Meer offline leven? | Ik ga de uitdaging aan!

Hoi allemaal! Tegenwoordig hangt iedereen aan zijn of haar smartphone. Maak je geen illusies, ik reken mezelf er zeker niet buiten. Ik weet zelf maar al te goed dat mijn gebruik ook niet altijd binnen de perken is. Ik vind sociale media niet slecht en ik ben er ook wel graag mee bezig. Net als met de rest van mijn mobiel apparaat. Maar soms kan het ook te veel zijn. Dat merk ik ook. Dus ik ga de uitdaging aan. Terug naar dat fijne offline leven. Ik merkte namelijk afgelopen tijd dat er nog andere dingen zijn die me gelukkig maken maar gewoon wijken door sociale media. Lezen bijvoorbeeld. Maar er zijn er nog wel. Ik deel vandaag enkele dingen die ik wil gaan toepassen om mijn gebruik wat te beperken. Let’s go!

2019-06-30-08.22.56-1

  •  Geen smartphone voor het slapengaan

Mijn mobieltje gaat meestal mijn slaapkamer mee in. Op zich een slechte gewoonte. Maar ik ben nogal gewend aan het wekkergeluidje waarmee ik wakker word en zou dat ook niet willen veranderen. Dat is geen excuus, dat is echt zo. Ik gebruik ‘m dus wel als wekker. Maar ik denk wel dat ik discipline genoeg moet hebben om hem daarna ook direct aan de kant te leggen en te gaan slapen (of eventueel nog wat te lezen als ik dat wil). Er zijn zoveel mensen die dat kunnen. Dus ik zou het in principe ook moeten kunnen. Zou toch niet zo moeilijk moeten zijn.

  •  Het gescrol vervangen voor iets anders

Hoe welbekend het misschien in je oren zal klinken: we scrollen vaak uit verveling door sociale media. Als je dat een keer doet is dat nog niet zo erg. Maar als je dat elk uur doet, raak je dat ook beu. Want er is amper iets bijgekomen. Dat frustreert mij meestal. Ik grijp ook heel vaak naar sociale media als ik me verveel. Maar ook als ik op het openbaar vervoer zit. Soms zit ik de hele rit met mijn smartphone in mijn hand en dat irriteert me. Soms is het ook gewoon omdat ik voor het eerst ergens naartoe ga en dus niet weet hoe een halte eruitziet. Dan gebruik ik de app van het openbaar vervoer om in de gaten te houden wanneer ik op de bel moet drukken. Maar anders zit ik er op om sociale media te gebruiken. Terwijl ik vroeger die tijd anders doorbracht. Je raadt ‘t al, al lezend. Maar ook vroeger scrolde ik minder op sociale media en ging ik sims spelen of tekenen. Of wat dan ook. Oke, The Sims valt ook ergens onder technologie. Maar hoe simpel het ook is, ik word wel veel blijer van een game spelen dan van scrollen door Facebook of Instagram. Dus ergens heb ik wel een punt.

  •  App om je te helpen: Flipd

Ik vind het altijd een beetje tegenstrijdig klinken om apps erbij te betrekken als het gaat om offline te leven. Maar sommige apps hebben wel degelijk een hulpmiddel. Flipd bijvoorbeeld. Ik gebruik hem nog niet zo lang, maar ik wil wel testen of het effect heeft. Met Flipd kan je een timer zetten om niet bezig te zijn met je smartphone. Handig tijdens het studeren of tijdens je me-time. En dat kan je op pauze zetten. Maar Flipd geeft wel een waarschuwing als je te lang afwijkt. Maar voor de echte die-hards is er nog een extra optie. Flipd blokkeert alle sociale media apps op je telefoon voor een bepaalde tijd. Je kan die tijd zelf kiezen. En zelfs je mobieltje uitdoen en heropstarten werkt niet. Ik vind mijn mobieltje op stil zetten gewoon te riskant. Mijn werkgever kan me bellen, een dierbare in nood. Bellen valt niet onder de geblokkeerde apps, waardoor je bereikbaar blijft. ‘t Is voornamelijk de sociale media zelf die geblokkeerd wordt. Handig. Zelfs al heb je drang om het toch te openen, Flipd laat het niet toe. Je moet en al wachten tot je tijd erop zit.

  •  Vaste uren voor sociale media

Deze tip heb ik al heel vaak benoemd op mijn blog, maar op een of andere manier heb ik de discipline niet meer om hem toe te passen. Vroeger checkte ik mijn sociale media maar op twee momenten: om 12u ‘s middags en om 17u ‘s avonds. Dat was afgesteld op mijn schooluren en heeft altijd goed geholpen. Ook in weekends en vakanties. Nu mijn leven anders is, valt dat meestal midden in mijn middageten. Van eten en sociale media ben ik ook niet meer zo’n fan, want ik slok mijn eten binnen dan. Tot nu toe heb ik dat altijd gedaan, maar ik wil daar verandering in. Dus ik kies twee nieuwe momenten: 13u30 en 18u30. Als ik aan het eten ben op die momenten, dan laat ik het tot iets later of laat ik het helemaal. Dat gebeurt ook soms. Maar twee keer per dag, zal al veel verschil maken. Statusupdates door de dag zijn echter geen probleem. Zolang ik daarna niet ga scrollen tenminste. Ook voor Instagram Stories geldt hetzelfde: iets op mijn story zetten is toegestaan. Verder scrollen of andermans stories bekijken niet.

  •  Melding afzetten voor alle apps

Een weggevertje eigenlijk. Vrij logisch dat als je iedere vijf minuten een melding krijgt de verleiding wel heel groot wordt om die te bekijken. Hangt er natuurlijk af van hoe populair je bent. Maar ik merk zelf dat het rustiger is op mijn telefoon als ik geen meldingen ontvang (alleen de belangrijke zoals berichtjes op mijn mobieltje zelf) en bovendien merk ik dat ik niet zoveel mis. Bovendien is het leuker als je op een vast uur (zoals hierboven uitgelegd) al je meldingen in een keer kan bekijken. Dan ben je eventjes bezig.

  •  Sociale media opruimen

Laatst ging ik eens door mijn lijsten van sociale media. Vriendenlijsten, volgerslijsten, lijst met gelikete pagina’s op Facebook, van volgende pagina’s op Instagram. Ik like al snel pagina’s voor bepaalde redenen. Maar net als ieder mens veranderen ook mijn interesses door de jaren heen. En dat geldt voor iedereen. Dus dan is het goed om eens door al die lijsten te gaan. Ook zorgt het ervoor dat als je dan op sociale media bent, de dingen ziet die je interesse trekken. Bij mij betekent dat dat ik nu niet meer duizenden pagina’s zie die ‘handige’ producten verkoopt of wat dan ook. Mijn sociale media is vaak een bron van quotes, boeken en schattige dieren. En andere interesses natuurlijk. Maar dat zijn wel de dingen waar ik vrolijk van word. Dat bedoel ik dus. Als je dan toch op sociale media bent, zorg dan dat het een positieve plek is. Want sociale media maakt al zoveel gemoeden en humeurtjes kapot. Zo destructief is het wel.

Hoe beperk jij je sociale media? Misschien leer ik nieuwe tips kennen!

3 thoughts on “Meer offline leven? | Ik ga de uitdaging aan!

  1. Ik besteed er de laatste tijd ook weer te veel tijd aan, al heb ik gisteravond wel een hele avond gelezen in plaats van op mijn schermpje gekeken. Ik zou graag een klokradio kopen voor op de slaapkamer zodat ik die als alarm kan gebruiken en mijn gsm beneden kan laten liggen. Die app klinkt goed trouwens! Die ga ik eens bekijken 🙂

    1. Ik ook, maar sinds ik dit artikel heb geschreven let ik er meer op. En dan niet sinds het gepubliceerd is, echt sinds het in mijn concepten stond. Ik gebruik momenteel mijn iPad als wekker, en dat werkt beter. Mijn gsm ligt nu aan de andere kant van de kamer. De app is een aanrader! Vooral de full lock modus. Je kan bij wijze van spreken op je hoofd gaan staan, je raakt niet op sociale media. Telefoneren en berichtjes sturen kan wel nog en andere dingen. De belangrijke dingen kunnen nog wel ☺️ Dankjewel voor je open reactie

  2. Ik snap zo goed dat je graag minder online wilt zijn. Ik merk zelf ook dat ik nog veel te vaak onnodig mijn telefoon pak en de domste dingen bekijk gewoon om iets te bekijken. Het grappige is dat ik dus geen sociale media heb maar dan dus gewoon het weer ga bekijken bijvoorbeeld hahah! Gek hé! Ik had een tijdje terug mijn telefoon standaar in de ochtend en avond op vliegtuigstand en een wekkertje gekocht zodat ik zelfs mn telefoon uit kon doen s’nachts! Maar ik ben inmiddels uit die routine geraakt en mn telefoon is er gewoon weer ingeslopen, dit artikel herinnert me er weer aan dat ik die wekker weer kan (en ga!!) gebruiken 😀 .. Oh en verder beperk ik het dus door geen sociale media te hebben en dat helpt dus half haha. Liefs

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: