Mijn positiviteit terugwinnen (en hoe ik dat ga doen)

Hoi allemaal! Ik realiseerde me de afgelopen weken een paar dingen. Waarschijnlijk omdat als we thuis zijn, we hebben veel meer tijd om na te denken. Ook van dat laatste ben ik niet gespaard. Nooit trouwens. Mijn hersens draaien continue, en soms is dat echt een vloek. Eentje daarvan was dat ik terug wat meer positiviteit in mijn leven wil. Voor de mensen die nu in shock zijn en denken dat het slecht gaat, nee. Absoluut niet. Maar ik weet ook dat het beter kan. 

Processed with VSCO with hb1 preset

Afgelopen dinsdag besefte ik me hoe de gebeurtenissen van de afgelopen jaren me hebben verhard en soms echt doen doemdenken. En dat wil ik gewoon niet meer. Het heeft me veranderd en sommige dingen keren nooit meer terug. Dat is het leven. En we veranderen door de jaren heen, door de dingen die we meemaken en leren. Ik heb alleen het idee dat ik mijn positiviteit door de jaren heen een beetje verleerd ben. Ik mis dat wel. Die Nikita die altijd de goeie dingen ziet en veel meer lacht dan dat ze nu doet. Mijn leven is op zijn best als ik die persoon ben. Ik heb natuurlijk ook wel andere dingen om mee te dealen dan toen in het middelbaar. Dat besef ik ook. Nu heb ik een vaste job en zoveel andere verantwoordelijkheden. En daarnaast heb ik natuurlijk ook niet altijd alle energie van de wereld. Maar het kan echt wel beter met mijn positiviteit. Afgelopen dinsdag besefte ik ook dat ik het anders wil. En dus ga ik er iets aan doen. Klagen zonder iets te ondernemen is zinloos.

Wat wil ik gaan doen?

 

★ Lichtpuntjes opschrijven (en daarover op mijn blog schrijven) 

Ik zou heel graag om de twee weken een artikeltje met lichtpuntjes publiceren. Het liefst wekelijks, maar dat is niet altijd haalbaar voor mij. Een vast artikel per week is soms al eens puzzelen, zeker nu. Dus ik kies voor om de twee weken. Daardoor ben ik ook verplicht om bij te houden wat me heeft doen glimlachen, waar ik door geraakt werd of wat een fijn momentje was. Want anders zijn die artikels nogal leeg. Ik ben ook niet van plan een lijstje van 50 puntjes te maken, ik pik er mijn favorietjes uit. Daarmee hoop ik ook andere mensen te inspireren trouwens om zelf ook die lichtpuntjes te zoeken

 

★ De fijne dingen fotograferen 

Het weekoverzichtje van komende maandag is al voor de helft geschreven en ik ben veel bewuster bezig met hoe mijn week loopt, met de goeie dingen te fotograferen. Natuurlijk meer dan dat, want ik geniet er ook wel van. Maar die goeie gelukjes op een bepaalde manier vastleggen is iets wat wel helpt. Vooral als ik dan aan het einde van de week (zo is het meestal) de lay-outs van mijn overzichtjes samenstel en daarna vertel over mijn week. Vaak besef ik dan dat er veel meer leukere dingen zijn gebeurd dan dat ik in eerste instantie dacht

 

★ Minder haast 

Ik ben het allergelukkigst als ik de dingen op mijn eigen tempo mag en kan doen. Dat is wie ik ben. Is niet altijd mogelijk natuurlijk, ik denk dan aan op de werkvloer. Soms moet je snel handelen. Maar ik kan wel zelf beslissen of ik op tijd van huis vertrek om de bus te halen of de juiste bus neem zodat ik rustig naar mijn trein kan stappen. Die dingen heb ik wel onder controle. Net als snoozen als ik de vroege shift of een dagshift heb. Dat zijn dingen die ik zelf in de hand heb. Ik ben een veel gelukkiger mens als ik rustig naar mijn werk kan reizen. Wat eigenlijk logisch is, want daardoor heb je minder of geen stress. En dat draagt nu eenmaal ook bij aan je stemming.

 

★ Omdenken (een verleerd talentje)

Vroeger was ik een talent in omdenken. Meestal toch. Ik kon iets negatiefs heel gemakkelijk omdraaien en ook dat is iets wat voor veel meer positiviteit zorgt. Nu is dat al een stuk lastiger en ben ik heel snel geneigd om in een down-momentje te zakken. Ik wil dat iets minder. Dat is ook gewoon beter voor mijn energie, want die momenten dat ik echt down en verdrietig ben kosten me echt tonnen energie. En die heb ik helaas niet altijd zoveel als ik zou willen.

 

★ Een beetje minder zelfkritiek

Kritisch zijn over wie je bent, wat je doet en hoe je het doet juich ik sowieso toe. Want uit die conclusies kan je groeien en bijleren. Maar je hoeft jezelf niet kapot te maken daarvoor. Ik merk dat het beter lukt om lief voor mezelf te zijn en zeker als ik mijn dag niet heb. Ik wil dat ook graag zo houden, want die harde houding is na al die jaren eindelijk aan het slinken. En daar ben ik echt al jaren mee bezig. Zoals ik al zei, een beetje kritisch zijn is best oke en je hebt het nodig. Maar eens het de overhand neemt en je echt ongelukkig maakt, moet je jezelf eens afvragen of er niet iets moet veranderen.

 

★ Maar…

Ik besef ook dat het niet altijd mogelijk is om een blij ei te zijn zoals mijn collega-bloggers vaak zeggen. Het leven heeft nu eenmaal goeie en slechte momenten en soms heb je echt regelrechte kutdagen (excuse my French). En dat moet je gewoon accepteren. Niks in de natuur bloeit het hele jaar door, dus jij hoeft dat ook niet. Ik ook niet. Mijn doel met deze ‘puntjes’ is gewoon om wat meer positiviteit binnen te trekken. En volgens mij is dat altijd goed. Ik ga er sowieso een beter persoon van worden 🙂

Welke dingen helpen jou om positief te zijn? (eender welke tijd)

5 thoughts on “Mijn positiviteit terugwinnen (en hoe ik dat ga doen)

  1. Wat een mooi artikel. Ik was altijd een rasechte optimist, tot ik depressief raakte. Sindsdien ik mijn positiviteit vaak ver te zoeken en daarom probeer ik ook actief op zoek te gaan naar dingen die wel goed gaan. Ik houd ook een lijstje bij met blijmakers, reflecteer aan het einde van de dag op wat wel goed ging en ik ben actief bezig met het invullen van G-schema’s, om mijn negatieve gedachten om te buigen. En af en toe, komt dat eeuwige optimisme weer om de hoek kijken. Het is veel werk en een kwestie van volhouden, maar het is mogelijk!

  2. Wat een fijne plannen! Als ik merk dat het lekkerder kan gaan maak ik ook vaak zulke lijstjes met wat heb ik nodig en hoe ga ik dat aanpakken en het werkt zo fijn! 🙂

  3. Mooi om te lezen dat je het gaat ombuigen naar positiviteit. Ik ben sowieso wel een positief ingesteld persoon dus op zich gaat het me, ondanks ook deze situatie, goed af.

  4. Wat een fijne instelling. Bij mij helpen relativeren, humor en omdenken het meeste. Maar zoals jij al aangaf lukt dat natuurlijk niet elke dag (even goed).

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: