Klagen is toegestaan!

Hoi allemaal! Het liefst vond ik alles leuk en was ik over alles blij en goedgezind. 80 procent van de tijd ben ik dat ook wel. Ik vind het lastig om dingen echt stom te noemen. Omdat ik vind dat er zoveel dingen in het leven leuk of leerrijk zijn. Je haalt uit alles altijd wel een voordeel, als je maar wil. Intiatieven zoals ‘klaagvrije maandag’ vind ik geweldig. Het kan je dag echt beter maken door aan alles wat je niet leuk vindt een betere draai te geven. Het feit is dat ik altijd alles positief wil zien en niet wil klagen of zeuren. Want een ander heeft het altijd slechter. Maar je kan jezelf niet verbieden om te klagen. Soms kan het eens deugd doen om eens te klagen, eens te zeggen wat er echt scheelt.

DSC_0124.JPG

Ik besef maar al te goed dat er mensen zijn die het erger hebben dan ik. Het voorbeeld was met stage. Ik ben moe, had vakantie nodig en dat speelt natuurlijk heel erg mee in mijn dagelijkse zin. Daardoor had ik er niet altijd evenveel zin in de laatste week. En dinsdag was mijn nichtje thuis omdat ze andere stagedagen heeft. En ik stuurde haar een berichtje na stage dat ze een gelukzak was dat ze thuis was die dag. Maar zij heeft zaterdag stage. Ze reageerde daarop dat ik tenminste een vrije zaterdag had. En ze heeft wel een punt. En ik begon mezelf te verwijten dat ik zo niet moest zeuren. Maar eigenlijk is dat fout. Ja, mijn nichtje heeft op zaterdag stage. Maar betekent dat dat ik me niet eventjes down mag voelen omdat ik moe ben? Nee. Ik heb ook recht om eens te zeuren of mijn hart te luchten bij een ander en te zeggen dat ik vakantie wil. Het is menselijk. Je kan niet alles elke dag even rooskleurig zien, dat bestaat niet. Ook negatieve gevoelens mogen geuit worden. Ook al zijn er mensen die het erger hebben. Die zullen er altijd zijn. Maar dat betekent niet dat jij je niet rot mag voelen.

En als je dat echt lastig vindt om te bedenken? Ik denk wel eens aan het feit dat mensen die griep hebben ook gewoon uitzieken. Die zeggen ook niet; sommige mensen hebben een levensbedreigende ziekte, ik verdien het niet om al zwetend en ziek op de sofa te liggen. Dat is een foute manier van denken, want ook dan moet je rusten. Gun jezelf dat klagen of luchten eventjes, je zult zien dat je je beter voelt. Maar doe het met mate.

Als je elke dag dag in dag uit klaagt en zeurt, zal je leven niet positiever worden natuurlijk. Je moet blijven kijken naar alle mooie dingen ook. Maar zo nu en dan eens zeuren kan wel eens deugd doen. Je frustraties uiten. Bij iemand die je hopelijk goed begrijpt en er voor je is. We hebben ze allemaal, dat weet ik zeker! Dus mijn boodschap is, klagen is toegestaan! Maar hou het binnen de perken 😉

Klaag jij veel over dingen? Of bekijk je het positief?

%d