Sociale media pauze! Hoe ging het?

Hoi allemaal! Een week of twee geleden kondigde ik aan dat ik cold turkey mijn sociale media twee weken niet zou opentrekken. Met een paar uitzonderingen dan, waar ik me ook aan heb gehouden. Zo cold turkey stoppen is niet iets wat gemakkelijk is, maar ik wilde het wel heel graag. Het was genoeg geweest en ik vond dat er iets aan moest gedaan worden. Toch is het me wel gelukt! Ik vertel je met gepaste trots en veel plezier over mijn twee weken detox. Want het is toch wat op de dag van vandaag om niet actief te zijn op sociale media

thought-catalog-609285-unsplash
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Ik zag voor twee weken geleden langzaam mijn concentratie slinken. Elke dag een beetje meer. Een halfuur lezen in een goed boek? Vergeet het! Eventjes lekker lang tekenen? Ook onmogelijk! Het begon mijn dagelijkse leven over te nemen en dat wilde ik niet. Sociale media moet leuk blijven, het moet je niet ongelukkig maken. Als het dat wel doet, moet je eens nadenken of je gedrag of omgang ermee wel zo gezond is. Want dat is het dan klaarblijkelijk niet. Natuurlijk is dat lastig, maar je hoeft niet meteen net als ik acuut stoppen. Je kan het ook afbouwen. Vandaag kijk je vijf keer per dag, morgen vier keer… Uiteindelijk kom je op een dag dat je niet meer mag kijken en dan kan je kijken hoelang je dat wilt. Ik besef trouwens nu dat ik het mezelf nog lastiger heb gemaakt. De dag voordien (de zondag dus) bekeek ik zeker mijn Facebook om het uur. En toen ik dat merkte had ik zoiets van ‘doe maar, morgen komt Facebook niet op je scherm’. Daardoor maakte ik het mezelf nog lastiger, maar het is wel gelukt. En niet enkel Facebook trouwens, alle sociale media.

Maar heeft het mij deugd gedaan? Jazeker! Ik ben rustiger en hoewel ik elke dag wel de drang had om veel online te gooien heb ik dat niet gedaan. Wel twee keer heb ik vals gespeeld, maar ik update mijn status en ging er weer af. Omdat het twee dingen waren die ik vastgelegd wou hebben op een van de kanalen. En verder heb ik een paar keer me aangemeld om een boodschap van de leerkrachten in de klasgroep te plaatsen. Dan kan ik niet anders, maar ook was een van de uitzonderingen dat ik voor school en examens en eindwerk wel zou online komen. Maar ik merk wel verschil. We zijn nu op het eind van de tweede week (nog een weekendje en de detox is klaar) en ik heb eigenlijk 3 (met deze erbij 4) blogartikels volledig uitgewerkt en maar een keer op mijn mobieltje gekeken. En de schrijfflow waar ik nu inzit heb ik al zo lang niet gevoeld. Ik merkte wel dat ik dingen niet meemaakte. Dan bedoel ik niet dat ik ineens niet meer bij bewustzijn was toen er dingen gebeurden. Maar ik merkte wel dat er in de klas werd gepraat over dingen waar ik totaal geen idee van had omdat het enkel op sociale media is verschenen. Dus ik mis misschien wel dingen. Maar heb ik daar last van? Nee, eigenlijk niet. Echt belangrijke zaken zullen wel in het nieuws komen of zal familie mij wel zelf van op de hoogte brengen. Ook is mijn Youtube-afspeellijst met nog te kijken video’s geslonken van 115 video’s naar 50 video’s. Gewoon omdat ik er nu tijd voor maak. En ik heb zelfs een film gekeken! Ik las iets van 3 boeken in twee weken tot nu toe, en de week is nog niet om. In vakantie lees ik er makkelijk 5 in een week maar ik had examens, eindwerkpresentatie en bovendien ben ik moe. Maar ik heb meer gelezen dan ik normaal zou doen. En het is heerlijk. Ik merk ook dat ik niet constant gestoord word door de gedachte dat het bijna 17u is en ik mijn sociale media mag bekijken. Dat is een afspraak die ik mezelf heb opgelegd. En als ik weet dat het bijna zover is, dan is de concentratie ook al zoek. Waar ik geen last van had, want ik zou het toch niet mogen. Het icoontje van Facebook staat inmiddels rood door de 31 meldingen. Net als een berichtmelding van Instagram. Maar ik trek het me lekker niet aan! Ik ben wel benieuwd haha. Ik heb er echt wel deugd van, en ik voel me ook vrijer en rustiger. Dus het was misschien echt wel het juiste moment om dit te doen. Ik heb er zeker van genoten! Ik hoop ook dat dit een begin is naar minder sociale media in de toekomst.

Hoe ga jij om met sociale media?

2 thoughts on “Sociale media pauze! Hoe ging het?

  1. Leuk artikel! Het is soms echt abnormaal hoe lang we achter onze telefoon zitten (op social media). Volgens mij heb je ook een app die dat bij houdt! Ik begrijp goed dat je hierdoor meer tijd hebt en rustiger bent!

    1. Dankjewel! Het is inderdad abnormaal, maar je beseft dat pas echt goed als je een detox neemt. Het is rustgevend en zeker een aanrader! Dankjewel voor je reactie 🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: