Bodyshaming & andere oordelen

Hoi allemaal! Toen ik laatst op facebook scrolde ‘s ochtends in mijn bed (ja, ik weet het, slechte gewoonte!) kwam ik een artikel tegen van Het Laatste Nieuws dat me nogal raakte. En het is in het nieuws geweest, ik heb geen idee hoe erg. Het was een van de eerste dingen die ik erover hoorde in elk geval. Maar ik moet toegeven, ik ben geen diehard actualiteit-volger. Maar het artikel raakte me namelijk wel heel erg, vandaar dat ik er nu ook eventjes een blogpost aan wilde besteden. Want het is echt genoeg geweest nu.

white heart shape on human skin

Ik heb het over het artikel over Lize Feryn. Een 25-jarige jongedame die nogal veel negatieve commentaar over haarzelf kreeg toen ze een foto van zichzelf op haar sociale media postte. Ze was net als iedereen aan het genieten van de zomer, het was ook een bikinifoto. Niks mis mee. Alleen, de reacties. Daar was wel iets mis mee. Lize kreeg namelijk allerlei haat over dat ze te lelijk mager was. Dat ze ongezond bezig was en gewoon maar wat dikker moest zijn om mooi te zijn. En ik vind dat echt onzin.

Wanneer gaan we eens stoppen elkaar te beoordelen op basis van gewicht of uiterlijk? En nee, het is niet omdat iemand extreem mager is dat die persoon meteen een eetstoornis heeft of ongezond is. Sommige mensen zijn gewoon mager van bouw en kunnen zoveel doen om aan te komen. Het lukt gewoon niet. Ik spreek uit ervaring want ik ben net hetzelfde. Naast een paar keer een bezorgde opmerking of ik wel genoeg eet, heb ik nooit echt haat gehad gelukkig. Net als mensen die te dik zijn. Je weet nooit wat die persoon in zijn vrije tijd doet. Misschien doet dat ene meisje wel alles eraan om een kilootje af te vallen maar lukt het gewoon niet. Door de genen, door metabolismen. Door allerlei wetenschappelijke dingen waar ik totaal geen verstand van heb. Maar meteen iemand bestempelen met obesitas? Sorry, dat gaat er echt over voor mij. Ik kan dat niet begrijpen. Net zoals niet meer met iemand omgaan omdat hij of zij lelijk en dik/mager is. Dat gewicht zegt echt niks over die persoon hoor. Een dik persoon is niet gemeen, raar of idioot. We zijn allemaal zoveel meer dan dat getalletje op de weegschaal. En wordt het niet eens stilletjes aan tijd dat we elkaar gaan accepteren zoals we zijn? We leven in 2018, het is daar echt wel eens tijd voor. Er is al zoveel en we hebben al zoveel bereikt met technologie en wetenschap. En begrijp me niet verkeerd, dat vind ik geweldig. Er worden dagelijks ontdekkingen gedaan waar iedereen iets aan heeft. De onderzoeken die worden gedaan om kanker te genezen of mensen te helpen die bijvoorbeeld een ledemaat missen door een ongeluk vind ik fantastisch. De wereld wordt er beter van. Maar ik vind het zo jammer dat we mensen die een ander gewicht hebben gewoon zo raar bestempelen. Nergens voor nodig. Leer elkaar eens accepteren.

Net zoals bodyshaming. Ik vind het zo erg dat er mensen zijn die met dagen zoals afgelopen weken niet naar het strand durven omdat ze zich schamen. En dat allemaal door onze maatschappij. Het zou voor iedereen perfect oke moeten kunnen zijn om naar plekken te gaan waar hij of zij wil en van het leven te genieten. Welk maatje je ook hebt en welke getallen die weegschaal ook aangeeft. Dik of dun, het maakt niet uit. We verdienen het allemaal om te genieten van het leven. Wie je ook bent, welk geslacht, haarkleur, gewicht, huidskleur, geaardheid, en welke andere taboes er heersen op de wereld. We zijn allemaal fantastisch, gewoon zoals we zijn. En ik hoop echt diep in mijn hart dat dat op een dag door iedereen beseft wordt. En we allemaal onszelf kunnen zijn. Zonder pesten, oordelen of te vrezen om in elkaar te worden geslagen of zelfs doodgeschoten. We all deserve love.

Had jij al van bodyshaming gehoord? Wat vind je ervan?

One thought on “Bodyshaming & andere oordelen

  1. Ik heb hier ook een artikel over in gepland! Alez, niet over Lize Feryn specifiek maar meer over body positivity en dat iedereen, ongeacht zijn gezondheid of uiterlijk respect verdient. Mensen geven vaak het argument van ja maar dik zijn is ongezond. Ja en? Dan is het ongezond. Die persoon is daarom toch niet minder waard? En wat moeten wij ons dat aantrekken of iemand gezond of ongezond is?
    Ik kan mij daar echt héél druk in maken eigenlijk als mensen het niet lijken te snappen :p

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: