Waarom racisme?

Hoi allemaal! Racisme, het is helaas een woordje dat universeel bekend is en we weten allemaal wat het is. Ik zou zo graag willen dat er geen woord bestaat hiervoor, zodat de betekenis ervan ook niet bestaat. Het is jammer genoeg wel zo. En ik zal nooit snappen waarom. Maar misschien ligt dat aan het feit dat ik altijd iedereen gelukkig wil maken en zal ik dat ook nooit snappen. Ik wil het ook niet snappen. Alleen om er iets aan te doen. Waarom zouden we anderen haten omdat we niet hetzelfde zijn?

De wereld hoe die vroeger was is er niet meer, dat is wel duidelijk. We leven in België en Nederland met zoveel nationaliteiten en talen samen. Een mengelmoes van culturen. Ik kan dat wel waarderen. Zo kunnen we elkaar dingen leren, maar ook dingen delen met elkaar. Is het niet fantastisch dat we de dag van vandaag kunnen ontdekken wat anderen bezighoudt en al die bijzondere dingen mogen meemaken? We leven in een land waar we onszelf mogen zijn en dat is al een zegen. Er zijn zoveel landen waar dat niet mag. Maar ik zal gewoon nooit snappen waarom iedereen gewenst is, behalve mensen van een andere cultuur, met een ander huidskleur of mensen die gewoon simpelweg van de andere kant van de aardbol komen. We zijn allemaal anders.

Het maakt mij soms zo verdrietig als ik merk hoe racistisch mensen kunnen zijn of hoe makkelijk we andere culturen over een kam scheren. Hoe zou je zelf zijn als je iemand was die van een andere cultuur is en ineens al die oordelen over je krijgt gegooid? Ik krijg het van uitspraken als: ‘Er is gestolen, het zal wel weer een buitenlander zijn’. Mijn hersens kunnen dat niet bevatten. Net als er ‘marginale’ dingen zijn gebeurd op een feestje ‘s nachts. Ja, er zaten misschien mensen van het buitenland op die fuif. Maar dat betekent niet dat ze het gedaan hebben. We vergeten gemakkelijk dat we als Belgen of Nederlanders er ook een soepje van kunnen maken. Ik zal dat gewoon nooit accepteren. En waarom zoveel haat? Waarom? Kan er mij dat iemand uitleggen, want ik snap het echt niet hoor. Heeft die mens jou iets misdaan? Nee? Laat hem of haar dan gewoon. Net als alle vooroordelen door de aanslagen. Ik weet dat er op Facebook (niet dat ik ze allemaal lees hoor) bij ieder nieuwsbericht van een aanslag op de volledige geloofsovertuiging wordt gescholden. Met soms gewoon echt hele erge dingen. Dat ik me afvraag hoe je het in godsnaam flikt om dat neer te typen. Schaam je je dan niet? Maar om terug te komen op de aanslagen, ik ben het zo moe dat iedere moslim de schuld krijgt van aanslagen. Ik ken (niet persoonlijk) moslima’s die op school komen en gepest worden omdat ze zogenaamd gevaarlijk zijn. Een geloofsovertuiging maakt je niet gevaarlijk en ook geen terrorist. Enkel een bom, wapens of gewoon de actie om onschuldige mensen omver te rijden. Die maken je terrorist. Niks anders. Dus stop alsjeblieft met onschuldige mensen te verwijten en kleineren. Zij hebben hier niks mee te maken.

Het punt ook met racisme is gewoon dat ik het niet snap. Wat maakt die huidskleur of cultuur nu uit? Kunnen we niet gewoon elkaar accepteren? Want uiteindelijk vloeit er door onze aderen allemaal hetzelfde rode bloed. We hebben dezelfde botten en hebben hetzelfde hart. Het enige wat verschilt is die huidskleur. Maar dat is geen reden om te haten. Haat heeft nooit een reden trouwens. Haat maakt dingen kapot. We leven allemaal onder dezelfde zon, we zijn allemaal kinderen van dezelfde zon. Waarom moeten we elkaar dan behandelen als verschillenden? Bij het ontstaan van de aarde zijn we allemaal op dezelfde manier ‘geboren’ hoor. Dus ik weet echt niet wat het probleem is.

Hoe denk jij over racisme?

%d bloggers liken dit: