Gedachten die helpen om NEE te zeggen

Hoi allemaal! We leven in een wereld die maar doordraait en blijft plannen. Dat kan je niet ontkennen. Maar net zoals vele mensen heb ik een probleem met een ding; ‘nee zeggen’. Toch is het zo hard nodig, want je kan nu eenmaal niet alles tegelijk en daarnaast heb je zelf ook tijd nodig voor jezelf. Dus af en toe is ‘nee zeggen’ gewoon iets wat moet kunnen. Ik heb het zelf ook nog steeds lastig daarmee, maar ik heb wel een aantal gedachten ontwikkeld die me daarbij helpen en geruststellen. Ik deel ze graag met jullie vandaag!

erda-estremera-1BNo7K8MmyQ-unsplash.jpg

Photo by Erda Estremera on Unsplash

  • Je ben niet voor iedereen verantwoordelijk

Soms voelt het voor mij alsof ik verantwoordelijk ben voor een ander zijn of haar geluk. Dat als iemand zin heeft om de stad in te gaan met me en die persoon daarnaar uitkeek, ik degene ben die zijn of haar geluk verpest. Dat is niet zo. Want je bent verantwoordelijk voor je reactie. Niet voor het drama dat een ander daarvan kan maken. Dat heeft hij of zij toch echt zelf gedaan. Jij hebt ook je eigen tijd nodig en dan is zo nu en dan een nee verkopen aan een ander gewoonweg nodig. Het is niet anders.

  • Je ben niet verantwoordelijk voor een ander zijn problemen

Oke, soms wel. Als je de ander in de problemen hebt gebracht, dan ben je wel verantwoordelijk. Maar er zijn heel vaak mensen die op je af komen met een verhaal dat ze een probleem hebben en jij alleen dat kan oplossen. Als dat iets is waar jij geen zin/tijd of energie voor hebt, dan is dat zo. Je bent niet verantwoordelijk om alle problemen op de wereld op te lossen. Dan blijf je bezig, want er zijn er een heleboel. Natuurlijk kan je iemand dringend ten hulp schieten. Maar dat hoeft niet altijd. Dus als je baas voor de zoveelste keer deze maand vraagt om in te springen, dan ben je niet verplicht een ja te geven. Soms is het oke om jouw vrije dagen te beschermen. Je hebt ze nodig. Wil ik daarmee zeggen dat je nooit een shift of dag moet overnemen en je collega’s altijd moet laten zitten? Nee. Maar heel af en toe kan een nee wel. Jij heb net zoals iedereen recht op je vrije dagen om uit te rusten of leuke dingen te doen. Net zoals als iemand zijn of haar huistaak vergat en de oplossing in jouw schoenen schuift. Nee, dat is niet jouw schuld. Die persoon moest maar gewoon zijn agenda beter beheren of in het oog houden.

  • Een NEE is een netjes en beleefd antwoord

Vaak als ik ergens een NEE geef als antwoord, voel ik me onbeleefd en niet meer vriendelijk. Vraag me niet van waar die redenering komt, maar hij is er wel. Helaas. Het is niet zo dat elke keer ‘ja’ zeggen je een beleefder of beter mens maakt. Als je beleefd kan uitleggen waarom je iets niet gaat of wilt doen, is daar helemaal niks mis mee. Er zijn goeie manieren om uit te leggen waarom je NEE zegt. Bijvoorbeeld; ‘Ik zou heel graag met je meegaan naar de stad, maar ik ben daar te moe voor. Ik zeg dus nee’. En daar is helemaal niks verkeerd aan. Als ik dat antwoord zou krijgen, zou ik me niet beledigd of afgesnauwd voelen. Dus er is helemaal geen probleem.

  • Het verandert niks aan welk leuk of goed persoon jij bent

Ook met een goed hart kan je nee zeggen. Het maakt je geen slecht mens of iemand die niet leuk is. Ik zei vroeger op alles ja omdat ik een goed persoon wou zijn en het beste wou voor de mensen om me heen. Het probleem is dat jijzelf dat niet volhoudt. Op een bepaald moment ben je zo moe dat je geen andere keuze hebt dan voor jezelf kiezen. En dat wil niemand. Dus nee, je bent helemaal geen minder leuk persoon omdat je een keer afzegt of een uitstap aan je voorbij laat gaan om op bed te lezen. Je waarde hangt daar niet van af. Er zijn nu eenmaal momenten dat je jezelf nodig hebt. En dat is prima. Het hoort bij het leven.

  • NEE tegen een ander, is een JA naar jezelf

Vaak maak je een keuze om ergens op in te gaan met een reden. Soms is dat echt om een ander een plezier te doen of een ander iets te gunnen. Heel tof, want dat toont aan hoe menslievend je bent. En dat zou ik ook niet zo snel kwijt willen spelen. Maar als jij een uitstap afzegt omdat je te moe bent en wil rusten, dan kies je voor jezelf. Zeg je JA tegen je gezondheid, je lichaam. En soms moet je durven voor jezelf kiezen. We hebben het allemaal nodig. Deze gedachte helpt mij heel vaak, vooral als ik net moe ben of echt geen zin heb om af te spreken met iemand. En daar hoef je je ook niet voor te verantwoorden. Zoals ik al eerder zei in dit artikel, jij bent niet voor alles en iedereen verantwoordelijk.

  • Soms is een NEE gewoon nodig

Zoals ik al zei, soms heb je het gewoon nodig. Zonder verantwoording of wat dan ook. Soms moet een simpele NEE kunnen. En daar hebben mensen zich nu eenmaal bij neer te leggen, als dit jouw grens is. Natuurlijk heb je rekening te houden met je omgeving en kan je niet ineens zomaar alles laten. Je hebt verantwoordelijkheden. Maar het hoeft niet altijd jij te zijn die de karweitjes van anderen opknapt of iemand uit de brand helpt. We zijn met miljoenen op de wereld, en we kunnen best elkaar helpen. Jij hoeft dat niet alleen te doen.

Vind jij NEE zeggen makkelijk?

2 thoughts on “Gedachten die helpen om NEE te zeggen

  1. Goed stukje! Ik vind het soms wel moeilijk maar oefening baart kunst. Dat is echt zo. Ik heb zelf ook liever dat iemand nee tegen mij zegt als die persoon iets niet wil dan dat hij of zij ja zegt en er dan stress van heeft ofzo.

    1. Dankje! Ik kan me aansluiten bij je reactie. Zelf vind ik het ook nog moeilijk, maar oefening baart inderdaad kunst. Eerlijk zijn en nee zeggen is nog altijd het beste. Ook bij het voorbeeld dat jij noemt. Onnodige stress kunnen we niet gebruiken. Dat hebben we allemaal al veel te veel. Merci voor je mooie reactie!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: