Duurzaamheid, speelt het een rol in mijn leven?

Hoi allemaal! Tegenwoordig gooit iedereen het woord duurzaamheid rond je oren. Het is ook wel belangrijk dat we goed voor onze planeet zorgen, dat zal ik niet ontkennen. Want het is hard nodig. Onze aarde gaat eraan kapot. Gelukkig komt dit woord ook steeds vaker in de media en zijn er daar ook middelen voor. Moderne middelen. Maar ik vraag mezelf soms wel af of ik zo duurzaam ben. Ik onderzoek het voor je vandaag.

2019-06-28-09.55.47-1

De dag van vandaag wordt er (gelukkig) meer aandacht aan besteed. Goed voor de wereld en een duurzaam leven. Vaak denk ik bij mezelf dat dat grote middelen vraagt, maar eigenlijk valt dat wel mee. En als ik eens nadenk, zijn veel van mijn gewoontes heel goed voor onze planeet. Dus op mijn eigen manier draag ik wel mijn steentje bij. Maar vaak is het onbewust. Er zijn ook dingen die beter kunnen, maar niemand is perfect. En elk steentje dat wordt bijgedragen, is al goed. Hoe klein ook! Onderschat kleine gebaren nooit in het leven. Voor jou zijn ze misschien klein, maar ze kunnen voor een ander het einde betekenen. Maar dat is misschien wel een ander artikel.

Busritten, yay!

Wie mij goed kent weet hoe heerlijk ik lange busritten vind. En zeker alleen. Heel veel mensen kan je straffen door ze een uur op de bus te zetten. Mij niet. Hoofdtelefoon op en door het raam staren. Ik hou daar zo van! Of lezen. Ook om te gaan werken neem ik de tram. Ik heb geen auto of rijbewijs, waardoor ik afhankelijk ben van het openbaar vervoer. Dat is niet perse een bewuste keuze, ik wil het wel nog halen. Een auto hebben is wel handig. Maar ik geniet heel erg van mijn ritjes met het openbaar vervoer. En dat is nu eenmaal milieuvriendelijk gezien je met een grote groep mensen tegelijk samenreist. Heel wat minder auto’s op de weg! Al zou fietsen nog beter zijn. Maar voor sommige bestemmingen heb je nu eenmaal een beter vervoersmiddel nodig.

Kleding geef ik door

Ik ben nogal makkelijk overgehaald als ik nieuwe kleding zie. Dat is niet zo goed voor het milieu. Maar ik merk wel dat dat mindert. Gewoon vanwege mijn volle kast, en ook omdat ik anders gewoon dingen niet meer aandoe. Ik ben ook slecht in kleding weggooien. Dat betekent dat de kleding die ik koop wel heel wat jaren gedragen worden en niet zo makkelijk weg gaan. En als ik dat wel doe, gaan ze naar mijn zusje (als ze het mooi vindt natuurlijk) of gaan ze bij de stapel voor de kringloopwinkel. Dus op zich is het niet allemaal slecht. Er is ook kleding die ik overkoop van iemand, of zoals mijn All Stars die ik in februari over heb gekocht van Irene. Waar ik nog steeds heel erg blij mee ben!

Ik neem altijd mijn eigen fles mee

Toen ik nog naar school ging nam ik altijd mijn eigen waterfles mee, van plastic. Maar ook als ik ga werken doe ik dat. Ten eerste omdat hij groter is dan de standaard flesjes water. Maar ook omdat het mij geld bespaart. En ook omdat als het warm gaat worden, ik ‘m een nachtje in de koelkast kan zetten. Daarnaast gebruik ik Bach Bloesems, dat zijn natuurlijke druppels met een kalmerend effect. Ik doe er daar elke ochtend van in mijn water, waardoor ik wel verplicht ben een eigen fles te gebruiken. Dus ook dat is een goed puntje voor het milieu.

Ik heb genoeg canvas tassen om te gebruiken

Altijd als ik ergens naartoe ga heb ik een stoffen zak bij. Meestal toch. Of zoals het nu zo hip heet: canvas tassen. Waardoor ik tijdens shoppen of winkelen geen plastic zak nodig heb. Bespaart mij vaak ook gewoon die tien cent die ze altijd vragen, maar ik heb zelf twee geweldige tassen van Harry Potter die ik veel te leuk vind om thuis te laten. Dus waarom zou ik ze dan niet gebruiken. Ik vind het ook wel fijn mijn spulletjes in zo’n tas te steken. Het is gemakkelijk en er zijn genoeg motiefjes en soorten. Vaak moet ik me inhouden om er niet nog eentje te kopen als ik er zie in de winkels.

Minder vlees eten of vleesvervangers eten

Hiermee zit ik al een tijdje in mijn hoofd. Niet enkel voor het milieu, ik ben een enorme dierenvriend. Ik heb een schat van een vogeltje en ken hele lieve dieren in mijn omgeving. Dus ik wil gewoon ook diervriendelijker gaan eten. Volledig veganistisch eten is een stap te ver, dat is niet haalbaar voor mij. Maar ik kan wel iets doen. Zonder daar zelf ook onder te lijden en zonder vitamines te kort te hebben. Stap voor stap!

Ik print weinig tot niet

We hebben ook geen printer in huis en dat mis ik ook niet. Als ik echt iets nodig moet printen, ga ik naar een printzaak daarvoor. Maar ik heb bijna alles digitaal staan of schrijf gewoon met de hand. Het meeste papier bij mij wordt gevuld met een tekening. En die gooi ik niet weg, waardoor het ook niet hoeft verbrand te worden. Daarnaast vind ik het ook gewoon makkelijk om alles op mijn laptop te hebben, want ik vind het dan altijd terug.

Wat kan beter?

Douche en waterverbruik Ik sta veel te lang onder de douche, en dat besef ik zelf ook. Vaak een halfuur tot drie kwartier.

Lichten en stroomverbruik Ik vergeet heel vaak mijn licht uit te doen of stekkers uit te trekken. Mijn telefoon ligt echter geen hele nacht meer op te laden. Mijn batterij ging ervan kapot een tijdje terug, is vervangen. Ik wil dat geen tweede keer meemaken want ‘t was zo irritant.

Kleinere porties ‘uitscheppen’ Nee, ik bedoel daarmee niet dat ik minder ga eten. Ik heb echter het probleem dat ik altijd een veel te grote portie voor mezelf uitschep. Waardoor ik later het kan weggooien. Ook niet echt goed. Dus gewoon kleinere porties scheppen en densnoods gewoon een tweede keer een portie gaan scheppen op mijn bord

Vaker tweedehands kopen Heel veel van mijn kast is nieuw. Ik ben ook snel gezwicht voor een schattige blouse of een lief printje. Ik ben dan ook een vrouw. Maar soms gewoon twee keer nadenken of ik dat bloesje of shirtje nu echt nodig heb is niet verkeerd. Soms moet een keer trakteren best kunnen trouwens. En eens vaker binnengaan in tweedehands zaken en kijken of daar iets hangt wat ik tof vind. ‘t Zal ook fijn zijn voor mijn loon trouwens.

Maar…

Ik besef ook wel dat het niet mogelijk is om 100% ecologisch en milieuvriendelijk te leven. We kunnen wel allemaal ons eigen steentje bijdragen. Ieder van ons. Je hoeft niet alles te doen, maar er zijn wel dingen in je levensstijl die je kan veranderen. Zolang je er zelf niet ongelukkig onder wordt natuurlijk. Als jij gek wordt van uren op de bus zitten, blijf vooral je auto gebruiken. Je kan op je eigen manier je steentje bijdragen op andere gebieden. Samen sterk!

Welke van jouw gewoontes zijn goed voor het milieu?

%d bloggers liken dit: