Mijn tips voor de beginnende blogger!

Hoi allemaal! Zelf blog ik nu bijna twee jaar. In 2017 startte ik met mijn eigen kleine stukje internet. Ik ga jullie niet vertellen dat ik in die twee jaar alles heb geleerd over bloggen. Integendeel, ik heb het gevoel dat ik nog zoveel te leren heb. Maar dat komt wel. Bloggen is in de eerste plaats mijn hobby, iets waar ik na die jaren nog heel veel plezier uithaal. Maar ik heb ook wel het een en ander geleerd. Dingen die ik in de eerste maanden liever zelf ook had geweten. Ik beschouw mezelf niet als alwetende, maar ook niet als een dommerik die geen verstand heeft van bloggen of schrijven. Ik heb wel het een en ander geleerd in die twee jaartjes.

arnel-hasanovic-MNd-Rka1o0Q-unsplash.jpgPhoto by Arnel Hasanovic on Unsplash

 • Zorg dat je al een voorraad artikels hebt klaarstaan voor je lanceert

Oke, dat klonk alsof ik het over het lanceren van een raket had. Niet dus, ik bedoel wel degelijk het online zetten van je blog. Dit is iets wat ik zelf ook heb gedaan. Voordat ik effectief online ging, stonden er al een stuk of tien artikels in een mapje op mijn computer toen. Eigenlijk is dat voor twee dingen handig; je kan een tijdje verder zonder veel druk (want dat kan je als beginner niet gebruiken) en ook weet je zo of het je bevalt om voor een blog te schrijven. Want ja, in een blog kruipt veel tijd. Dus je kan er maar beter van genieten.

 •  Jouw blog is uniek, jij kan doen wat je wilt

Ook ik heb een probleem met vergelijken. Maar een tijdje terug ging hierboven het licht aan. Als ik morgen zin heb om te schrijven over hoe heerlijk mijn bed ligt, kan ik dat. Niet dat ik dat van plan ben, ik zou niet weten hoe. Maar jij kan doen met je blog wat je wilt en dat is net het mooie. Je blog is helemaal van jou. Ik ken het leed van vergelijken. Vaak wil ik dat mijn blog net zoals die van anderen is. Het punt is; al die blogs zijn ook anders. En dat is net hun kracht. Net zoals het sterk is dat jouw blog uniek is en van jou is. Dus maak er iets eigens van. Dat is ook net het leuke aan bloggen!

 •  Laat jezelf ontdekken en experimenteren

Vaak zijn beginnende bloggers zo hard bezig met hoe ze hun blog willen en welke content erop moet, dat ze vergeten te genieten van het schrijven. Dat is jammer, het neemt je plezier af. Iedere blogger die nu duizenden volgers heeft, begon ooit waar jij stond. Misschien hadden ze net als jij een idee waarover ze wel en niet wilden schrijven. Maar je stijl, aantal artikelen en soort artikelen zullen zich door de jaren heen wel ontwikkelen. Je karakter en persoonlijkheid is ook niet in een dag ontwikkeld. Dus dat hoeft voor je blog ook niet. Geniet net van die fase van experimenteren en gun jezelf dat ook. Je blog komt echt wel op zijn pootjes terecht. Als je dat met liefde doet. En zelfs dan nog. Na jaren kan je het ineens over een andere boeg gooien als je daar zin in hebt. Je blog moet jou gelukkig maken. Dus zorg ook dat het een plek is waar je graag komt.

 •  Leg de lat niet te hoog voor jezelf

Ook ik heb dit ooit gedaan. Heel lang. Ik ben nu eenmaal perfectionistisch. Maar het is onmogelijk als je nog nooit hebt geblogd om meteen de meest flitsende artikels en coolste samenwerkingen te pakken te krijgen. Daar draait het ook helemaal niet om. Bloggen draait in eerste instantie om plezier hebben. Een goeie blog draait op plezier en liefde. En veel werk en tijd natuurlijk. Je kan helemaal nog geen topblogger worden die onder problemen elke dag een artikel tevoorschijn tovert. En ook die illusie zal ik doorbreken voor je. Die blogger bestaat ook helemaal niet. Gun jezelf de tijd om het te leren en de wereld van bloggers te verkennen. Het is daarbij ook supertof! Als je al een langere tijd blogt, dan moet je eens je eerste artikels lezen en die van nu. Vergelijken. Voor een keer mag je. En dan zul je zien dat er groei inzit. Ook al na een half jaar. Als je wekelijks schrijft, dan ontwikkelt die vaardigheid vanzelf. Want je leert en raakt bekend met bloggen, schrijven en je leert ook jezelf kennen op dat gebied. Maar dat gebeurt niet in een dag. Dus leg die lat een beetje lager. En geniet.

 •  Laat je niet afleiden door statistieken

Ik ben hiervoor boekenblogger geweest. Heb ik al meerdere keren verteld. Ik liet me altijd gek maken door die getalletjes achter de schermen. Het aantal volgers, hoe vaak mijn blog werd gelezen. Het aantal reacties. Daardoor wordt bloggen ineens een pak minder leuk. Blijf dicht bij jezelf, en de juiste volgers komen vanzelf wel op je blog terecht. Natuurlijk niet vanzelf, maar daar heb ik later in dit artikel nog wel een tip voor. Maar er zullen nu eenmaal artikels zijn die beter gelezen worden dan de andere. Ook ik heb dat. Maar als jij graag blogt over muziek, dan moet je dat blijven doen. Ook als die artikelen in de minder populaire sector vallen. Tegen je plezier in bloggen valt op den duur wel op en je valt vanzelf wel door de mand. Ook bij je lezers. Dus zorg dat je artikels met liefde en veel plezier geschreven zijn. Dat zijn de beste medicijnen voor goede content. Natuurlijk je hersentjes erbij zodat er logica inzit, maar je snapt me wel denk ik.

 •  Wees jezelf op je blog. Ook als je dan anders bent

Een tip die vanzelfsprekend lijkt. Toch niet. We zijn bezig over vrij internet en over een community. Net als op sociale media doen mensen zich graag anders voor dan ze zijn. Maar dat werkt niet. Je valt door de mand. Dus wees je eigen gekke zelf op je blog. Dat geeft jouw blog ook persoonlijkheid. En dat is belangrijk. Als er geen persoonlijkheid meer in een blog moet zitten, kunnen we in de toekomst gewoon robotten achter die laptop zetten die vanzelf alles voor je uitwerken. Uiteindelijk zijn we allemaal anders. Maar dat maakt je blog ook uniek en van jou. Dus wees niet bang om jezelf te zijn. Dat is je handelsmerk. Niet iedereen zal je blog dan waarderen, maar dat hoeft ook niet. De juiste volgers zullen blijven plakken. Net zoals veel in het echte leven.

 •  Neem je tijd voor artikels

Vooral deze is een grote reminder naar mezelf toe eigenlijk. Ik wil altijd goed productief werken. En het liefst snel. Vijf artikels op een dag is een geslaagde blogdag bij mij. Maar een lange tijd terug schreef Romy -mijn blogheldin- in een mail dat ze soms vijf uur aan een artikel zit. Geen schande, integendeel. Ik vind het net mooi dat je zoveel tijd in een artikel kan steken. Want ik wil vaak veel te snel klaar zijn. Terwijl ik ook heel graag diepe en psychologische artikels wil. Als er een combinatie niet samengaat, is het wel die. Voor sommige artikels moet je nu eenmaal wat meer nadenken en iets vaker wikken en wegen hoe je het gaat schrijven. Maar dat zijn wel hele mooie artikels om online te zetten. Dus neem je tijd.

 • Bezoek ook andere blogs

Vroeger bleef ik op mijn eigen blog stranden. Het was mijn eilandje. Maar ik heb door de jaren heen blogs leren kennen en daardoor ook toffe mensen. Ik laat ook regelmatig een reactie achter bij andere blogs. Nooit om mensen naar mijn eigen blog te lokken, want als een artikel niet bij mijn interesse ligt zal ik niet reageren. Maar ik ontdek vaak blogs door door te klikken in reacties. Ik ben niet de enige die dat doet. Dus andermans blogs bezoeken is een goeie tip om mensen naar je eigen blog te krijgen. Maar daarnaast is het ook superleuk om te lezen wat je collega-bloggers schrijven of waar ze mee bezig zijn. Ook kan je daar inspiratie uit trekken. Doe ze niet volledig na, want dat is voor niemand leuk. Maar je kan er wel een eigen twist aan geven.

 • Ga ervoor!

Eigenlijk kan ik nog duizenden artikels voltypen met tips en dingen  waar je op moet letten. Niet letterlijk dan. En ook kan je nog duizenden boeken over beginnen met bloggen lezen. Maar het meeste leer je net als veel in het leven gewoon in de praktijk. Door het te doen. Dus zet die angst en twijfel aan de kant en begin gewoon. Je zal wel zien waar het schip strandt. Als het mislukt heb je het geprobeerd. Maar als het je wel lukt en je krijg een succesvolle blog en iets waar je enorm van geniet, zou het zonde zijn als dat werd tegengehouden door twijfel. Dus ga ervoor. Dat is nog het allerbeste om te beginnen.

Welke tip heb jij als blogger voor anderen?

 

3 thoughts on “Mijn tips voor de beginnende blogger!

 1. Ik sluit me heel erg aan bij wat je zegt, waardevolle tips geef je hier! Uiteraard ziet jouw blog er anders uit dan die van iemand anders, want een goede blog ademt de persoonlijkheid de blogger die erachter schuilt. En dat vind ik er net zo leuk aan. Als mensen mijn blog zien, dan heb ik zoiets van: kijk, dit ben ik! Ondertussen blog ik al 3,5 jaartjes en ik vind het zo waardevol dat ik op die manier mijn belangrijke tienerjaren gedocumenteerd heb en zo kan terugkijken op hoeveel ik inmiddels gegroeid ben als persoon én als blogger. Mijn tip voor andere bloggers zou dan ook zijn: blog in de eerste plaats voor jezelf en pas in de tweede plaats voor je lezerspubliek. 🙂

  1. Dankjewel! Ik was er eigenlijk wel wat onzeker over. Je hebt helemaal gelijk dat een blog de persoonlijkheid moet uitstralen. Dat is waar. Het zou saai zijn als we allemaal dezelfde blog hadden. Ik heb dat gevoel ook over mijn blog, en misschien is dat wel een van de mooiste dingen aan bloggen. Jezelf kunnen zijn en uitdrukken. Jouw tip is ook heel waardevol, want het is inderdaad belangrijker om in de eerste plek voor jezelf te bloggen en dan pas voor een ander. Helemaal gelijk heb je daarmee.

 2. Ik denk eigenlijk niet dat ik al ooit een lijstje met blogtips heb samengesteld en ondertussen blog ik al bijna 13 jaar. Het belangrijkste is denk ik dat je het in de eerste plaats doet omdat je het graag doet en dat je er voor zorgt dat je blog een plek is waar je jezelf kan zijn. Het maakt niet uit waarover je blogt of hoe vaak je dat doet. Zolang je het met plezier doet en je niet het gevoel hebt dat je jezelf anders moet voordoen dan dat je je voelt zit het denk ik wel goed.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: