De laatste secundaire examens

Hoi allemaal! Als middelbare scholier ben ik heel gelukkig. Waar meerdere van mijn klasgenoten altijd walgen van het woord ‘examens’ en mijn zusje het liefst die schoolboeken weggooit, ga ik met liefde mijn materiaal klaarleggen voor een goede studeersessie. Vooral als ik mag studeren voor het vak Nederlands of godsdienst. Ik ga er echt niet om liegen. Het zijn dan ook favoriete vakken van me. Maar eigenlijk studeer ik gewoon echt heel graag. Gek. Maar zo ben ik nu eenmaal.

DSC_0107.jpg

Maar vorige week was ik aan het studeren en maakte ik de volgende ochtend mijn examen. Ik vulde mijn naam in, klas en klasnummer om vervolgens met een glimlach de vragen te lezen omdat ik wist dat het een eitje zou worden. Happy student! En dat is bijna altijd zo omdat ik gewoon makkelijk studeer. Ik onthou heel gemakkelijk behalve als ik mijn mobieltje ergens gelegd heb dan en dat maakt het allemaal nog beter. Ik kan letterlijk na een paar keer mijn samenvatting laten opvragen al heel veel info opslaan. Maar deze keer overviel me ook een ander gevoel naast blijdschap. Het is de laatste examenperiode in het secundair onderwijs.

En dat had ik bij ieder examen. Bij het indienen was er telkens een stemmetje in mijn hoofd dat zei dat het de laatste keer dat ik het examen voor het vak X zou indienen. Gelukkig zijn ze wel allemaal goed gegaan. Op moment dat ik dit schrijf, heb ik nog geen resultaat of rapport. Maar normaal heb ik dat wel al als dit gepubliceerd is. Ik heb er wel goede hoop voor. Er is gewoon een examen waar ik een beetje twijfels bij heb, maar ik heb mijn best gedaan. En meer kan ik niet doen toch? Het is niet omdat ik een goede student ben, ik ook geen mindere examens mag maken of leerstof zelfs niet moeilijk mag vinden. Ik ben ook maar een mens. Maar heel stiekem hoop ik toch wel dat het ook met die cijfers is goedgekomen. Al is het net door de 50 procent, dan ben ik al blij. Mijn andere examens gingen vlotjes, dus daar maak ik me weinig tot geen zorgen over.

Maar het voelt wel gek nu. Het is nu vrijdagnamiddag en vanmorgen om 9u45 heb ik mijn laatste mondeling afgelegd en daarna hebben we het klaslokaal opgeruimd. Alle examens zijn gemaakt of afgelegd als mondeling. Normaal kom ik vermoeid thuis en eet ik iets en ga dan aan de bak voor de volgende dag. Of ik heb wel werk voor mijn eindwerk. Maar nu? Nu is er niks, het zit erop. Ik kan een hele namiddag slapen als ik wil. Niet dat ik dat van plan ben. Er zijn zo heel veel dingen die ik met pijn eventjes heb moeten laten omdat er gewoon geen energie voor had. Bloggen lukte nog net. Maar ik heb ook wel geleerd dat ik de lat qua bloggen nog veel te hoog leg voor mezelf ook. Daar ga ik iets aan doen. Het voelt zo gek om dit te typen. En nog gekker dat ik helemaal niks hoef te doen voor een volgend examen. Dat is er namelijk niet. Dus ik ga genieten van mijn vakantie en me voorbereiden op het volgende hoofdstuk van mijn leven!

Ben/was jij een goede student?

3 thoughts on “De laatste secundaire examens

  1. Fijn dat je zo makkelijk kunt studeren! Ik zou mezelf niet zo’n goede student noemen eigenlijk. Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit écht heel veel moeite heb gedaan, maar ik was dan ook zo’n typisch zesjeskind 🙂 Had best meer punten kunnen halen als ik meer mijn best had gedaan maar ja.

    1. Zesjes zijn prima hoor, maar nu kan je er niks meer aan doen. Het belangrijkste is dat je het gehaald hebt. Je bent zoveel meer dan je cijfers. En we kunnen niet allemaal voorbeeldstudenten zijn 😉 Er is meer in het leven dan studeren en werken

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: