelf 20 laten uitkiezen in plaats van een Top 3 of 5. Het jaartal gaf me daar het perfecte excuus voor. Dit jaar heb ik echter ook al enkele favorieten ontdekt. Vorige maand waren dat Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E.Schwab en The Boy, the Mole, the Fox and the Horse van Charlie Mackesy.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: