5x Fouten werden lessen

Hoi allemaal! Hoe makkelijk maken we van een foutje een drama? Ik weet hoe hard je voor jezelf kan zijn als je iets verkeerd hebt gedaan. Ik weet het helaas maar al te goed. Vaak ben ik bezig met mezelf te analyseren of dingen te overdenken (en niet perse negatief, soms ook gewoon dromerig) en toen trok ik een conclusie. De fouten die ik heb gemaakt in het verleden zijn fouten. Maar ik heb er wel mooie lessen uitgetrokken die mijn leven nu beter maken. Maar die ook mij een beter mens maken. Die lessen zou ik niet hebben gekregen als ik die fouten niet had gemaakt. Dus eigenlijk moet ik ze leren omarmen als mijn beste vrienden!

DSC_6225.JPG

  • Zelfhaat lost NIKS op!

Een les die ik gelukkig heb getrokken is deze wel. Ik heb er heel veel problemen mee gehad en ik draag daar vaak nog gevolgen van. Maar ook wel goede dingen. Maar het heeft uiteindelijk mijn problemen niet opgelost. Ik kon mezelf dan wel elke dag verwijten omdat ik weer iets verkeerd had gezegd of een onvoldoende had gehaald. Maar dat trok mijn woorden niet in of dat veranderde dat rode cijfer op mijn rapport niet ineens. Het enige wat er veranderde, was dat ik me nog slechter ging voelen. Beeld je dat in dat ik elke dag wel iets wist te zeggen wat ik niet goed had gedaan. Dat is een explosie op je zelfvertrouwen, eentje die alles vernietigt.

  • Hulp vragen is noodzakelijk.

Nog zoiets. Mocht ik kunnen, ik redde de wereld met mijn eigen twee blote handen. Alleen vergeet ik in mijn dolle reddingsacties mezelf te redden. En graag los ik het dan ook zelf op. Het liefst ben ik niemand tot last, want wie zou er luisteren naar mijn problemen? Maar daar help je jezelf ook niet mee. Want het is vaak zo goed dat iemand anders je advies geeft of zijn of haar visie op jouw probleem geeft. Het kan je verder helpen. Het kan je een oplossing bieden die je anders nooit had gezien. Je kan het echt niet alleen, we hebben elkaar nodig. In goede en slechte tijden.

  • Niemand weet wat een ander denkt

Ik ben helaas ook een ster in andermans gedachten invullen. Vaak negatief. Dan heb ik zoiets van ‘ugh, die vind me vast irritant’. Of die vindt mijn werk niet mooi. Maar dat is onzin. Je kan helemaal niet weten wat die persoon denkt. Het is niet omdat je een minder gewenste reactie krijgt iemand je haat. Misschien heeft die persoon gewoon geen zo’n leuke dag. En nee, het is niet dat je dat op iedereen moet uitwerken. Maar je kan nooit elke dag voor de volle 200% blij zijn en tegen iedereen vriendelijk doen. Soms heb je daar gewoon geen zin in en snauw je perongeluk. Dat is het leven gewoon. Niemand is perfect. Maar weet ook dat wat jij denkt dat een ander denkt, meestal niet strikt met de realiteit. Ik heb zo vaak gehad toen ik onzeker was dat ik mijn ontwerpen voor school niet mooi vond en alle fouten zag. En de leerkrachten vertelden ook wel wat er anders moest, maar ze vonden het helemaal niet lelijk. Terwijl ik daar wel bang voor was. Ook weer zo’n voorbeeld. Ik kan niet bedenken wat mijn leerkracht over mijn werk gaat zeggen.

  • Jouw fouten bepalen niet wie je bent

Een echte klassieker. Als perongeluk onvriendelijk ben geweest of bijvoorbeeld een onhandige stunt heb uitgehaald dan voel ik me onvriendelijk of onhandig. Nee, hoeft niet. We maken allemaal fouten. Maar dat betekent niet dat ik onvriendelijk ben of slecht. Het maakt mij net als iedereen een mens met talenten en gebreken. En wat onhandigheid betreft, een keukenprinses zal ik nooit worden. De handigste van de familie ook niet. Maar ik kan me op andere gebieden prima redden. Vraag mijn tante bijvoorbeeld niet om een flamingo te tekenen, want dat kan ze niet. Geen beledigingen, dat heeft ze zelf gezegd 😉 Maar dat kan ik dan wel weer. We all make mistakes, but mistakes DON’T define us.

Welke lessen heb jij getrokken uit een fout die jij maakte?

5 thoughts on “5x Fouten werden lessen

  1. Allemaal lessen die ik ook geleerd heb! Vooral dat je niet ineens een stom / slecht persoon bent als je een keer een fout maakt vind ik waardevol om in mijn hoofd te houden.

    1. Die les hou ik ook in mijn achterhoofd, maar dat wil nog wel eens mislukken. Mooie reactie, dankjewel!

  2. Mooi artikel met hele wijze en belangrijke levenslessen! Je hebt gelijk dat je juist heel veel leert van fouten uit het verleden en in die zin zijn fouten niet eens per se slecht. Je derde punt van niet weten wat anderen denken, is ook wel iets wat ik heb geleerd. Het heeft geen zin om dingen in te vullen voor anderen, omdat je eigenlijk helemaal niet weet of zij er wel zo over denken als dat jij voor hen invult. Een wijze les!

  3. Wat een fijne en waardevolle lessen heb je geleerd. Zooo belangrijk om vooruit te kunnen in het leven. Jouw laatste les is nog steeds een leerpuntje voor mij. Ik ben veel te hard voor mezelf na een fout. Alsof het leven dan uit elkaar valt en dat hoeft helemaal niet…

Comments are closed.

%d