Missie beter slapen | Wat ik wil gaan doen

Hoi allemaal! Ik ben dit aan het uitwerken tijdens mijn blogpauze. En ik had gezegd dat ik ging bloggen, gewoon niet publiceren. Maar het is wel tijdens een pauze van alledaagse dingen dat je soms merkt waar het misloopt. Bij mij loopt het vooral mis in mijn slaapschema eigenlijk. Ik zorg al een stuk beter voor mezelf, beter dan vroeger. Dat ik mezelf echt als een beste vriendin behandel, zou ik nog niet zeggen. Maar er zit in ieder geval goeie schot in. Ik wil echter meer doen zodat ik me beter voel en ik ook meer energie heb. En bij meer energie denk je direct aan slapen. En laat dat nou net een probleempje zijn bij mij. Ik presenteer u, missie beter slapen. Ik hoop dat het helpt en ook dat ik discipline genoeg heb om het vol te houden. Want dat heb ik meestal wel. Alleen vervalt dat al vrij snel als ik voor mezelf moet zorgen. Dus bij deze, laten we er iets aan doen!

slapen

We onderschatten een goed slaappatroon echt. En ik weet dat ik niet de enige ben. Ik hoor zo vaak van medemensen dat ze vaak nog tot na 12 uur ‘s nachts achter hun laptop zitten. Werken, bloggen, mails beantwoorden. Of sociale media. En ik denk dat we met z’n allen zelf wel beseffen dat dat helemaal niet gezond is. Je hersenen tot ‘s avonds laat met informatie volstoppen. Ook is het gewoon geen goed idee om tot in de late uurtjes eventjes werk weg te werken. En toch doen we het altijd. Ik ook hoor. Vaak zit ik nog tot bedtijd te bloggen. Niet perse omdat ik die drang voel dat het moet, maar vaak omdat ik in een flow zit en dat zo heerlijk aanvoelt. Vaak voel ik het de volgende ochtend echter wel en heb ik daar altijd spijt van. Spijtig genoeg doe ik de avond erna exact hetzelfde. Tijd voor verandering dus. Ik heb een paar punten aangekaart waar ik op wil gaan letten, waarvan ik weet uit het verleden dat ze me helpen. Dus ik hoop dat ze gecombineerd ook helpen.

  •  Een vast slaapritme

Vaak lig ik de ene dag net om 22u in bed en de volgende pas om 1u ‘s nachts. Niet gezond. Natuurlijk vraagt het leven dat wel eens. Toen ik afgelopen zomer een keer een hele late shift moest draaien, kon ik niet anders. Maar dat gebeurt zeker niet elke dag. En heel veel dagen heb ik dat wel in de hand. Een vast slaapritme is gewoon heel goed voor je lichaam. Gewoontes, daar pinnen we ons zo graag op vast. Ik bedacht me net dat ik dat vroeger in de middelbare school vaak heel gemakkelijk kon. Het resultaat was vaak ook dat ik uitgerust wakker werd, klaar voor een nieuwe dag. Natuurlijk heb ik nu wel meer aan mijn hoofd dan toen. Maar het kan toch niet zo moeilijk zijn om op tijd in bed te kruipen en op tijd op te staan? Met de juiste energie heb je ook gewoon meer aan je dag. Het is ook niet dat ik tot 12u ‘s middags lig te slapen trouwens. Maar ook daar verschilt u. het. Soms ben ik om 9u uit bed, soms al om 7u. Dus ook dat is niet gezond. Ik wil vanaf nu altijd minstens 8u slaap hebben gehad. Ik weet dat ik dan het energiekst ben.

  • Een slaaproutine ontwikkelen

Vaak ga ik voor het slapengaan nog van alles doen. Dat varieert van dag tot dag. Soms zit ik nog uren te tekenen (absoluut niet stresserend trouwens, heel rustgevend!) of zit ik zoals ik al zei nog vrolijk te bloggen op mijn bed. Ik denk dat je zelf wel kan concluderen welke van de twee mijn hersens meer rust geeft. Maar toch wil ik een vast routine in de avond hebben. Graag zou ik daar ook het lezen in betrekken. Want dan heb ik toch weer eventjes gelezen. Ik heb ook de slechte gewoonte om er mijn sociale media bij te halen voor ik ga slapen. Net zoals vele mensen op deze wereldbol deze tijden. Ook daar wil ik iets aan doen, maar daar vertel ik straks meer over. Ik weet nog niet welk routine ik voor ogen heb, maar ik wil wel minstens een halfuurtje lezen voor het slapengaan. Echter wel op mijn vrije avonden. Als ik een late shift heb gehad of bijvoorbeeld naar het vuurwerk ging kijken dan niet. Het is ook een stok achter de deur om dagelijks te lezen, wat ik als diehard boekenwurm natuurlijk wel enorm zie zitten! In de winter wil ik trouwens ook een theetje drinken voor het slapengaan. Natuurlijk gaan alle standaard  dingen in mijn slaaproutine zoals pyjama aandoen en me klaarmaken om te gaan slapen. Maar dat leek me vanzelfsprekend. Ik heb het vooral over de activiteiten die ik doe voor het slapengaan die moeten veranderen. Dus geen geblog meer vlak voor het slapengaan. Een uitdaging, maar wel een die me goed zal doen.

  •  Een uur voor het slapengaan GEEN schermpjes meer

Ik denk dat dit nog de grootste uitdaging van ze allemaal zal worden. Geen schermpjes voor het slapengaan. Ik ben net als iedereen iemand die graag nog eens door Instagram scrolt voor het slapengaan. Een hele slechte gewoonte. Vooral omdat ik ten eerste de tijd uit het oog verlies, maar ook omdat mijn hersenen niet tot rust komen. Ik ben echter wel aan het overwegen om Youtube als uitzondering te zien. Ja, dat is ook een schermpje. Maar ik kom wel tot rust van een video kijken, omdat ik dan gefocust ben op die video. Ik ben het gewend en ik heb niet het idee dat ik er slechter door slaap. Het enige wat ik dan moet doen is het bij een of twee filmpjes houden en niet doorklikken tot de late uurtjes. Ik denk dat ik dit ook eens ga in de gaten houden. Maar ik wil wel mijn laptop en telefoon aan de kant leggen, want die slurpen echt veel te veel mijn aandacht op voor het slapengaan. Dus ook dat wordt een uitdaging. Wel eentje die ik graag wil aangaan. Ik ben anders gewoon te veel bezig met andere dingen en niet met slapen.

  •  Mijn notitieboekje bij me leggen

Sinds kort werk ik voor blogideetjes met een notitieboekje. Mijn zusje gaf er drie van Harry Potter voor mijn verjaardag. Waarom ik dit in mijn bloggersbestaan nog niet eerder heb gedaan, geen idee. Maar het helpt dus wel degelijk. Het probleem is echter dat mijn boekje niet ‘s avonds bij me ligt. En ik heb al heel vaak verteld dat ik de beste ideetjes krijg als het licht uit is en ik neerlig. Alsof het lot en mijn hersenen me eens keihard willen uitlachen. Maar dan probeer ik uit alle macht dat idee vast te houden, wat geen combinatie kan vormen met gaan slapen. Dat is misschien hetzelfde als een chocoladecake bestellen en willen dat hij naar aardbeien smaakt. Ik heb geen idee waar die vergelijking vandaan kwam, maar dat laten we in het midden. Je snapt me goed genoeg. Dan kan ik die ideetjes opschrijven en dat is voor twee kanten goed: mijn rust en mijn blogcontent. Dus ook jullie hebben er achteraf nog iets aan. Wat wil je nog meer?

  •  Mijn bed opmaken, elke dag

Misschien is dat een gewoonte die velen gewoon doen. Ik niet. Het is niet dat mijn bed een slagveld is, maar ik slaap met een heleboel minions op mijn bed. Daar zit nog een gigantisch knuffelkonijn en een gigantische olifant. Ja, er is nog plaats voor mij in mijn bed. Maar als dat allemaal door elkaar ligt is het niet echt comfortabel om te slapen. Ik ben het gewend hoor en ik zou niet anders willen dan tussen mijn minions slapen. Maar ik weet wel dat ik meteen goed lig als mijn bed netjes is opgemaakt. Dus ook hier wil ik iets aan veranderen de komende tijd.

  •  Een halfuurtje lezen voor het slapengaan

Je zou denken dat een diehard boekenwurm deze gewoonte automatisch heeft. Niet. Er zijn veel boekenwurmen trouwens die graag wat meer zouden lezen voor het slapengaan maar het niet doen. Voor mij is dat een goeie stok achter de deur om elke dag iets te hebben gelezen. Maar ik heb dat een weekje gedaan en merkte dat ik daar enorm veel deugd van had. En uiteindelijk veel beter sliep. Ook ‘s nachts als ik eens niet kan slapen lees ik bij een klein lichtje een hoofdstuk of drie en dan word ik vanzelf terug moe. Omdat woelen en draaien vaak geen effect heeft. Drie hoofdstukken klinkt trouwens veel voor mijn slaap, maar ik lees vrij snel. Dus het is niet dat ik uren lig te lezen. Vaak is twintig minuutjes genoeg.

Welke dingen pas jij toe om goed te slapen?

2 thoughts on “Missie beter slapen | Wat ik wil gaan doen

  1. Volgens mij moet het zo wel goed komen met je slaappatroon ;).
    Het heeft mij ook echt gigantisch geholpen om schermen te ontwijken en gewoon lekker een boek te lezen voor ik naar bed ga. Om vervolgens nog even al mijn chaotische gedachten op een rijtje op papier te zetten en dan lekker mijn bed in te kruipen. En het werkt voor mij ook altijd onwijs goed om met het raam open te slapen, ik vind het heerlijk om ‘s nachts voldoende frisse lucht te krijgen, heb t idee dat ik dan toch wat beter slaap.

  2. Ik werk momenteel aan een avondritueel maar ik heb niet de discipline om me eraan te houden 🙂 Wat me meestal wel lukt is na het badkamerritueel met een boek in bed kruipen voor een kwartiertje of een half uur. Mezelf voordien uit de zetel, weg van de tv, gehijst krijgen dat is een andere zaak!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: