Soms moet je zoeken in het leven

Hoi allemaal! Ik kan soms nogal ongeduldig zijn. Het liefst wil ik alles in een keer vinden en alles direct weten. Toch vraagt het leven zoeken, experimenteren, vallen en weer rechtstaan. Hoe stom dat ook is of kan zijn, het hoort er gewoon bij. Daar kan je niks aan veranderen. We leren niet zonder een valpartij. Het is essentieel. Maar ik weet ook dat ik niet de enige ben die altijd wil rushen en meer wil. Ik ken heel veel mensen die dat ook willen. Ik leer dat stap voor stap aanvaarden, en ik wil graag vandaag vertellen met welke gedachten ik dat doe.

img_20190531_204558

  • Je kan niet alles weten in een keer in je leven

Het leven is een proces, en door je leven heen leer je lessen. Dat houdt het leven ook net boeiend. Hoe saai zou het leven zijn als je alles wist en niks meer bij te leren had. Het is ook niet mogelijk. We worden als jongeren soms geacht om alles te weten wanneer we van de schoolbanken komen. Als we pas volwassen zijn. Ik ervaar dat nu ook, als 21-jarige. Ik zeg absoluut niet dat iedereen zo is, want ik krijg ook veel hulp. Maar soms heb ik het gevoel dat ik nu alles moet weten. Onzin, want ik denk niet dat dat kan. Er is nog zoveel meer waar ik nog nooit mee te maken heb gekregen. Tuurlijk leerde ik heel veel over de maatschappij en werk in het middelbare. Maar in de praktijk liggen zaken nog net iets ingewikkelder. Ik nam het me de afgelopen tijd kwalijk dat ik nog zo ‘onwetend’ was. Maar ik kan het mezelf niet kwalijk nemen. Er is zoveel nieuws en ik sta aan een nieuw hoofdstuk. Ik kan gewoon van mezelf niet verwachten dat ik alles weet. Het is een hoofdstuk wat ik stap voor stap moet betreden en mijn weg erin zoeken. Dat is net als naar het middelbaar gaan. Je verwacht van jezelf als verse brugklasser ook niet dat je alles al weet over alle leerkrachten, vakken en wat er komt in de latere jaren. Natuurlijk leer je door de jaren heen veel, maar ik denk dat volwassen worden ook zo in elkaar zit. Je blijft tenslotte je hele leven leren. Dus haal die druk alsjeblieft van jezelf af. De dingen die je moet leren en moet inzien, komen vanzelf wel. Zo zit het leven in elkaar.

  •  Van experimenteren kan je leren

Zoals ik al zei, het leven zou saai zijn als je alles al wist. Ik denk dat net het zoeken het leven boeiend maakt. En waardevol. Op dit punt denk ik meer na over min blog en wat ik wel en niet wil doen ermee. Ook ik kan niet niet alles weten. Ik heb wel drie of vier jaar een boekenblog gehad, maar dat is een heel andere materie dan wat ik nu verwerk op mijn blog. En ook mijn vorige blog was niet ineens de blog die hij was voor ik stopte. Juist door nu in de beginfase te experimenteren met wat ik wel en niet leuk vind, zal mijn blog zich vormen. Nee, ik kan niet verwachten dat mijn blog een meesterwerk is na twee jaar bloggen. En misschien slagen sommige mensen daar wel in. Maar het leven is geen competitie. En bloggen al helemaal niet.

Maar niet enkel met bloggen is dat zo. Het is overal zo. Als tekenaar weet je nog niet van dag een wat je stijl is en als kind weet je ook nog niet wat je later gaat doen. Daarom experimenteren we door ons leven met veel, en de dingen die we tof vinden blijven. In het leven kosten vele dingen tijd, en geduld. Beide zaken zijn essentieel. Ik zou liegen als ik vertel dat ik dat allemaal al beheers en allemaal al kan, maar dat is niet zo. Ook ik struggel met ongeduldig zijn en mezelf tijd geven. Net als velen van mijn leeftijd denk ik. Maar toch zijn de begingedachten er al. Ik deelde ze graag met jullie!

Waarin ben jij nog zoekende of aan het experimenteren?

%d bloggers liken dit: