Dealen met onzekerheid

Hoi allemaal! Je herinnert je het vast nog wel, een tijdje terug deelde ik mijn verhaal over mijn onzekerheid. Dat was een vrij grote stap voor mij, maar het voelt wel enorm goed. Ik maakte toen op uit de reacties dat ik zeker niet de enige was die onzeker is, maar die conclusie had ik ook al voor die reacties getrokken. Het is niet makkelijk om zomaar uit onzekerheid te komen, en ik zal je vertellen dat ik ook zeker nog niet zover ben dat ik niet meer onzeker ben. Ik denk dat het bij mij ook wel altijd een beetje in mijn bloed zal zitten, maar ik kan er wel mee leren omgaan. Ik geef jou enkele tips die ik gebruik als ik onzeker ben!

DSC_0036.jpg

 • Negatieve gedachten omdraaien

De hardnekkigste gedachten om mee te dealen bij onzekerheid zijn helaas de negatieve. En ik weet inmiddels dat het niet altijd gemakkelijk is om zo blij te zijn met jezelf als je hoofd je steeds vertelt dat je niet goed genoeg bent. Maar ik leerde mijn gedachten omdraaien. Ik geef een voorbeeld om te verduidelijken. Schrijven zoals ik nu doe voor mijn blog vind ik altijd heel leuk, het maakt mij blij en het inspireert anderen. Althans, zo denk ik er nu over. Ik volg enkele blogs die net als ik over het leven schrijven, psych en die dingen. En meestal begint het in de reacties dan te kriebelen. Dan schrijf ik wat ik vind van het artikel, maar ook mijn visie op de feiten. Daarvoor dienen die reacties ook voor een groot stuk. Alleen, nu komt het. Ik voelde me iemand die alleen over zichzelf praatte en irritant. Maar als ik me nu zo voel draai ik die gedachten om. Ik weet namelijk dat als ik mijn wijsheid deel, er heel veel mensen door geinspireerd raken en ervan leren. Zo voelt het toch wel beter aan. Dat bedoel ik dus met gedachten omdraaien. Er iets positiefs van (proberen) te maken, maar ik weet dat dat niet altijd evident is. Toch is het het proberen waard!

 • Praat erover

Ook praten erover kan -zoals in vele gevallen- iets helpen. Mensen kunnen tips geven of je helpen misschien. Ik heb er met mijn familie over gepraat en zij steunen mij daar ook in. Of je vertellen dat het helemaal niet is zoals jij denkt. Praten is de eerste stap tot verbetering. Want uiteindelijk ligt hoe je over jezelf denkt voor een groot stuk bij jezelf, maar dat probleem kan je niet alleen oplossen. Ik geef toe, ik heb het zelf ook geprobeerd. Maar uiteindelijk heb je mensen om je heen nodig die je helpen. Al is het om je moed in te spreken als je weer een keer een down-momentje hebt. Ook deze tip ga ik extra onderstrepen met een voorbeeld. Zo wordt het altijd duidelijker. Ik doe nu mijn zevende jaar in Publiciteit. En daar ben ik heel gelukkig. Alleen merkte ik dat mijn onzekerheid sporen nalaat. Ook op school. Alles wat ik maakte of tekende, ik was er onzeker over. En ik wilde niet dat hetgene wat mij het allergelukkigste maakt ook zo eindigt als mijn verhaal. Dus ik heb er een leerkracht die ik vertrouw bij betrokken. Ze heeft mij toen een peptalk gegeven en gezegd dat mijn werk er zeker mag zijn. Het is een beginnetje en stap een in die onzekerheid. Dus ik kan je praten zeker aanraden!

 • Bedenk dat niemand perfect is

Toen ik mijn onzekerheid begon aan te pakken in de vakantie wou ik echter ook alles perfect hebben. Ik wilde dat ik geen slechte eigenschappen meer had en compleet tevreden was over wie ik was. Alleen heb ik mezelf op dat punt teruggefloten. Niemand is perfect. Het is oke om mindere kanten te hebben. Je ‘flaws’ zoals we dan zo mooi zeggen, maken je juist ook tot wie je bent en zo hoort het. Niemand is perfect en niemand doet zijn hele leven het juiste. En ik denk dat dat een goede gedachte is om bij te houden als er een keer iets serieus misgaat.

 • Probeer een eigenschap waarmee je struggelt als iets positief te zien

Deze tip kan ik vooral koppelen aan het feit dat ik vroeger mijn gevoeligheid haatte. Niet dat afgelopen jaar, maar eerder als kind van 10-13 jaar. Vroeger zag ik het als iets negatiefs dat ieder dingetje dat werd gezegd of gedaan recht naar mijn hart en gevoel ging en ik erdoor geraakt werd. En eerlijk, af en toe vind ik dat nog wel eens lastig. Maar ik heb mijn gevoeligheid leren accepteren. Er zit ook wel iets positiefs aan. Het is mooi dat alles mij zo raakt, want het verrijkt mijn leven heel erg. Het maakt van de dingen die voor anderen simpel zijn, mijn dag net iets beter. Ik zou het niet anders willen. En ik denk dat je dat met andere eigenschappen ook wel kan. Ik ben zelf super onhandig, en ook die eigenschap heb ik leren tackelen. Nu bekijk ik het namelijk zo dat ik door mijn onhandigheid al vaak zo hard gelachen heb dat ik het niet meer erg vind. En dat kan met veel eigenschappen. Als je een jaloers iemand bent kan dat als irritant of vervelend worden beschouwd. Maar is het niet juist mooi dat je datgene wat van jou is wilt beschermen? Ik denk dat je aan iedere eigenschap wel een voordeel kan koppelen, het vergt gewoon wat denkwerk en wil.

 • Kijk naar wat je wel hebt

Ik ben ook een ster in mezelf met anderen vergelijken, eindeloos lang. Maar eigenlijk is dat al een bonustip op zich in deze tip; vergelijk jezelf niet met anderen. Kijk eens aan, een tip in een tip haha. Als dat niet mooi is. Maar ik kan me voorstellen dat jouw zus of vriend misschien een eigenschap heeft die jij ook zou willen. Ik probeer dan te kijken naar wat ik wel heb en die ander niet. En dat doet mij me altijd wel wat beter voelen. In het begin van mijn opleiding was ik namelijk altijd jaloers op iemand in de klas die geweldig goed portretten kon tekenen. Ik wil dat ook, en stiekem wil ik dat nog steeds een beetje. Maar ik heb ook mijn eigen talent ontdekt. Illustratie. Er is niemand die mijn tekenstijl heeft, en ik vind hem echt goed en leuk. We zijn allemaal ergens goed in. En als je jezelf blijft vergelijken met echt iedereen, dan ben je nooit klaar.

 • Vertel jezelf dat je iets goed hebt gedaan, beloon jezelf eventueel

Het is prima om jezelf te vertellen dat je het goed hebt gedaan. Zelfrespect en beloning is belangrijk. Als ik voor school een goed resultaat terugkrijg geef ik mezelf een denkbeeldig schouderklopje. Om mezelf te vertellen dat ik goed gewerkt heb of gestudeerd. Of na een moeilijke opdracht waar ik toch een mooi cijfer voor heb gekregen. Dan geef ik mezelf een schouderklopje omdat ik niet heb opgegeven. Geef jezelf een schouderklopje, geef jezelf complimenten. Want je zal ze niet altijd van je omgeving zijn. Soms moet je zelf het zonnetje creeëren 🙂

 • Denken voor anderen heeft geen zin

Dit is iets waar ik mijzelf bewust van werd toen onze geweldige lieve Romy van de blog ‘Vaker Vrolijk’ een artikel online zette. Zij legt het op haar blog zo mooi uit, dus ik raad je zeker aan om dat ook te lezen. Maar eigenlijk komt het erop neer dat denken voor anderen nutteloos is. Het is gemakkelijk om anderen hun gedachten in te vullen. Alleen kan jij niet weten wat een ander denkt. Ik betrap mezelf er ook vaker op dat als ik met een tekening bezig ben of met een werk op school ik sneller bedenk dat de leerkracht het niet goed zal vinden. Vandaag zijn we woensdag 11 oktober (de dag dat ik dit uitschrijf dan) en ik had een hele middag ontwerp op de computer. En ik was een illustratie aan het uitwerken op de computer die uiteindelijk op een verpakking zou komen. En diep vanbinnen was ik alweer bang dat de leerkrachten het niet goed zouden vinden. Terwijl een uurtje later kwam er een kijken en riep er gelijk de tweede leerkracht bij omdat hij het zo goed vond. Met veel complimenten kon ik nog een uurtje verderwerken. Dat dus.

 • Het maakt niet uit wat iemand anders van je denkt

Mijn onzekerheid kwam voort uit eigen gedachten. Maar ik weet dat er miljoenen mensen rondlopen op onze aardbol die onzeker zijn door pesten, opmerkingen en grapjes van anderen. Met deze tip wil ik even specifiek naar die mensen richten. Weet gewoon dat het niet uitmaakt wat anderen van je denken. Als jij perfect gelukkig bent met wie je bent en met je leven, dan is dat prima. Dat is namelijk het belangrijkste, jouw eigen visie op je leven en jezelf. Jouw like is veel meer waard dan van wie dan ook 😉 En ik kan hier blijven over schrijven, want ik heb gewoon heel veel geleerd hierover de afgelopen tijd. Maar ik hou het er nu bij voor vandaag.

Welke tips probeer jij toe te passen bij onzekerheid?

4 thoughts on “Dealen met onzekerheid

 1. Mooi artikel heb je hier over geschreven. Onzekerheid is niet niks. Maar met deze tips kom je denk ik al een heel eind. Zoals je zelf al zegt zit het voor een groot gedeelte allemaal in je eigen hoofdje en kan alleen jij er iets aan doen. Ik ben vooral onzeker op momenten dat ik mezelf moet bewijzen, een presentatie moet geven, of andere van dat soort spannende dingen. En dan helpt het heel erg op mij te realiseren dat niemand perfect is, dat ik niet voor andere kan denken en dat ik ook best wel wat bij te dragen heb! 🙂

  1. Dankjewel! Dat onzekerheid niet niks is, kan iedereen wel voor een stuk vertellen denk ik. Super dat je jezelf een soort van peptalk in gedachten kan geven. Want uiteindelijk is het zo, niemand is perfect. En misschien vond jij je presentatie minder goed gaan en de mensen voor wie je presentatie was vonden hem misschien supergoed! Je weet maar nooit, heb zelf genoeg zulke situaties meegemaakt 😉 Dankjewel voor je reactie!

 2. Ik heb jarenlang verschrikkelijke last gehad van onzekerheid en liet me daardoor in alles tegenhouden. Op een gegeven moment werd dat gelukkig minder, mede doordat ik ouder werd, maar ook door de ervaringen die ik opdeed. Toen merkte ik ineens: he, zo onzeker hoef ik niet te zijn. Wat mij vooral helpt is erover praten. Anderen zijn meestal veel nuchterder dan ik ben en hebben dus ook een betere en reelere kijk op dingen. Goede tips verder! Want inderdaad, het is zo belangrijk om je eigen zekerheid niet van anderen te laten afhangen!

  1. Ik ook, en de strijd is nog steeds niet ‘gestreden’. Maar ik vind het prima nu. Het is zeker al beter dan vroeger. Praten is inderdaad een wondermiddel! Ik praatte erover met mijn leerkracht zoals ik al zei, maar met verschillende mensen. En ik dacht dat ik slecht bezig was en geen goede grafisch ontwerper of illustrator was, terwijl het tegendeel waar was. Alle leerkrachten waren verbaasd toen ik hen dat vertelde omdat ze allemaal vonden dat ik geen reden had tot twijfelen aan mezelf. Natuurlijk is dat fijn om te horen, maar altijd moeilijk om tot mezelf te laten doordringen. En hoe dat komt, geen idee. Dankjewel! Dat heb ik ook geleerd door de jaren. Bedankt voor je reactie!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: