Juli in boeken (en cijfers)

Ergens eind vorig jaar was ik begonnen met elke maand een overzichtje te maken van wat ik had gelezen, en die draad ben ik ergens onderweg naar nu verloren. Maar ik vond het wel altijd heel leuk om die te maken en bovendien speelt lezen een grote rol in mijn leven dus eigenlijk zou het raar zijn dat ik daar geen plekje voor heb op mijn blog. Juli was een hele goeie leesmaand, ik kan niet geloven dat ik zoveel gelezen heb. In tegendeel tot anders zat ik heel goed in mijn vel, maar ik heb zoveel boeken gekocht de laatste maanden dat ik vanzelf veel lees en ik ben ook regelmatig in boekhandels te vinden. Dus dat sterkt de leeszin alleen maar aan.

★ CIJFERTJES ★

In deze prachtige leesmaand (want ik heb eigenlijk alleen maar goeie boeken gelezen) las ik maar liefst 12 uur en 9 minuten. Dat is langer dan ik ooit heb gelezen in een maand, maar als je goed materiaal hebt dan gaat het vanzelf. Ik las 1348 pagina’s deze maand met een gemiddelde van 44 pagina’s per dag. Op de beste dag las ik 225 pagina’s en dat was goed voor 131 leesminuten. Mijn gemiddelde leessnelheid was 110 pagina’s per uur. Ik maak er geen wedstrijdje van, maar ik vind het wel altijd leuk om die statistieken te zien. Ik moet ook wel zeggen dat ik drie Nederlandse boeken heb gelezen deze maand, dus dat speelt ook wel mee. Juli was daarmee goed voor vier gelezen boeken.

Echo – Matt Haig (NL) ★ ★ ★ ★

We maken kennis met Audrey, die leeft in een verre toekomstige wereld waar alles bijna wordt bepaald door Echo’s. Robotten die er zo echt uitzien dat ze bijna menselijk zijn. Doordat het robots zijn, doen ze eigenlijk altijd alles wat je vraagt en hebben ze geen gevoelens of empathie. Toch ontmoet Audrey nadat het noodlot toeslaat door een Echo een speciale robot die helemaal anders lijkt te zijn.

Je volgt het perspectief van Audrey en de Echo die anders lijkt te zijn, die wisselen zich af. Er zijn momenten geweest dat mijn aandacht wat verslapte, maar het is een Matt Haig en zijn boeken laten altijd wel een soort indruk op me na. Ik vond hem niet zo goed als Midnight Library, maar zeker geen slecht verhaal. En met de kant die de wereld aan het opgaan is met technologie en AI zet dit boek je wel aan het denken. Willen we alles overlaten aan technologie? Het was zeker geen slecht boek en misschien ligt het aan de zware onderwerpen die in zijn andere boek werden gebruikt maar ik vond dit een pak jeugdiger overkomen. Al bij al wel een aanrader, ik heb er zeker van genoten.

De Ijzerkoning & De Ijzerdochter – Julie Kagawa & Angelique Verheijen (vertaler) (EN) – ★ ★ ★ ★ ★ en ★ ★ ★ ★

Ik neem deze twee eventjes samen omdat ik er ook een vervolg van heb gelezen en ik eigenlijk ze niet apart kan beoordelen zonder al te veel te vertellen. De Ijzerkoning gaat over Meghan Chase, die erachter komt dat ze half mens en half fae is door een aantal events die zich in haar leven afspeelden. Zo ontdekt ze dat ze dochter is van de koning van een koning in een wereld waarvan ze niet wist dat die bestond. En bovendien is ze ook een schaakstuk in een oorlog die dreigt uit te breken

The Iron Fey reeks was als tiener mijn favoriete reeks en ik heb die toen ook echt met heel veel plezier en liefde verslonden. Nu nog altijd, maar ik kan blijkbaar niet zoveel fantasy na elkaar handelen als toen. Ik merk wel met ouder worden dat ik me vaker vragen stelde bij bepaalde gebeurtenissen en het is ook echt voor de jeugd geschreven. Maar buiten dat heeft het boek hier en daar wel wat diepgang en de romance (of de forbidden romance eigenlijk) is wel heel netjes neergezet. Er is ook genoeg drama aanwezig. Ik vind net als vroeger het eerste boek beter dan het tweede, maar beide boeken heb ik met plezier verslonden.

Love on Lease – Falon Ballard (EN) – ★ ★ ★ ★

Sadie Green is ervan overtuigd dat ze de grote promotie op haar werk in de wacht gaat slepen, maar in plaats daarvan gebeurt er iets helemaal anders en belandt ze zelfs dezelfde dag nog op straat. Zonder baan moet ze ook haar stekje opgeven en heeft ze ook geen woonplaats meer. In een zatte bui denkt ze dat ze kennismaakt met Jack op een dating app, maar dat blijkt een app te zijn om een huisgenoot op te vinden. Toch trekt ze in bij Jack. Jack biedt haar een slaapplaats aan, aan een laag tarief en hijzelf rouwt om de onverwachte dood van zijn ouders en vindt comfort in gamen en films kijken. Sadie is het tegenovergestelde, dus dat wordt nog wat. Toch hebben ze beide meer gemeen dan ze zelf denken, en lopen ze beide met een zwaar verleden rond zonder dat van elkaar te weten.

Ik was aangenaam verrast door dit boek. Ik ben op zich geen zo’n grote romance lezer, dat is zich wel aan het opbouwen. Maar ik vloog door dit boek heen. Het is goed geschreven, alles klinkt ook logisch voor mij. Er mocht af en toe iets meer diepgang zijn, maar al bij al is het wel goed neergezet. Sadie heeft moeite met jeugdtrauma’s en wat ze doormaakt is wel herkenbaar en voelde ook heel echt op veel momenten voor mij. Het is een enorme slow burn romance, dus daar moet je wel van houden. Ik heb daar persoonlijk geen problemen mee. Ik denk dat dit wel mijn favoriete boek was van deze maand.

Wat heb jij de laatste tijd gelezen?

Geef een reactie

3 thoughts on “Juli in boeken (en cijfers)

    1. Merci! Via Bookly trouwens, das een gratis app waarmee je je leessessies enzo kan tracken. Ik heb ondertussen de pro versie, maar gratis is het ook een fijne app 🙂

  1. Lezen is leuk! Fijn dat we hier mee mogen kijken naar wat je gelezen hebt, altijd leuk om nieuwe leesinspiratie op te doen (as if die leeslijst ooit korter gaat worden :-D).
    Onlangs ontdekte ik de app The Storygraph, ook heel leuk om boeken bij te houden. Vooral grafiekjes en zo :-). Ik ga deze nu even – samen met Goodreads nog – proberen, om te zien wat het geeft.

%d bloggers liken dit: