Wat ik doe op een off-day

Hoi allemaal! Iedereen kent ze. Die dagen waarop je je ogen opendoet, het dekbed van je afslaat en voelt dat dit je dag niet gaat worden. Soms is dat maar een ochtendgedachte, maar soms is het werkelijk zo en heb je er gewoon geen zin in vandaag. Of loopt alles, maar werkelijk alles verkeerd. Of wil je het liefst de hele dag wenen, schreeuwen en frustraties uiten. Of de dag net doorspoelen en in je bed blijven liggen. Helaas, net zoals onze lucky days bestaan, bestaat ook de off-days. Ik heb er door die twee jaar wel een stuk mee leren omgaan. En vind ik een bad day nu leuk? Nee, dat niet. Maar ik maak ze voor mezelf wel wat makkelijker en daardoor wordt het dragelijker en voel ik me daadwerkelijk beter. Vandaag geef ik jou enkele tips om jouw off-days een beetje lichter te maken! Ook voor dipjes zullen deze tips prima werken trouwens!

DSC_6077

  • Wees lief voor jezelf

Dat ten eerste, en ik weet dat deze tip zwaar cliché is. Maar ik weet uit eigen ervaringen dat dit iets is wat niet bij iedereen vanzelfsprekend is. En ook dat je het jezelf lastig kan maken door hard voor jezelf te zijn op zulke dagen. Je voelt je er alleen maar ellendiger door, en dat willen we niet. Wat ik doe is in mezelf lief zijn tegen mezelf. Vertellen dat ik mijn best heb gedaan, ondanks de dag niet verloopt zoals gepland. Of als iets echt enorm verkeerd liep, mezelf dat niet kwalijk nemen. Ik heb dagen gehad dat er dingen mis liepen en ik mezelf echt serieus in mijn hoofd uitschold of soms zelfs hardop. Dan zei ik gewoon tegen andere mensen welke mislukkeling ik was om die fout te maken. Maar weet je? Dat is vergif voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen, maar je voelt je ook alleen maar ellendiger. Je kan beter zeggen dat je het geprobeerd hebt en het nu eenmaal mislukt. Wat ik dan soms zeg tegen mezelf is: ‘Lieve Nikita, je hebt het geprobeerd en het mislukte. Volgende keer beter!’.

  • Verwen jezelf met iets kleins of iets lekkers

Wat ook kan helpen, is jezelf verwennen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jezelf helemaal gaat oververwennen zonder reden, maar een keer kan wel. Soms is dat net iets wat je nodig hebt om je beter te voelen. Ik denk aan vorige vrijdag, het was een half dagje en dan mochten we naar huis. Maar ik had een klein dipje, ik was vrij positief opgestaan en blij opgestaan. Maar in het midden van de ochtend kreeg ik een dipje, en ik denk dat dat te maken had met het feit dat ik teveel piekerde over dat het mijn laatste schooljaar is. Wat ik normaal beter niet kan doen, maar soms wint mijn hoofd helaas. Ik heb die ochtend gewoon zo goed mogelijk ontworpen en gedaan wat ik moest, maar in mijn hoofd was ik wel al plannen aan het maken om misschien iets te doen voor mezelf. Iets lekkers kopen in de pauze? Of misschien net voor ik op de bus ging? Ik heb er toen voor gekozen om voor ik op de bus ging eventjes in de Wibra binnen te stappen. Ik wist namelijk wel iets wat ik al een eindje zocht en nodig had. En dat waren zulke enorm zachte fluffy sokken. Echt voor in de winter om geen koude voeten te hebben. En in de Wibra vond ik een megaschattig paar waar ik meteen verliefd op was. Ik besloot ze te kopen. En daardoor voelde ik me al een beetje beter. Maar toen ik thuiskwam en ze aandeed, voelde ik me op slag beter. Ze zitten zo goed! Daardoor was mijn dipje opgeklaard en dat was gewoon door zoiets simpels. Het hoeft niet altijd groot te zijn toch?

  • Muziek is altijd een medicijn

Daar ben ik weer, met mijn muziekpreek. Maar ik ben ervan overtuigd dat muziek een waar medicijn is. Dat zal een van de redenen zijn dat ik inmiddels na 3 jaar actief Spotify gebruiken al meer dan 700 liedjes op mijn favorieten-lijstje heb staan. Maar je moet wel eventjes zoeken welke muziek voor jou helpt op zulke dagen/momenten. Dat kan ik niet voor jou bepalen. Ik weet dat ikzelf altijd beter word van huilmuziek, of muziek waar de artiest net zingt over die soort dagen of over de pijn die hij of zij voelt. Dan voel ik begrip en voel ik me beter omdat ik weet dat het ooit wel weer beter wordt. Maar ik weet ook dat er mensen zijn die kalmeren van rock-muziek, metal en hevige muziek. Dat kan ik me zelf niet voorstellen -hallo hoogsensitiviteit-, maar als het voor jou helpt, waarom niet? Ik denk dat je vooral dan net de muziek moet opzetten die voor jou helpt. En geniet er gewoon eventjes van. Ik verzeker je, je voelt je wel beter. Het is echt niet voor niks dat men altijd zegt dat muziek het beste medicijn is.

  • Praten met anderen

Het voelt fijn om eventjes je zorgen of gevoel te uiten bij een ander. Dat doe ik ook vaak, en als ik dan een begripvolle of lieve reactie terugkrijg voel ik me altijd beter. Ik praat dan niet over mijn gevoel uit aandachtsnood of om aandacht te zoeken, maar net om mijn hart te luchten. En lang heb ik me gevoeld als iemand die dan aandacht zocht, maar ik heb leren inzien dat ik dat niet ben. Het is oke om een manier te zoeken om je beter te voelen. Ik zoek vaak mijn familie op of net een leerkracht op school. Ik bekijk meestal op mijn lessenrooster dan welke leerkracht ik dan het meest vertrouw of het beste voelt. En als ik echt een groot probleem heb, zoek ik mijn vertrouwenspersoon op. Die kan me op een of andere manier altijd beter doen voelen.

  • Opruimen

Maar alleen als je daar zin in hebt! Je hoeft jezelf niet te pushen om op te ruimen. Dan ben je namelijk niet meer lief voor jezelf. Wat mij wel eens helpt is dan opruimen. Als ik thuis ben en een dipje heb ga en ik zie bijvoorbeeld dat mijn kledingkast een rommeltje is, dan ga ik die opruimen. En achteraf ben ik blij met het resultaat, maar voel ik me voldaan want ik heb weer een klusje voltooid. En de derde reden van blijdschap is meestal dan dat ik truien of shirts heb ontdekt die achteraan lagen te verstoffen die ik al lang zocht of die superleuk zijn en waarvan ik niet meer wist dat ik ze had. En dan heb ik weer iets nieuws om aan te doen!

  • Waar ben je dankbaar voor?

Op een dag waar alles verkeerd lijkt te lopen, is het heel fijn om je dankbaarheidsmomentjes op te lijsten. En zoals ik vaker zeg, het hoeft echt niet groot te zijn. Het kan maar net zijn dat je bij het opstaan zag dat de lucht zo helder en blauw was omdat het een mooie dag zou worden. Of dat iemand je een complimentje gaf. Wat mij meestal helpt is dan om die dingen op te lijsten. Omdat je dan ziet dat niet je hele dag slecht is en ook dat er nog zoveel dingen zijn om blij mee te zijn. De echte moed op zo’n dag is dan om te kijken naar die dingen, in plaats van naar alles wat verkeerd loopt. Sommige dagen lukt dat niet, maar ook dat is oke.

  • Let it be

En tot slot, als niks helpt dan moet je het gewoon accepteren. Leren dat het jouw dag niet is. En er zijn dagen dat je bij wijze van spreken kan dansen of op je hoofd kan gaan staan en er gewoon niks helpt. Dan zit er niks anders op dan jezelf eventjes verdrietig, somber of zelfs boos te laten zijn. Negatieve gevoelens mogen er ook zijn en moeten ook geuit worden. Dus op die dag kan je maar beter lief zijn voor jezelf en accepteren dat het niet zal lukken. Op naar een betere morgen toch?

Wat doe jij op een bad day?

%d bloggers liken dit: