Picture Perfect | Mijn bedenkingen over make-up

Hoi allemaal! Wie mij een beetje kent, weet dat ik nooit een druppel of spat make-up op mijn gezicht heb. Ik kreeg in het verleden al vaak de opmerking dat ik dat wel zou moeten doen, dat ik dan nog mooier zou zijn. Toch heb ik dat nooit gedaan. Nu blijven die opmerkingen wel weg, waarschijnlijk doordat we allemaal ouder en volwassener worden. Maar ik kies er nog steeds voor om make-uploos door het leven te gaan. Ik heb daar mijn redenen voor, maar ook wil ik mensen inspireren.

 • Je bent veel meer waard dan die laag concealer of foundation op je gezicht.

Oke, terzijde. Een bewijs dat ik niks van make-up afweet. Ik wist niet of ‘concealer’ wel juist geschreven was, want Word maakte er een foutmelding van. Na drie keer checken met het internet, blijkt het gewoon juist te zijn. Shame on me als het toch niet zo is. Maar wat ik bedoel is dat je waarde niet afhangt van die laag make-up op je gezicht. Je bent geen slechtere of betere vrouw als je dat wel of niet doet. Hetzelfde geldt voor de rest van alle productjes die mensen op hun gezicht smeren of aanbrengen. Het bepaalt niet wie jij bent. Dat wordt door zoveel andere zaken bepaald. Net als wanneer je wel make-up draagt, het merk niet je waarde bepaalt. Al heb je elke dag Mac op je gezicht of heb je net het goedkoopste merk van de goedkoopste drogisterij van de streek aan, dat maakt helemaal geen verschil. Jij blijft je eigen zelf. Voor mij verandert er niks aan je karakter. Die laag make-up die je al dan niet op je aangezicht smeert, bepaalt niet wie jij bent. Dat bepaalt je karakter of hoe je je gedraagt naar je medemens toe. Dat bepaalt wie je bent. Niks anders.

 • Ik wil volledig mezelf zijn

Een reden dat ik geen make-up draag, is omdat ik mezelf wil zijn. Ik ben om te beginnen geen meisje dat uren voor de spiegel staat om de beste look te krijgen. Natuurlijk let ik op mijn uiterlijk en zal ik ook fris voor de dag komen. En natuurlijk sta ik ook wel eens lang voor mijn kast om te bepalen wat ik wil aandoen die dag. Maar niet om mijn make-up perfect te krijgen. Ik ben niet dat meisje. Dat is niet wie ik ben. Net als veel aan mij, krijg je de puurste vorm van mij. Door mijn gevoeligheid spreekt mijn gezicht en lichaamstaal meestal boekdelen. Ik vind het dan ook moeilijk om enthousiast te doen als ik iets helemaal niet zie zitten. En daarnaast betekent dat dat ik soms met wallen naar school ging of naar het werk ga. Maar dat hoort erbij. Dat betekende ook dat ik als tiener met puisten naar school ging, terwijl mijn leeftijdsgenoten dat vaak onder een laagje verstopten. Ik niet, ik wil dat niet en ik ben ook zo niet. Take it or leave it, this is who I am 😉

 • Mijn interesse is er niet

Het perfecte kleur uitzoeken om een illustratie af te maken? Doe maar, ik ben er uren mee bezig. Maar een perfect paletje oogschaduw uitzoeken in de winkel, daar ben ik snel klaar mee. Kans is groot dat ik gewoon de winkel voorbij ga wandelen of probeer ergens anders te zijn. Als mijn zusje in een winkel make-up aan het bekijken is dan ga ik meestal ergens anders in de winkel kijken, waar mijn interesse wel ligt. Ik kan er niks aan doen, maar ik verveel me vrij snel. Al word ik ook wel eens vrolijk als er nieuwe zomerse kleurtjes nagellak gepresenteerd staan hoor. Maar kopen? Ik denk het niet.

MAAR

Wat ik nu eigenlijk wil vertellen, doe wat jou gelukkig maakt! Je zou denken dat ik tegen het gebruik van make-up of iets in die zin ben. Dat is niet zo. Ik vind het prima als jij wel uren voor de spiegel staat om je schmink perfect te krijgen. Mij niet gelaten. Maar ga me alsjeblieft niet pushen om dat ook te doen, want dan maak ik er wel een probleem van. Misschien klonk dat laatste wat arrogant, maar het is gewoon hoe het is. Iets anders kan ik er niet van maken.

Ik wil zeker de mensen die make-up dragen niet afbreken of stenen gooien. Ik roep altijd uit op mijn blog en naar mensen dat ze moeten doen wat hun gelukkig maakt of dat ze hunzelf moeten zijn. Ook dit geldt voor mensen die wel graag make-up dragen. Ik ga je heus niet voor iemand anders bekijken als dat wel doet. Net zomin als ik je anders bekijk als je geen make-up draagt. Voor mij is iedereen gelijk. Ik weet spijtig genoeg gewoon uit ervaringen dat het soms nogal lastig is als jij geen make-up draagt en anderen wel. De opmerkingen zijn soms raak die je dan krijgt.

Maar de grootste boodschap die ik probeer binnen te krijgen bij jullie, is gewoon dat je make-up niet bepaalt wie je bent. Dus maak je geen zorgen als je mascara verkeerd zit of als je lipstick van slechte kwaliteit is. Want dat bepaalt echt niet wie je bent. Net zomin als de kleding die je draagt of de schoenen die aan je voeten zitten. Net zomin als het feit of je haar wel perfect zit, of je nagels wel netjes gelakt zijn. Wie je bent naar andere mensen toe, en hoe je in het leven staat. Dat bepaalt wie je bent. En echt niks anders. Dus wees gelukkig en doe wat goed voelt voor jou. Dat geldt echt voor alles, niet alleen voor dit onderwerp. Want dan weet ik echt heel zeker, dat je een mooi en vreugdevol leven tegemoet gaat. En dat gun ik iedereen echt van harte!

Draag jij (soms) make-up?

5 thoughts on “Picture Perfect | Mijn bedenkingen over make-up

 1. Mooie boodschap, het uiterlijk bepaald inderderdaad nooit wie je bent :)! Ik had vroeger zelfs dus een blog over make up etc. De laatste jaren draag ik eigenlijk nooit meer make up. Zonder vind ik ook mooi, het is makkelijk, goedkoop en ik ben er aan gewend geraakt haha. Heeel af en toe als ik zin heb doe ik wat mascara op, dat is inmiddels nog maar een paar keer jaar.

 2. Ik draag af en toe mascara, ook in periodes hoor. Er zijn maanden dat ik niets gebruik en dan ineens weer elke dag. Hangt er van af waar ik zin in heb 🙂 Ik vind make-up vaak wel mooi bij mensen en als iemand er blij van wordt om er mee bezig te zijn, kan ik dat alleen maar aanmoedigen. Maar het is inderdaad een ander verhaal als je je waarde laat afhangen van hoe je er uit ziet.

  1. Prima. Je moet doen wat goed voor jou voelt. En ik ben het helemaal met je eens. Make-up is mooi als iemand daar blij van wordt. Als het gedwongen is of om ergens bij te horen, dan zie je dat al snel. Toch bij mij, ik weet niet hoe het bij een ander zit.

 3. Mooi geschreven, Nikita! En zo waar natuurlijk.
  Hier net zoals bij Silke heel soms wat mascara en af en toe een beetje bb crème als ik naar klanten moet en mijn huid er echt slecht uitziet.
  Ik denk dat voor sommigen make-up ook een soort masker is.

  1. Dankjewel! Dat make-up voor sommigen een masker is, dat sluit ik ook zeker niet uit. Ik ga het ook niet afbreken zoals ik al zei. Ieder zijn mening. Juist fijn als jij je het beste voelt met mascara en wat créme. Het is fijn als je weet wat voor jou wel en niet werkt, ook op dit gebied.

Comments are closed.

%d