Nikita’s boekentic tag

Toen ik door mijn nog te lezen blogjes heen ging zag ik deze tag bij Fieke, die hem weer van Liesbeth heeft. Aangezien ik een grote lezer ben en een keer iets luchtigers wilde schrijven, was een plus een twee en besloot ik deze vraagjes in te vullen. Lezen is namelijk niet uit mijn leven weg te denken en ik fantaseer graag dat mensen mij voor zich zien met een boek in mijn handen.

⭐️ Hoeveel boeken wil je dit jaar lezen? Heb je daar een planning of uitdaging voor?

Ik lees al sinds 2014 met Goodreads en sindsdien heb ik bijna elk jaar mijn reading challenge gehaald. In het middelbaar zat ik vaak los door mijn doel. Nu staat mijn doel op 12 en ik ben als ik me niet vergis aan boek 12 bezig as we speak. Dus dit jaar ga ik hem wel halen. Ik ben wel benieuwd hoeveel het er uiteindelijk gaan worden, want het is geen gemakkelijk jaar mentaal.

⭐️ Welk boek zou je graag weer voor het eerst lezen?

Er is een boek dat eigenlijk direct in mijn hoofd springt, maar er is een andere vraag in deze tag waarvoor dit boek nog meer geschikt is. Maar ik zou zeggen sowieso de reeks van The Peculiar Children van Ransom Riggs. De magie toen ik het allereerste boek voor het eerst las was geweldig. Sowieso hebben die boeken me door heel veel problemen heen geholpen trouwens, dus ze hebben voor altijd een speciaal plekje in mijn hart. Verder ‘Wie ik gisteren was’ van Pamela Sharon en de boeken van Monica Haak. Het zijn alledrie boeken die ik heel graag gelezen heb.

⭐️ Welk boek vind jij super maar veel anderen niet?

Ik heb eigenlijk meestal het omgekeerde. Ik ga net als Fieke voor Middernachtsbibliotheek van Matt Haig. Het boek zet je echt wel aan het denken over het leven en ik heb er denk ik onbewust ook een deeltje van mijn eigen verleden door aanvaard. Ik kan er nog niet precies mijn vinger op leggen hoe en waarom, maar het heeft wel iets losgemaakt ja. Dus alsnog een aanrader want hij zet je echt wel aan het denken.

⭐️ Kan je leven zonder bibliotheek?

Nope. Ik lees nu meer digitaal (via Kobo, wat een grote digitale bibliotheek is) en verdien mijn eigen centjes waardoor ik nu wel iets meer mogelijkheden heb in eigen boeken kopen. Maar toch. Een drietal weken geleden ging ik voor het eerst in jaren weer eens naar de bib en het was magisch! Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel. En daarnaast besefte ik ook dat de bibliotheek dat zo vaak geweest is. Zelfs in de diepste dalen van mijn trauma was er de bibliotheek. Van veel boeken op de jeugd of young adult afdeling kan ik je bijna exact vertellen op welk moment in mijn leven ik toen was. Er is een jongere versie van mij die haar ontsnapping en geluk vond daar. Nog steeds hoor, een plek vol met boeken blijft gewoon een droomplek om te zijn.

⭐️ Welke boekverfilming is beter dan het boek?

Goh, ik kijk niet zo heel veel boekverfilmingen. Wonder (van R.J Palacio) is wel een hele mooie trouwens. Van wat ik me herinner is de film volgens mij heel gelijkend op het boek, maar het is ook heel hartverwarmend en tegelijkertijd realistisch neergezet. Het is bijna onmogelijk om niet van August te houden want hij is zo lief. Ik ben ook blij dat er boeken zoals Wonder verfilmd worden, want er lopen mensen rond die net als August er anders uitzien dan hun leeftijdsgenoten en zich daar zo raar en alleen door voelen. Wat niet zou mogen want iedereen is mooi zoals hij/zij/hen is. En iedereen verdient het om zich mooi, geliefd en geaccepteerd te voelen. Ik heb trouwens al honderden boeken gelezen in mijn leven en bij velen moet ik soms eens mijn hersenen kraken om de naam van personages te herinneren maar bij Wonder kwamen zowel schrijver als hoofdpersonage onmiddellijk naar boven. Toont wel dat het boek enige indruk op me heeft achtergelaten.

⭐️ Wat is het gekste wat je ooit in een boek bent tegengekomen?

Veel denk ik vroeger. Van kaarten tot ticketjes van winkels. Ik denk het gekste dat ik ooit heb gezien was een volledige liefdesbrief en een samenvatting voor een examen wiskunde tussen mijn boek. Helemaal opgevouwen tot een klein briefje. Die samenvatting was wel het bewijs dat er helaas ook tussen de pagina’s van boeken extreme horror kan gevonden worden 😅 (for the record, ik heb een schijthekel aan wiskunde)

⭐️ Welk boek (of boeken) wilde je héél graag hebben maar staat alsnog ongelezen in je kast?

• Arlo van Floor Denil
• The Road Trip van Katy Birchall (is het boek bij de Netflix serie Sex Education
• Verwante Geesten van Gwenda Bond (het boek bij Stranger Things)
• De volledige Heartstopper reeks van Alice Oseman

⭐️ Dit boek of deze boeken hadden geen vervolg moeten krijgen

Van de meeste boekenseries die ik heb gelezen ben ik wel fan, want ik ben eigenlijk meer een stand alone lezer. Dus als jij als auteur een boekenreeks hebt geschreven en ik lees ze allemaal in een trek door, is dat echt wel een compliment. Ik heb wel mijn bedenkingen bij ‘De Selectie-reeks’ van Kiera Cass. Na de eerste vijf boeken heeft ze meer dan vijf jaar later een vervolgreeks geschreven en ik heb boek één van die vervolgreeks staan. Maar het raakte me niet zo als de eerste boeken, die ik eigenlijk als tiener er vrij snel heb doorgejaagd. Nu ben ik ook wel meer dan vijf jaar ouder maar iets in haar schrijfstijl kon me niet bekoren. Ik ben trouwens niet de enige diehard fan die dit zegt dus misschien had ze het beter gewoon niet gedaan. Maar wie ben ik om daar over te oordelen?

⭐️ Favoriete boekenwinkel en waarom?

Sowieso de Brugse Boekhandel want hun interieur is heel mooi en het is ook niet gewoon een standaard moderne boekenwinkel maar eentje die bijna van vloer tot plafond onder de boeken zit (in allerlei talen) en Shakespeare & Co in Parijs. We hebben die winkel bezocht toen we op studiereis waren in het zevende middelbaar en I fell in love. Het grappige was ook dat mijn klasgenoten vrijwel meteen ‘ja, we zijn Nikita kwijt’ zeiden toen we met de groep naar binnen gingen. Maar los van de herinneringen, het is gewoon een hele mooie winkel en de sfeer en het gevoel van echt overal omringd te zijn door boeken is magisch voor een boekenwurm zoals ik. Ik heb er destijds ook een boek gekocht, uiteraard in het Engels. Ik koester de herinnering nog altijd en zelfs het papieren zakje dat ik meekreeg ligt nog op mijn kamer.

⭐️ Je hebt nog 100 ongelezen boeken in de kast staan, hoe bepaal je welke je gaat lezen?

Dit is zelfs geen ‘stel-je-voor’ meer maar gewoon realiteit. Toch als je de rekensom van mijn e-reader en boekenkast maakt. Meestal heb ik eigenlijk tegen het einde van mijn boek al een titel in mijn hoofd wat het volgende boek wordt of heb ik net een nieuwe batch boeken gekocht/geleend (uit de bib van Kobo of de echte bib) en is er daar een boek waar ik naar uitkijk. Dus eigenlijk sta ik nooit echt lang te twijfelen. Dat heb ik alleen als het vorige boek extreem goed was, maar das dan meer in ‘denial zijn’ omdat ik mijn boek heb uitgelezen dan iets anders.

⭐️ Welk boek van je boekenlijst voor school herinner je?

Ik heb ooit Wonder van R.J Palacio gelezen voor een boekbespreking, maar verder heb ik heel weinig boeken gelezen van een lijst. Meestal als ik een boekbespreking mocht doen waren we vrij vrij in keus, mits bepaalde voorwaarden natuurlijk. Misschien wel in het lager, maar toen was ik nog niet zo’n grote lezer en dus herinner ik me daar weinig van. Het lezen is pas echt in gang geschoten rond mijn 12 jaar.

⭐️ Heb je nog boeken uit je jeugd?

Ik ben nu 25 dus technisch gezien nog een beetje jeugd. Maar ik trek eventjes de grens, tot aan mijn diploma uitreiking. Ik heb er nog heel veel. Alle Selectie boeken van Kiera Cass, zelfs een paar jeugdboeken van toen ik 12-13 jaar was. Ik heb een paar boeken van Guy Didelez staan en waarschijnlijk nog schrijvers van toen.

⭐️ Wat doet je afknappen op een boek?

Te veel personages. Er zijn verhalen waarin dat echt tot zijn recht komt, maar soms heb ik boeken waarin ik denk: hier kon de helft aan personages geschrapt worden en het verhaal kon kloppen. En als een plot te ingewikkeld of te ver gezocht is (maar dat is misschien meer een me-problem)

⭐️ Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Zeker! Nog niet zo lang geleden. Loveless van Alice Oseman. Een tijdje terug heb ik verteld over mijn geaardheid als aroace. Nu had ik soms last van een ‘imposter syndroom’ en dat maakte me heel onzeker. Loveless opende een wereld voor me. Ik weet nu wel heel zeker dat ik aroace ben. Georgia kon ik gewoon zelf zijn. Voor mocht je niet weten wat mijn geaardheid inhoudt, hier leg ik er wat meer over uit.

⭐️ Leen je je boeken uit en zo niet hoe vertel je dat?

Eigenlijk heb ik nog niet voorgehad dat iemand een boek wilde uitlenen. Ook omdat ik veel digitaal lees en via Kobo Plus en dan kan je die bestanden niet doorgeven. En mijn e-reader geef ik niet met je mee, want die heb ik zelf nodig. Mijn jongere broer heeft wel ooit een keer een boek geleend van me voor school, maar die kan ik in de gaten houden dus dat telt niet echt.

⭐️ Wat is het meest opvallende boek/titel in je boekenkast of in je bezit?

Ik ging eerst ‘Sex Education’ zeggen maar iedereen die mij een beetje kent en Netflix kent, maakt vrij snel de connectie ermee. Misschien wel voor iemand die altijd roept dat ze enkel contemporary leest: de boeken van Julie Kagawa. Zij is eigenlijk bijna de enige auteur van wie ik fantasy lees. Ransom Riggs ook natuurlijk, maar vanaf je me een beetje kent en we over boeken praten wrijf ik het er vrij snel in dat dat mijn favoriete boeken zijn.

5 thoughts on “Nikita’s boekentic tag

    1. Ik had het gezien! Allee de dag zelf had ik het al gezien. Zo leuk om iedereens verschillende antwoorden te lezen. Zo zie je maar he, we lezen allemaal maar ook op onze eigen manier

  1. Zo leuk om jouw antwoorden te lezen! Er zitten veel herkenbare dingen tussen.
    Arlo is echt een prachtig boek, daar ga je zeker van genieten (ook al is het thema best zwaar). En oooooooh, Heartstopper! Naar dat andere boek van Alice Oseman ben ik ook wel benieuwd.

    1. Dankjewel! Ik ben heel erg benieuwd naar Arlo. Ik volg de auteur ook al heel lang op Insta dus. Zeker als ze van die alledaagse stripjes maakt dan raakt ze me wel vaker. En Loveless is zeker een aanrader! Maar ik ben uiteraard bevooroordeeld vanwege het thema dat een grote rol speelt. Maar toch, het is goed dat dat boek geschreven is want zo kunnen meer mensen hun gehoord voelen. Ben wel enorm benieuwd naar de Heartstopper boeken. De serie was echt zo schattig en lief!

      1. Jaaaa, hartjes voor Nick en Charlie! Loveless lees ik zeker ook nog eens, maar het is nu (terecht wellicht) uitgeleend bij onze bib. Een van mijn lezers liet op een van mijn blogposts weten dat er ook nog twee vervolgromans op de graphic novels van Heartstopper zijn. Zo leuk!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: