Een like op sociale media

Hoi allemaal! Waarschijnlijk hoeft het je niet verteld te worden dat mensen likes op sociale media heel erg belangrijk vinden. Sommige mensen hun zelfbeeld wordt er gewoon door bepaald. Dat is natuurlijk jouw eigen keuze of jij die likes zo belangrijk vindt. Maar toch is het iets wat een heel grote rol speelt in onze maatschappij, vandaar dat ik er eens wou bij stilstaan. Want is zo’n digitale like het wel waard om zoveel stunten uit te halen? Het is ook gewoon maar een like. Toch vind ik het altijd wel eens leuk als een facebookstatus van mij eens iets meer likes krijgt dan normaal.

hans-vivek-208969
Photo by Hans Vivek on Unsplash

Als ik op facebook scroll en ik merk dat er mensen hun profielfoto veranderd hebben, ben ik soms verbaasd over hoeveel likes sommige mensen krijgen. Ze zijn dan nu eenmaal ook populairder dan ik ook zal zijn. Sommige meisjes hebben door de 200 likes. Iets wat ik niet zo snel zal behalen. Maar maakt mij dat veel uit? Eigenlijk niet. Hoewel ik het voor een keer wel leuk zou vinden. Maar als ik ineens 200 likes heb of 0, het zal mijn zelfbeeld niet veranderen. Want er is zoveel meer dan dat duimpje op facebook of het hartje op Instagram. Digitaal is heus niet alles. Toch zijn er mensen die er stunten voor uithalen en dat kan ik me niet voorstellen. Ik zal inderdaad als ik een boek wil fotograferen wel eens de juiste hoek zoeken of er een keer mijn gezellige lichtjes bijleggen om een sfeerfoto te maken. Maar meer dan dat ook niet. Sommige mensen halen heel hun kast leeg om zo de perfecte foto te maken. Ik niet. Er zijn bookstagrammers die dat doen, en dat is voor hun prima. Ik laat mensen graag in hun recht. Als jij het leuk vindt om je helemaal op te maken en je mooiste kleding aan te doen om een foto op Instagram te kunnen zetten, ga je gang. Doe wat jou gelukkig maakt. Zelf zal ik dat niet zo snel doen. Ik denk ook wel serieus na over wat ik ga aandoen, maar dat is meestal niet in het kader van selfies of foto’s. Meestal doe ik een leuke outfit aan omdat ik dat zelf leuk vind en ik daar net iets vrolijker van word.

We hechten er toch wel heel veel belang aan. Leuk gevonden worden door je volgers of vrienden op sociale media. Heel veel mensen willen tonen dat zij het perfecte leven hebben en dat alles top is. Ik geef toe, als ik op mijn sociale media kijk dan lijkt het ook zo. Dan lijk ik ook alleen maar toffe dingen mee te maken. Maar we vergeten zo vaak dat sociale media maar een momentopname is. Je ziet slechts wat die persoon wilt delen. Dus als er iemand problemen heeft, zal dat niet zo snel op facebook staan te pronken. Ook bij mij niet. Soms zal er wel een keer iets op staan als ik een rotdag heb gehad of als ik iemand dierbaar ben verloren en het al een jaar of zoveel jaar is geleden. Doe ik dat uit medelijden of om zoveel likes te halen en aandacht te krijgen? Nee. Mijn facebook is voor mij echt een soort tijdlijn van herinneringen. En natuurlijk gooi ik er niet alles klakkeloos op, daarvoor heb je nog wel recht op privacy. Maar ik heb geen perfect leven en dat hoeft op mijn sociale media ook niet zo te zijn. We hebben uiteindelijk allemaal onze probleempjes en struggles. Ook de mensen van wie je het totaal niet verwacht. Het gaat mij gewoon niet om die likes of waardering van iedereen. Dit is mijn profiel en dat blijft zo. Ik denk ook als je mijn sociale media, blog, of andere dingen bekijkt je ook echt mijn persoonlijkheid daarin terugziet. En dat vind ik gewoon leuk. En ja, ik ben op Instagram over bijna alles enthousiast en blij. Is dat dan gemaakt hoor ik je denken? Nee, want ik ben in het echte leven ook over heel veel blij en enthousiast. Als de klas een schooluitstap heel saai vind vind ik hem meestal wel leuk en ben ik wel blij. Ons bezoekje aan de bibliotheek met Nederlands in januari was daar trouwens een goed voorbeeld van haha. Na stage postte ik ook een foto op Instagram over dat ik zo blij was weer op school te zijn. Dat klinkt overdreven, maar het was niet eens overdreven. Ik was echt blij mijn vrienden terug te zien, alle leerkrachten.

Sociale media is leuk, maar als we allemaal die likes, commentaar en waardering met een korreltje zout nemen, dan komt het zeker goed! Sociale media kanalen kunnen heel erg leuk zijn, maar als je ze ook op de juiste manier gebruikt en behandelt. Ik ben er zeker niet tegen, maar ons leven moet gewoon niet zoveel afhangen van ons online leventje. Dat zeg ik.

Krijg jij makkelijk likes op sociale media of maakt dat jou niks uit?

2 thoughts on “Een like op sociale media

  1. Ik heb op Facebook letterlijk 50 vrienden. Vooral familie en heel goede vrienden. Als ik iets post, krijg ik dus sowieso al geen 200 likes. haha :p Ik verschiet daar ook soms wel van hoeveel likes sommige mensen krijgen. Op Instagram post ik wat ik leuk vind en het is leuk asl mensen liken maar eigenlijk vind ik het ook totaal niet erg als dat niet zo is. Net zoals bij mijn blog. Nog 2 mensen en ik heb 200 volgers wat heel leuk is natuurlijk maar ik zou even blij zijn met mijn plekje als er maar 5 mensen zouden volgen 🙂

  2. Het viel de me een tijdje terug op dat ik het vreemd vind om op Instagram een foto van een persoon leuk te vinden die ik niet ken. Een portret-foto dan hé. Bij Bookstagram-foto’s heb ik dat niet maar die profielen waar mensen alleen maar foto’s van hun outfits en make-up delen spreken me sowieso al niet aan omdat ik daar zelf niet mee bezig ben en ik vind het dus ook vreemd om zo’n foto’s van onbekenden te gaan leuk vinden. Bij foto’s van mensen die ik persoonlijk ken – zowel vrienden als familie en vrienden die ik via het bloggen heb leren kennen doe ik het echter wel. Niet elke foto die ze posten maar wel de foto’s die me opvallen. Ik was wel benieuwd naar welke 9 foto’s mensen het leukste vonden op een jaar tijd dus die #bestnine zoek ik doorgaans wel op maar het echte aantal likes zelf ben ik minder mee bezig. Ik weet dat ik die aantallen kan laten stijgen door bijvoorbeeld in het Engels te gaan Bookstagrammen. Of door super veel foto’s van onbekenden leuk te vinden maar daar heb ik geen zin in.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: