Hoe ik erin slaag zoveel te lezen

Hoi allemaal! Ik ben een boekenwurm, en dat weet iedereen die mij een beetje kent. Als ik niet aan het tekenen of schrijven ben, ben ik sowieso aan het lezen. Het stapeltje dat nog moet gelezen worden is momenteel heel hoog, net als bij vele typische booknerds. Met mijn bijna gemiddeld 70 boeken per jaar kan je ook wel zeggen dat ik een dieharde lezer ben. En mensen schrikken daar altijd van dat ik zoveel lees en tonen daar vaak hun respect voor. Voor mij is dat heel gewoon, het is iets vanzelfsprekends. Ik vergeet heel vaak dat dat niet zo is. De volgende vraag die meestal dan volgt is: ‘Hoe doe jij dat toch?’. Daar geef ik je vandaag enkele antwoorden/tips voor! Want lezen is gewoon leuk, al weet ik dat sommigen die mening niet delen. Maar het zou zonde zijn als jij het wel leuk vindt, maar gewoon niet weet hoe je meer kan lezen.

link-hoang-31747-unsplash.jpg

  • Neem altijd, maar dan ook altijd een boek mee!

Je zal mij niet zo gauw buitenshuis zien zonder boek. Vaak als je mijn rugzak of tas opentrekt, zie je daar een boek zitten. Een paar uitzonderingen zijn als ik met mijn zusje naar de stad ga of iets ga doen, want dan weet ik dat een boek meenemen gewoon extra gewicht is. Anders heb ik er altijd eentje mee. Je weet nooit wanneer je eventjes moet wachten. Zelfs al spreek je af met een vriendin. Wie weet heeft de bus van je vriendin vertraging. Zijn wel extra minuten die je lezend kan spenderen. Net zoals na mijn laatste examen. Ik had een uur geen bus naar huis dus ik heb een uurtje gelezen. Dat waren redelijk wat pagina’s!

  • Tijd vrijmaken of net inplannen

Lezen is een hobby waar je tijd voor moet vrijmaken. Dat boek gaat zichzelf niet openleggen voor je neus. We werken ons vaak dood of net liggen we veel te lang te chatten op Facebook. Beide dingen zijn ook belangrijk. Zowel je werk als contact houden met naasten. Maar soms is het genoeg geweest. Pak dat boek erbij en ga gewoon lezen. Of als je een hele drukke tijd hebt, probeer iets te regelen zodat je toch kan lezen. Net in die drukke periodes heb je die ontspanning het hardst nodig. Ik weet dat in ik de examens altijd leestijd heb vrijgemaakt omdat ik niet constant moest bezig zijn met de leerstof of welke woorden je met een hoofdletter schrijft. Ontspanning was even belangrijk. En dan is dit gewoon een heel goede invulling als ontspanning.

  • Motiveer jezelf om te lezen

Voor iedereen is motivatie anders natuurlijk. Soms als ik meer wil lezen ga ik net heel veel booktubers kijken. En dat helpt mij, want dan vertellen ze welke fantastische boeken ze hebben gelezen en hoe blij ze daarvan werden. Dan wordt mijn nieuwsgierigheid en leesdrang gewekt. Maar ook de reading challenge op Goodreads houdt mijn leesdrang op peil. Ik weet dat als die challenge er niet is, ik lezen ga verwaarlozen omdat ik vind dat er nog veel nuttigere dingen te doen zijn. Onzin, want dit maakt mij gelukkig. Misschien zijn er vrienden die ook lezen, je kan elkaar motiveren om te lezen. Je moet het een beetje zoeken. Motivatie kan ook in de vorm van een zacht dekentje en een pot chips zijn. Of met thee. Het is maar net wat jij fijn vindt.

  • Lees wat jij wil!

Op mijn leeftijd hoor ik bijna naar de volwassensectie te gaan. Hoewel ik als twintiger nog wel tussen de YA thuishoor. Maar ik heb geen zin in die ingewikkelde volwassenenlectuur. Prima toch? Je hoeft helemaal niet te lezen wat jij wilt. Mijn moeder leest nog steeds YA omdat zij dat leuk vindt. Lezen hoeft geen internationale test tot intelligentie te zijn. Leren doe je er toch van hoor, slimme lectuur of niet. Als jij blij wordt van alleen sappige romantische boeken of net zoete chicklits, wie houdt je tegen? Lees lekker wat jij wilt! Niemand verplicht jou tot ingewikkelde boeken die jou allerlei wetenschappelijk onderzoek aanleren.

  • Verplicht jezelf niks!

Ook als dieharde lezer moet ik mezelf ook wel eens tegenhouden. Het liefst zou ik boeken verslinden als chips uit een zak. Maar ook ik heb wel eens geen zin om te lezen. En dat is oke. Weet je, het punt dat lezen een verplichting wordt is het gewoon niet meer goed. Het is een hobby en moet onstpannen. Wees dan ook niet boos als jij te moe bent om een boek te lezen en doe gewoon iets anders. Dat boek komt heus nog wel eens hoor. Als jij geen zin hebt om te lezen, is dat gewoon prima! Die tijd komt heus wel terug!

Lees jij veel of graag?

%d bloggers liken dit: