Hoe verloopt het ‘meer offline leven’ bij mij?

Hoi allemaal! Een tijdje terug werd ik me bewust van mijn gedrag op sociale media. Niet dat ik me zo slecht en onbeleefd gedraag. Dat niet. Ik had het ook niet op dat puntje. Ik had het over de hoeveelheid waarmee ‘t mijn dag soms inpalmt. Veel mensen beseffen dat, maar doen er niks aan. Ik wel, dus ik gaf een lijstje met tips mee op mijn blog. Natuurlijk is het altijd fijn om te weten of mijn tips me hebben geholpen en of ze aan te raden zijn om te blijven gebruiken in de toekomst. Dus ik geef vandaag een kleine reflectie over mijn gedrag. Is het verbeterd? We zullen zien!

s-o-c-i-a-l-c-u-t-SLuOk-mDh0c-unsplash.jpg
Photo by S O C I A L . C U T on Unsplash
  • Geen smartphone voor het slapengaan

De eerste dagen hield ik dit diehard vol. Ik ben ook geen voorstander van opladen tijdens de nacht, dus vaak legde ik hem dan gewoon aan de oplader zodat hij tegen dat ik ging slapen opgeladen was. Het werkte goed en ik merkte ook effectief dat ik rustiger was wanneer ik dat deed. De opmerkelijke lezer heeft waarschijnlijk wel al gemerkt dat ik dit stukje in werkwoordvorm verleden tijd schrijf. Bewust. Ik doe het namelijk niet meer dagelijks. Dan zijn artikels zoals deze goud waard, want je wordt er nog eens aan herinnerd. De dag dat ik dit uitwerk zijn we 21 juni, ik hoop dat wanneer dit gepubliceerd is ik er terug verbetering in heb gekregen.

  •  Het eindeloos scrollen uit verveling vervangen

Dit heeft wel succes! Maar ik moet er mezelf ook wel aan herinneren. Vaak grijp ik uit verveling nog naar dat mapje waar al die icoontjes staan te blinken. Ik probeer het nu effectief te vervangen door iets wat me gelukkiger maakt. Dat kan andere blogs zijn lezen, mijn leesboek erbij pakken of gewoon beseffen dat ik aan het luieren ben en activiteit nodig heb. En daar dan ook iets aan doen. Het hangt sterk af van het moment. Maar ik scrol al minder uit verveling, dus hier hebben we wel vooruitgang!

  • App om te helpen: Flipd

Ik legde het concept van Flipd al eerder uit in mijn vorige artikel. Flipd zorgt ervoor dat je je telefoon volledig kan ‘blocken’ eigenlijk. De app schakelt alle apps uit die niks te maken hebben met productiviteit. Je kan wel blijven bellen en sms’en naar mensen, maar ik vind het zelf ook wel belangrijk dat ik ondanks dat ik bezig ben, bereikbaar ben. Je weet nooit dat er iets gebeurd is met een dierbare. Flipd zorgt ervoor dat je wel verplicht bent iets anders te gaan doen want gedurende de tijd dat hij actief is, ga je niet op sociale media raken. Ik heb Flipd niet zo vaak gebruikt, omdat ik niet het gevoel had dat het nodig was. Maar als ik merk dat ik echt onrustig ben, zet ik hem wel aan voor een uurtje of halfuurtje. Het heeft ook wel zijn effect, want ondanks dat de appjes binnenstromen kan ik ze dan toch niet beantwoorden.

  •  Vaste uren voor sociale media

Ik heb in dat artikel ook afgesproken dat ik maar twee keer per dag op sociale media ga kijken. Een keer om 13u30 en een keer om 18u30. Omdat ik anders opstond en ging slapen met sociale media. Er zijn dagen dat ik me er netjes aan kan houden, er zijn ook dagen dat het minder goed gaat. Maar niemand is perfect. Ik merk wel dat die richtlijnen me helpen. Want als ik dan toch buiten die uren om op sociale media zit, hou ik het kort. Omdat ik weet dat het eigenlijk ‘tegen de regels in’ is. Daarnaast geeft het ook structuur aan mijn dag en werk ik geconcentreerd door als ik aan het bloggen ben. Dus dat is zeker positief!

  •  Meldingen afzetten voor alle apps

Zeker een aanrader. Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Sinds ik niet om de haverklap het geluidje van Facebook hoor of mijn mobieltje hoor als er iemand iets heeft geliked op Instagram ben ik veel rustiger. Daarnaast kan ik zo mijn melding in een keer openen en dat is ook leuker op het moment dat ik daadwerkelijk eens door mijn sociale kanalen ga scrollen. Ik ga niet zeggen dat ik zo populair ben dat ik dagelijks meer dan 100 meldingen heb. Maar ik ben wel iemand die (vooral op Facebook) graag reageert op dingen. En dan krijg je nu eenmaal vaak meldingen van mensen die je reactie hebben geliked of zelfs terug hebben gereageerd. Ook word ik zo nu en dan wel eens onder berichten getagd van pagina’s door vrienden. Doordat ik dat niet meer een hele dag door binnenkrijg, is het ook makkelijker om dat los te laten. Ook weet ik zo dat als ik mijn telefoon hoor, het iets belangrijks is. Een berichtje van vrienden via Whatsapp, een normaal berichtje, WordPress die aangeeft dat iemand reageerde op mijn blog. Ik hecht wel waarde aan die dingen. Vooral aan vrienden, familie en natuurlijk mijn volgers hier op mijn eigen stukje internet. Dat zijn ook gewoon het soort meldingen waar ik blij van word. Behalve als iemand natuurlijk een berichtje met minder leuk nieuws deelt.

  •  De grote schoonmaak!

Ook dit vertelde ik al in het vorige artikel. Ik ruimde alles op, keek eens door mijn vriendenlijsten en volgerslijsten en ook door de pagina’s die ik leuk vind op Facebook. Nu is mijn feed op sociale media een mengeling van dingen waar ik interesse in heb of die ik leuk vind. Waardoor ik automatisch vrolijker word van sociale media. Vaak zijn dat quotes, schattige diertjes, nieuwe aankondigingen van The Sims of boeken. Maar daarnaast ook ben ik daardoor ook sneller door de nieuw geposte content heen, waardoor ik automatisch al korter op sociale media zit.

Conclusie: Al bij al gaat het niet slecht. Er zijn misschien wel zaken waar ik nog iets meer kan op hameren, maar het gaat goed. Ik merk het aan mezelf ook wel. Ik ben rustiger en ik betrap mezelf er ook op dat ik zo hard niet meer bezig ben met sociale media. Ook als ik nu iets post doe ik dat gewoon. Vroeger vroeg ik me eerst duizend keer af hoe ik overkwam op anderen. Nog steeds, begrijp me niet verkeerd. Ik ga niet ineens duizend foto’s van een zatte Nikita delen (dat kan ook helemaal niet)  maar ik vroeg me vroeger af of ik niet te saai overkwam als ik weer eens deelde dat ik van een boek had genoten. En of het niet leek dat ik een doodsaai leventje had door mijn statusupdates. Of als ik een bepaald liedje leuk vind, me dat geen sukkel maakt. Het hangt natuurlijk ook een beetje samen met jezelf durven zijn. Maar nu post ik iets wanneer ik daar zin in heb. Ook als dat niet helemaal onder de ‘coole’ kant van sociale media valt. Ik ga er in het algemeen gewoon relaxter mee om, en dat voelt enorm goed. Sociale media voelt niet meer als een blok aan mijn been, maar als iets fijns dat mijn leven verrijkt. Voor een klein stukje dan. Het echte leven speelt zich nog altijd af buiten je scherm.

Hoe gaat het met jouw gedrag op sociale media?

%d bloggers liken dit: