Nikita’s tips om veel te lezen

Hoi allemaal! Zoals al vaak gezegd, ik ben een boekenwurm. Ik lees graag, ga driewekelijks naar twee bibliotheken en heb daarnaast zelf ook exemplaren in de kast staan die wachten tot ze gelezen worden. Lezen heeft mij al door heel veel heen geholpen en het zit ook standaard in mijn weekplanning. Ik zou niet weten wat te doen zonder mijn boeken. Ik lees ook veel, heel veel. Vaak zijn mensen verbaasd als ze horen hoeveel ik in een jaar lees. Ik help je graag een handje met mijn tips vandaag!

 

nong-vang-9pw4TKvT3po-unsplash.jpg
Photo by Nong Vang on Unsplash
  •  Neem altijd een boek mee

Deze tip heb ik al vaker genoemd, maar het is wel een die helpt. Jezelf stimuleren om meer te lezen of veel te lezen, is ook zorgen dat je altijd een boek bij de hand hebt. Natuurlijk moet je ook wel de discipline hebben om op een lange busrit niet naar je telefoon te grijpen. Bij mij is mijn materiaal niet bij elkaar geraapt als ik wegga als er geen boek mee in mijn zak zit. Natuurlijk bij gelegenheden waar ik niet ga lezen (bv. om een ijsje te gaan eten met mijn zusje of de stad in met vrienden) neem ik geen boek mee. Maar als ik ga werken of ergens heenga? Dan meestal wel, want meestal zit ik dan ook een eindje op het openbaar vervoer. Zalig om dan te lezen!

  •  Plan bewust momenten in

Net als velen ben ik iemand die perfect een paar uurtjes hard kan werken (voor mijn blog bijvoorbeeld) of gewoon bezig kan zijn. Ik zal mijn to do-list voor een dag ook netjes afwerken, koste wat het kost. Ik ben daar nogal perfectionistisch in. Wat als ik lezen daar nu ook eens opzette? Ook gewoon een uurtje lezen (of minder, kan ook natuurlijk) inplannen in je agenda maakt je wel bewust van het feit dat je wilt lezen. Grotere kans dat je het dan ook gaat doen. Dus kijk eens of je tussen al dat razen en rennen in je leven ook eventjes tijd hebt om uit te blazen met een boek. Als je graag luchtige chicklits leest, zal je daar niet perse de nieuwste kennis mee opdoen. Maar dat hoeft ook niet. Lezen is ontspanning en dat hebben we allemaal nodig in ons leven.

  •  Geen tijd? Doe er iets aan

Zelf maak ik er een sport van om ook op hele drukke dagen een beetje tijd te vinden om te lezen. Dat lukt niet altijd, maar vaak wel. Op een lange werkdag doe ik dat door op het openbaar vervoer te lezen of misschien zelfs in mijn pauze. En vaak merk ik ook gewoon dat ik mijn vrije tijd gewoon verkeerd besteed. Hoe vaak lig ik op mijn bed doelloos op sociale media te scrollen? Ik steek niet alles op sociale media, maar er is heel veel tijd waarvan ik achteraf denk: op dat moment kon ik met mijn neus in de boeken zitten. En misschien niet enkel sociale media. Veel mensen steken tijd in dingen waar eigenlijk niet zoveel tijd in moet zitten. Dus kijk eens of jij zo’n tijdvreter hebt die je wat kan minderen. En neem die vrije tijd dan om te lezen. Als je net als ik het probleem hebt met sociale media, heb ik nog wel een paar tips voor je.

  •  Lees voor je plezier

Veel mensen denken bij lezen aan zware literatuur met veel ingewikkelde woorden en wendingen. Toch hoeft dat niet. Ik denk dat het belangrijkste is dat je plezier hebt in lezen. Als dat betekent als 20-jarige dat jij boeken voor 12-jarigen leest, is dat prima. Betekent dat dat jij als 22-jarige boeken voor 50-jarigen leest, ook prima! Die leeftijdsnormen in boeken zijn er om een idee te geven. Maar laat je daar vooral niet door tegenhouden. Ik lees zelf ook young adult. Momenteel valt mijn leeftijd ook wel in die categorie, meestal toch. Maar ik zie mezelf niet zo snel andere genres opzoeken. Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken. Maar lees voor je plezier en kijk niet naar leeftijdsindicaties of populariteit van boeken. Lees omdat jij ‘t leuk vind en lees ook de boeken die je leuk vindt. Dan komt het helemaal goed!

  •  Lezen is geen competitie

Jup, dit vergeet ik in mijn enthousiasme nog wel eens. Ik ken veel mensen die graag lezen en dat ook diehard doen net als ik. En dan ben ik wel eens jaloers als er iemand is die al 70 boeken heeft gelezen, terwijl ik pas aan 39 zit. Op zich is 39 ook al vrij veel voor een half jaar. Ik moet mezelf er wel eens aan herinneren dat lezen geen wedstrijdje is van om ter meest. Dat lezen vooral genieten is van goeie boeken. Gelukkig teer ik me steeds minder vast op dat doel. Ik blijf er wel eentje instellen, omdat dat mijn motivatie op gang houdt.

  •  Stel een leesdoel in

Voor mij persoonlijk is dit de reden waardoor ik 4 jaar geleden veel meer ging lezen. Ik ben een perfectionist en als ik een doel heb wil ik ‘t ook bereiken. Ik weet dat er heel veel mensen op onze wereldbol rondlopen die zo in elkaar zitten. Ik kan er ook niet tegen als ik merk op 31 december dat dat getalletje niet bereikt is. Waardoor ik een soort ‘drive’ ontwikkel om goed te lezen door het jaar heen. Daarmee verplicht ik mezelf niet, maar motiveer ik mezelf. Motivatie die mijn leeszin aanwakkert, en als mijn leeszin meer aangewakkerd wordt dan lees ik ook meer natuurlijk. Een leesdoel kan je voor jezelf bijhouden in een schriftje of notitieboekje, maar dat kan je ook op online sites. Daar vertel ik straks meer over.

  •  Maak een account aan op Goodreads of Hebban

Zelf heb ik een account op Goodreads, ook al 4 jaar. Goodreads en Hebban zijn beide sites die volledig rond boeken draaien. Een soort community eigenlijk. Je kan er met anderen boekentips uitwisselen, je kan er je eigen leesvoortgang bijhouden en delen. Al die berichten zien over wie wat leest of hoeveel boeken iedereen al heeft gelezen. Dat werkt vrij motiverend. Althans, dat heb ik toch. De dingen die ik net vertelde, gaan voornamelijk over Goodreads. Ik heb geen idee hoe Hebban in elkaar zit, want ik gebruik het niet. Enkel Goodreads. Op beide sites kan je wel een leesdoel instellen, de zogenaamde ‘Reading Challenge’ en je kan ook effectief de gelezen boeken toevoegen. Dus zo weet je binnen de kortste keren hoeveel je al hebt gelezen. Het leuke aan Goodreads is ook dat ze aan het eind van het jaar een lees-overzichtje meegeven. Waar je allerlei toffe feitjes uit kan halen. Zoals, hoeveel pagina’s je het afgelopen jaar las, wat het dikste en dunste boek was etc… Ik ben elk jaar weer benieuwd en  vind het wel grappig.

Hoe motiveer jij jezelf tot lezen?

%d bloggers liken dit: