Dingen die ik leerde tijdens Corona

Hoi allemaal! Helaas zit de lockdown er nog niet op, hij is net verlengd tot drie mei bij ons. Toch heb ik ondervonden dat ik uit die hele lockdown en alle gevolgen van de crisis wel een paar mooie lessen/reminders heb getrokken. Dingen die goed zijn voor de rest van mijn leven en misschien ook wel voor anderen. Ik ben iemand die uit slechte dingen altijd iets goeds probeert te trekken, en ik ben blij om te merken dat die wil nog steeds aanwezig is. Ook tijdens zo’n pittige periode. 

jesse-bowser-A1uw1AgQ0kk-unsplash
Photo by Jesse Bowser on Unsplash

 

★ Ik ben sterker en kan meer dan ik denk.

Zoals jullie allemaal wel weten werk ik in een supermarkt. Een van de branches die blijft draaien ook tijdens de crisis. Dat moet wel, anders hebben we geen eten. Het is door het gehamster van de mensen en het feit dat we gefrustreerd boodschappen doen dat het allemaal veel drukker en soms lastiger is. Ik doe mijn job nog steeds graag, dat niet. Maar er zijn wel weken geweest dat ik echt bang was dat ik ging crashen. Maar dan draai ik weer een shift, kom ik hem goed door en komt er nog een shift. Ik heb vooral tijdens het begin van de crisis geleerd dat ik sterker ben dan dat ik zelf denk. En dat is iets dat wel meer vertrouwen heeft gegeven.

 

★ Je bent nooit alleen. 

Natuurlijk wist ik dit ook voor de crisis. Ik weet dat er mensen om me heen staan die er altijd voor me zullen zijn. Dat is ook iets waar ik dankbaar voor ben. Maar we gaan allemaal door hetzelfde schuitje, ook mijn collega’s. Het feit dat we allemaal hetzelfde doormaken steunt. Mijn beste maat weet hoe zwaar ik het af en toe heb en dan is hij er altijd voor me om me terug op te peppen of een duwtje te geven in de juiste richting. Ik ben daar dankbaar voor. Maar natuurlijk staan er zoveel mensen om me heen, dat besef ik ook wel. Juist nu hebben we die liefde nodig, ook al is het met afstand.

 

★ Geluk zit heel vaak in een klein hoekje, maar je moet het zoeken 

In het begin van de lockdown was ik heel vaak down door mijn werk. Maar ook door het feit dat we nergens heen konden. Nu ben ik iemand die heel veel rust nodig heeft, maar zelfs voor mij kan het te rustig zijn. Ik begon mijn maten te missen en dat doe ik nog steeds trouwens. Ik begon dus actief naar lichtpuntjes te zoeken en naar de goeie dingen. Dat betekent niet dat ik nu hele dagen lachend door het levend huppel, verre van. Maar ik sta er wel beter in dan in het begin en dat telt. En ik merk ook wel verschil.

 

★ Het is oke om het lastig te hebben met deze situatie

Op het internet, blogs (en ongetwijfeld social media ook) roept iedereen dat we liefde moeten geven, positief moeten zijn en vooral blijven vechten. Ik juich dat zeker toe want dat is iets wat vaak een rol speelt in mijn artikels. Maar dat houdt niet tegen dat je het niet eens lastig mag hebben. Het is geen leuke situatie en het is niet altijd mogelijk om constant te lachen en te genieten. Soms hoort een potje ‘bléten’ er ook bij en eens nukkig zijn ook. We zijn mensen en het is heel normaal dat deze situatie niet altijd gemakkelijk is.

 

★ Humor (en relativeren) is nog steeds het beste medicijn 

Ik bedoel niet dat je alle doden moet weglachen en je er niets van moet aantrekken. Echt niet. Het aantal doden door dit virus is verschrikkelijk en de gevolgen ook. Daar zou ook nooit mee gelachen mogen worden. Ik merk gewoon dat we vaak tegen problemen aanlopen die helemaal geen problemen zijn. De luxeproblemen. Iemand heeft chips gehamsterd en jouw favoriete smaak is weg? Je hebt twee keuzes. Of je maakt er een heel drama van dat jij altijd pech hebt en voelt je er de hele dag slecht over. Of je beseft dat er nog zoveel andere smaken liggen en soorten chips. Je staat meestal midden in een supermarkt en die ligt vol met eten. Ik denk niet dat die ene smaak chips die uitverkocht is het grootste probleem is. En als je kan, lach er eens mee. We krijgen al zoveel zware dingen te horen en de sfeer in de wereld is gewoon ook heel zwaar. Dan moet je het voor jezelf niet nog erger maken. Lach eens met de dingen waar je mee kan lachen. Zoals ik al zei in een vorig artikel, de humor van komieken helpt mij heel erg om alles eventjes te vergeten. Lach met de dingen waar je mee mag en kan lachen, en relativeer. Want echt, er zijn ergere problemen. En zoals ik al zei, dat je favoriete smaak chips weg is, is een luxeprobleem. Je hebt eten, ook tijdens deze bizarre tijd. Er zijn landen waar nu hongersnood én Corona heerst. Die mensen hebben pas problemen.

Welke lessen leerde jij tijdens deze crisis? 

4 thoughts on “Dingen die ik leerde tijdens Corona

  1. Ik vind het ook heel belangrijk om die gevoelens van eens willen bleiten gewoon te laten gebeuren. Uiteindelijk kiest niemand ervoor en het is niet omdat je het allemaal begrijpt, dat je niet mag voelen! Verder leerde ik dat het best fijn is om je eens te heruitvinden, want opeens ben je gedwongen om na te denken met de vrije tijd die je anders moet invullen. Ik heb eigenlijk een ‘nieuwe’ kant van mezelf ontdekt en dat is wel tof.

  2. Wat een mooie lessen. Ik heb de afgelopen periode ook echt geleerd dat ik er niet alleen voor sta, hoe alleen het soms ook kan voelen. En ik heb ontdekt hoe belangrijk een ritme hebben voor mij is en hoe mijn mentale gezondheid in kan storten als al mijn ritme wegvalt.

  3. Goed dat deze vervelende periode je ook enkele fijne zaken heeft laten ontdekken. Zelf heb ik vooral beseft dat we heel dankbaar mogen zijn om zaken die eerder vanzelfsprekend leken. Niet dat ik hen eerder niet apprecieerde hoor, maar nu duidelijk nog meer. Dat ik ook al ben ik een introvert en kan ik mezelf goed in mijn eentje bezig houden, toch mijn rustige bijpraat-afspraakjes met vriendinnen mis en de knuffels met mijn metekindje, neefjes, ouders, …

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: