6x Belang van zelfliefde

Hoi allemaal! Begin dit jaar vertelde ik dat ik meer zelfliefde wou ontwikkelen. Dat lukt sommige dagen prima. Sommige dagen is alles oke en sommige dagen kan ik mezelf niet in de spiegel aankijken. Maar ik merk ook dat als ik bewust met dingen bezig ben, ik ze ook kan aanpakken. En gek genoeg wil ik me altijd verantwoorden waarom ik dingen doe of waarom iets nodig is. Het is niet de juiste denkwijze natuurlijk, en zeker niet in verband bij zelfliefde. Toch wil ik mezelf (en jullie natuurlijk) eventjes met je neus erop drukken waarom jezelf accepteren en liefhebben zo belangrijk is. Want ik denk dat zelfliefde iets is wat in onze maatschappij echt onderschat wordt. En daarvoor is het gewoon veel te cruciaal.

DSC_0092.JPG

  • Alles begint bij JOU!

Hoe je leven loopt, hoe je de wereld ziet. Het begint allemaal bij jou. Ook wie die dromen van jou gaat waarmaken begint bij jou. Je moet elke dag met jezelf doen. Natuurlijk verander je door de jaren heen toch wel. Maar het is met jezelf dat je elke dag in confrontatie komt vanaf je je ogen opendoet ‘s morgens tot ‘s avonds als je ze weer sluit. Ik denk dat het dan ook maar beter is als je vriendjes met jezelf bent. Bekijk het als samenwerken op je werk of school. Het liefst van al werk je met iemand die je leuk vindt of met iemand waar je goed mee overeen komt. Dan verloopt dat project ook veel beter. Met die visie kan je ook naar jezelf kijken. Je project is je leven, je dromen of doelen. Wat die dan ook zijn. Jij moet ze waarmaken. En hoe liever je jezelf ziet, hoe beter dat zal gaan.

  • Je bouwt je eigen gevangenis

Ik weet maar al te goed hoe het is om jezelf te haten. Maar je bouwt zo je eigen gevangenis. Niet letterlijk, ik zie je niet met stenen spelen om echt een gebouw neer te zetten. Maar hoe meer je denkt dat je iets niet kan of iets toch niet goed genoeg is, hoe hoger je je gevangenismuur maakt. En de sleutel om de deur weer te openen heb jij alleen. Natuurlijk kunnen andere mensen helpen om je deurtje weer te openen. Maar je moet het grotendeels echt zelf doen. Je kan je eigen dromen en geluk echt kapotmaken zo. Ik heb onlangs ervaringen gehad met mijn favoriete bezigheid. Hetgeen wat mij echt gelukkig maakt is illustraties tekenen. En door mijn perfectionisme was het toch niet goed genoeg. En daardoor ging ik steeds minder graag aan de slag. Maar ik besefte ook dat hetgene wat mij het allergelukkigst maakt aan het weggaan was en dat maakte mij echt verdrietig. Ik weet niet wie ik ben zonder creativiteit, dat is iets wat echt bij mij hoort. Maar uiteindelijk kan je zo al je hobby’s afbreken tot je echt vast zit. En ik denk niet dat iemand dat wilt. Ik wens dat ook niemand toe.

  • Het is beter voor je zelfvertrouwen

Natuurlijk ga je met veel meer zelfvertrouwen door het leven als je van jezelf houdt. Als jij weet wat je kwaliteiten of minderheden zijn. Die hebben we allemaal, maar het hoeft niet je leven over te nemen. Als jij bedenkt dat je dingen kan, en dat je succesvol kan zijn dan ga je dat ten eerste uitstralen. Maar dan ga je ook in jezelf geloven. Dan verhoogt je zelfvertrouwen. Zelfliefde is zo belangrijk voor je zelfvertrouwen. Als je weet dat je dingen kan en ze goed gaan, dan is je leven zo leuk. En dan lukken de dingen ook gewoon beter. Het is algemeen bekend dat zelfvertrouwen belangrijk is. Als je denkt dat je toch te lelijk bent of te slecht voor een bepaald iets, dan breek je je dromen ook af. En als je van jezelf houdt dan weet je dat je dingen kan. En daar is het hele punt gewoon ook.

  • Je leven is veel leuker

Ik kan zo twee periodes vergelijken. De periode waarin ik mezelf altijd analyseerde en ieder dingetje dat ik verkeerd zei of deed slecht was. Ik heb nog van die dagen, maak je geen illusies. Maar je maakt zo jezelf ook wel ongelukkig. Hoe kan je genieten van de dingen die om je heen gebeuren als je telkens bezig bent met het feit of je wel leuk genoeg bent? Als je jezelf graag ziet dan weet je vanzelf dat je leuk bent en dan hoef je daar ook niet zo mee bezig te zijn. Onzekerheid is gewoon een heel naar beestje, en ik weet dat hij hard kan knagen. Het leven is zoveel leuker als je wat minder moet nadenken. Ik kan die gedachtes gelukkig wat losser laten nu en daardoor ben ik spontaner en kan ik ook om mezelf lachen. Kan ik genieten van de persoon die ik ben. Ik ben er nog niet, maar ik ben wel al ergens. Ik maak soms mijn eigen geluk kapot door alle dingen die ik verkeerd heb gedaan constant omhoog te rakelen. En dat maakt het leven niet bepaald leuker want je voelt je rotter en rotter dan.

  • Het brengt rust

Als je jezelf accepteert brengt het ook rust. Ik heb al momenten gehad waarin ik mezelf helemaal oke vond. En het is fijn. Want die rust in je hoofd is zalig. Dat je je niet constant afvraagt of je wel juist bezig bent. Gewoon genieten van hetgene wat je doet of laat. Ons hoofd en onze gedachten zijn al met duizenden dingen bezig dus die stillen zal nooit lukken. Maar elk stukje rust dat je creert is altijd welkom. Je bent zoveel rustiger ook als je jezelf kan accepteren. Een pak zorgen die wegvallen. En natuurlijk zal je nog fouten maken als je jezelf accepteert. Die maken we allemaal. Maar het vergeven en relativeren van die foutjes zal ook makkelijker gaan. Ook dat feitje zal voor rust zorgen.

  • Je bent het waard

Eigenlijk is het een beetje onnozel om een heel lijstje te maken van verantwoording waarom je jezelf wel lief mag hebben. Op stip met nummer een zou moeten staan dat je het gewoon waard bent. We zijn al deze bovenstaande puntjes meer dan waard. Wie je ook bent. Wat je ook doet of hebt gedaan. Niemand verdient het om elke dag te walgen van de persoon die hij of zij is. Niemand verdient die mentale hel. Gewoon niemand. We zijn het allemaal waard om van onszelf te houden. Ook jij. Want uiteindelijk willen we allemaal gelukkig zijn. Dit is een sleutel tot geluk. En ik denk dat we die allemaal verdienen. Je moet hem wel zoeken, niemand krijgt hem in zijn schoot geworpen. Maar we verdienen het allemaal om hem te vinden en het deurtje naar geluk te openen. Iedereen is dat waard. Ik hoop dat jij dit op een dag ook kan geloven en de tijd van je leven hebt. Dat wens ik je echt heel oprecht toe <3

Waarom vind jij zelfliefde belangrijk?

%d bloggers liken dit: