Positiever denken, hoe dan?

Hoi allemaal! Ik merk het elke dag. De ‘rivier’ die tussen positief en negatief vloeit is groot. En het is maar net de keuze aan welke kant van de rivier jij staat. Keuze, hoor ik je denken? Jazeker, keuze. Mensen denken zo gemakkelijk dat negatief denken een staat is en dat je daar maar mee moet leren leven. Helemaal niet. Je kan echt iets aan die negatieve gedachten doen. Als je de wil ervoor hebt. Ik beloof het je, het zal je leven veel mooier en beter maken. Hoe leuk is het om elke dag op te staan met een goede vibe en er elke dag het beste van te willen maken? Ik denk dat er niks fantastischer is dan dat. Weet je niet zo goed hoe je positiever moet denken? Dan heb ik goed nieuws, want ik kom het je vertellen.

DSC_6086.JPG

  • Negatieve gedachten spotten

Voor je er iets aan kan doen, moet je je natuurlijk wel bewust van zijn. Er glippen heel vaak negatieve gedachten door onze mind, veel meer dan ons lief is. En veel meer dan wij echt doorhebben. Elke dag weer. Voor de stomste dingen. Een bus die te laat is, je favoriete eten dat niet meer in de rekken ligt of uitverkocht is. Echt waar. Voor ieder klein (luxe)probleempje hebben we wel een negatieve gedachten. Mag je van die dingen balen? Ja natuurlijk, maar niet de hele dag. Dat zijn ze echt niet waard. Van zodra je doorhebt waar het schoentje wrikt, kan je er iets aan gaan doen.

  • Tegen jezelf praten (in gedachten)

Ik weet het, dit klinkt enorm belachelijk en raar. En sommige mensen zullen zich totaal niet vinden in deze tip. Wist je trouwens dat tegen jezelf praten een teken van intelligentie is? Sta daar maar eens bij stil als je nog eens tegen jezelf bezig bent. Maar wat ik soms doe is mezelf afvragen of iets echt zo erg is. Het simpelste voorbeeldje is bijvoorbeeld wanneer de chips op zijn. Ik ben een chipseter en zeker na het eten als snack. Maar iedere zak chips raakt leeg. Ook de onze. Soms baal ik daar wel van. Maar dan is er bijna automatisch (omdat ik al heel lang bezig ben met mijn mind positiever te maken) stemmetje dat zegt: ‘Nikita, is dat nu zo erg?’. Of vlak daarna ‘Nikita, morgen ligt er een nieuwe zak in de kast en heb je weer een snack’. Soms praat ik op die manier tegen mezelf en dat doe ik niet alleen voor positief denken. Deze tactiek werkt ook heel goed als ik last heb met mijn perfectionisme trouwens. Maar dat is weer een ander verhaal natuurlijk. Het klinkt zo gek, maar eens je het gewoon bent helpt het wel. Je leert erdoor relatieveren en wat echt problemen zijn die je moet oplossen.

  • Mantra’s gebruiken

Het woordje ‘mantra’ hoor je tegenwoordig overal. Ik moet eerlijk zijn, ik was er vooraf wat allergisch voor. Maar net als bij de vorige tip helpen ze mij wel. Ik sta meestal op met de gedachte dat het een leuke dag zal worden. En 95 procent is die dat ook. Ik hou je niet voor de gek, ook ik heb baaldagen. Meer dan eens zelfs. Maar ik gebruik heel vaak mantra’s in mijn hoofd dat het uiteindelijk wel goed zal komen. Een mantra is een zinnetje dat je blijft herhalen en dat je bijblijft de hele dag. Zodat je ernaar kan luisteren. Bijvoorbeeld; ‘Ik ga vandaag een leuke dag hebben’ of ‘Ik ga slagen voor dat examen’. Zolang het maar positief is, en het je helpt, kan een mantra van alles zijn. Vaak kan een mantra je eraan herinneren dat dingen echt goedkomen of jij goed genoeg bent. En beide van die dingen kunnen positiever denken stimuleren. Uiteindelijk komt het vanzelf als je je jezelf genoeg stimuleert om positiever te denken.

  • Lijst de fijne dingen op

Simpel, maar waar! Ik zei in het begin van deze blogpost al dat je kan kiezen naar welke kant je kijkt. De negatieve of de positieve. Je kan kijken naar alle baalmomenten van de dag of week. Of je kan kijken naar alle leuke dingen die je vandaag heb meegemaakt. Misschien heb je met je leerkracht of collega gelachen. Kreeg je een supertof compliment. Het leven is zoveel meer dan de momenten waarop je baalt, boos of verdrietig bent. Ook vreugde en lachen zijn aanwezig. En ik weet zeker dat als je die momenten oplijst, je er vanzelf meer op gaat letten. Dus kijk eens? Wat maakte jouw dag beter?

Hoe maak jij je dag positiever?

2 thoughts on “Positiever denken, hoe dan?

  1. Wat een mooi en positief artikel! Ook ik heb in de loop der tijd wel geleerd dat je ook als doemdenker vaak wel je gedachten kunt bijsturen naar iets positiever. Het kost wat moeite, maar het is zeker mogelijk. Lijstjes maken is iets wat ook mij daarbij helpt. Net als (in gedachten) tegen jezelf praten inderdaad. Soms roep ik mezelf echt even tot de orde en dat werkt best goed, moet ik zeggen 🙂

    1. Dankjewel! Ik geef jou ook helemaal gelijk en het is fantastisch dat jij dat ook kan! Het kost inderdaad moeite, maar zodra je doorhebt hoe, kan het heel wat opleveren. Super! Ik ben blij dat het jou al zo goed lukt! En inderdaad, soms is jezelf tot de orde roepen eens nodig 🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: