Ik had het nooit verwacht | 6 voordelen van perfectionistisch zijn

Hoi allemaal! Toen ik nog in de middelbare school zat, ontdekte ik hoe heftig mijn perfectionisme soms was. Maar niet alleen dat ontdekte ik. Ik ontdekte ook welke afgunst ik ertegen aan het ontwikkelen was. En dat ging verder en verder. Ik haatte het dat ik perfectionistisch was en wilde dat weg. Helaas kun je de strijd tegen jezelf niet winnen. Ook na talloze keren ‘het maakt je tot wie je bent’ en ‘het is ook een voordeel’, zag ik er geen positiviteit in. Ondertussen wel. Iets wat ik nooit had gedacht. Toch is het me gelukt; ik heb het aanvaard. Vandaag vertel ik je graag de voordelen die ik eruit haal! Want perfectionistisch zijn is niet altijd slecht.

2019-06-06-02.27.48-1

 • Voorbereid en stipt zijn

Wanneer ik ergens een afspraak heb, ben ik vrijwel altijd op tijd. Tenzij het openbaar vervoer me in de steek laat of er iets komt wat ik niet kan voorkomen. Overmacht heet zoiets ook. Maar de dag ervoor zal ik altijd uitpluizen wanneer welke bus of trein rijdt, en zeker als ik er meer na elkaar moet nemen. Ik ben daardoor altijd voorbereid en stipt. Maar dit heb ik in heel veel gevallen. Doordat ik perfectionistisch ben, heb ik niet graag dat dingen in het honderd lopen. Soms heel vermoeiend, maar vaak zie ik dan de problemen die kunnen voorvallen en heb ik daar al een oplossing voor. Dus hier is dat zeker mijn vriend!

 •  Goed doordacht handelen

Van nature ben ik al iemand die niet graag mensen kleineert en kwetst. Ook omdat ik weet hoe het voelt, maar zelfs al wist ik dat niet zou ik het niet expres doen. Dat zit niet in mijn karakter. Daardoor wik ik altijd mijn woorden als ik een moeilijke boodschap heb voor iemand of als ik over een gevoelig onderwerp bezig ben. Alles om niemand te kwetsen. Ik ben daardoor niet nep of ik acteer niet. Ik zal ook wel mijn mening zeggen, maar dat doe ik in een vriendelijk jasje. Of in elk geval in een begripvol jasje. Ik doe er alles aan om een ander geen pijn te doen. Ook hier is mijn perfectionisme mijn beste vriend. Maar ook in andere situaties denk ik na voor ik iets doe, omdat ik niet graag brokken maak. Zoals we hier in België zeggen.

 •  Het belangrijke van het onbelangrijke scheiden

Misschien niet iets wat iedereen ervaart die perfectionistisch is (of net wel, geen idee). Maar ik ben meestal perfectionistisch op gebieden die er toe doen. Mijn blog, mijn tekeningen, hoe ik overkom, vorig jaar mijn taken en toetsen. Ik ga meestal niet stressen als iets niet belangrijk is voor me. Dus mijn perfectionisme herinnert me er vaak ook aan welke dingen mij gelukkig maken en die ik absoluut wil blijven doen. Soms is dat frustrerend, want er is niks dat je creativiteit meer blokkeert dan dit. Maar door die ‘sluier’ leer je heen breken. Dat leerde ik toch.

 •  Probleemoplossend denken

Door mijn perfectionisme zie ik graag de dingen op rolletjes lopen. Niet letterlijk dan, want ik kan niet rolschaatsten. Flauw grapje, ik weet ‘t. Maar ik heb niet zo graag dat er iets mij tegenhoudt of iets niet goed functioneert. Als ik zelf merk dat ik een probleem heb, betekent dat dat ik er vrij snel iets aan ga doen. Wanneer ik merk dat ik slecht in mijn vel zit voor een bepaalde reden zoek ik een vriend of vriendin op. En net door mijn perfectionisme ben ik vrij snel naar een psycholoog gegaan want ik wilde niet de rest van mijn leven zijn zoals ik nu ben. Er is niks mis mee met mij, maar ik heb nog heel wat te verwerken. En ik wil geen slachtoffer worden van mijn verleden.

 •  Helpt me in mijn self-care

Ook wat zelfzorg betreft, ben ik vrij perfectionistisch. Ik heb meer energie als ik elke dag ontbijt en mezelf netjes verzorg. En als ik op tijd in mijn bed ga. Als ik eenmaal merk welk fijn routine daarin zit, breek ik dat niet zo graag. En door dat routine zorg ik beter voor mezelf en word ik er beter van. Momenteel zit er een beetje schade op mijn routine, maar dat werk ik wel weg.

 •  Je kan op perfectionisten rekenen

Als ik op het werk een opdracht krijg of iemand vraagt iets, zal ik het altijd doen. Altijd positief naar de mensen om je heen, want dan weten ze dat ze op je kunnen rekenen. Ik ben ook niet iemand die zo snel haar werk zal afbellen omdat ze ziek is. Het moet al heel erg zijn voor ik mijn werk afbel of voor ik niet naar school ging. Op zich niet altijd goed, maar ergens ook wel. Je kan op me rekenen. Ik bel niet zo snel af. En ook taken laat ik niet zo snel zitten. Daarnaast probeer ik mijn werk ook altijd zo goed mogelijk te doen. Automatisch.

Ben jij perfectionistisch? Welke voordelen haal jij daar uit?

4 thoughts on “Ik had het nooit verwacht | 6 voordelen van perfectionistisch zijn

 1. Ik ben zelf ook onwijs perfectionistisch en vind dit een mooie invalshoek. Inmiddels zie ik zelf beter de positieve punten en de valkuilen er van in. Ik vind het bijvoorbeeld wel heel fijn dat mensen er op kunnen rekenen dat ik iets doe, wanneer ik zeg dat ik het doe. En dat ik altijd op tijd ben ik ook wel heel handig. En ja er zijn genoeg valkuilen, maar zoals je zegt, het heeft ook z’n goede kanten.

  1. Je reactie is heel herkenbaar. In het begin zie je zo makkelijk de valkuilen en negatieve dingen. Maar als je het juist gebruikt, is het net een kracht. Dingen zoals op iemand kunnen rekenen en iemand die stipt is, zijn mooie kwaliteiten die van pas komen in heel je leven. Dankjewel voor je mooie reactie!

 2. Hier ook 1. Ik merkte vooral dat als ik een fotoshoot deed en het model er ook volledig voor ging, dat het dan allemaal als vanzelf ging. Andersom merkte ik na een aantal jaar ook dat ik er helemaal klaar mee was. Positief gezien stel ik hoge eisen aan mijn blog en dat houdt me lekker bezig.

  1. Alleen maar goed als je een model hebt dat ervoor gaat. Het gaat dan inderdaad als vanzelf. In eender welke situatie. Hoge eisen stellen is ook niet altijd negatief, voor je blog mag dat wel. Zo weet je ook zeker dat er kwaliteitsvolle content online staat.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: