Omgaan met tegenslagen

Hoi allemaal! Ons leven gaat helaas niet altijd over rozen. We krijgen allemaal te maken op een gegeven moment met tegenslag. Soms kleine tegenslagen, soms dingen die een zwaardere impact op je hebben. Vaak is daar wel een mouw aan te passen. Niet aan de tegenslag, maar wel aan de manier waarop je ermee omgaat. Natuurlijk begrijp ik dat je niet elke tegenslag al lachend doorkomt. Dat lukt mij zelf ook niet. Maar ik heb door mijn leven heen wel enkele tactieken ontwikkeld die mij helpen als ik serieuze tegenslagen heb. Ik wil ze graag delen met je vandaag.

 

  •  Wees mild voor jezelf

Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is mild voor jezelf te zijn. Zoals vaker verteld ben ik liever te hard voor mezelf. Alleen helpt dat voor geen meter als je een tegenslag hebt. Natuurlijk hoef je je hoofd niet te laten hangen en het is ook belangrijk dat je dat niet doet. Want ook dat is geen oplossing. Maar ik kan me voorstellen dat je bij tegenslagen niet altijd in alles evenveel zin hebt. Schrap gerust wat huishoudelijke taken, verplaats het schrijven van dat ene artikel naar tot wanneer je je wat beter voelt. En als je dan toch iets doet en fouten maakt of verward bent, vergeef het jezelf. Het is niet meer dan normaal als je van slag bent dat dit soort dingen gebeuren. We zijn mensen met gevoelens, geen robotten. Dus laat de boel de boel en wees lief voor jezelf. Je hebt het nu het allerhardst nodig. Anders ook natuurlijk, maar nu net iets meer.

  •  Zorg goed voor jezelf

Net als ik me rottig voel dan wil ik altijd doorgaan tot ik er (letterlijk) bij neerval. En hoewel mijn doorzettend karakter heel mooi is en handig, kan het ook soms genoeg zijn. Het is juist nu dat je moet kijken waar je net een beetje extra voor jezelf kan zorgen. En misschien denk je nu direct aan een luxe behandeling of een verre reis. Maar eigenlijk hoef je het zo ver niet te zoeken. Als je goed nadenkt, dan zijn er ook dingen dichterbij huis die je deugd doen en die misschien ook iets minder kosten. Vaak is zorgen voor jezelf ook simpelweg zorgen dat je drie keer per dag een goeie maaltijd neemt, ietsje langer in bad zitten om te genieten of simpelweg op tijd onder de dekens kruipen. In ons snelle leven vergeten we die dingen net namelijk. Maar het is net dan dat je het het meest nodig hebt.

  • Doe iets waar je je beter door voelt

Ik geef toe, bij vele tegenslagen zal er niks zijn waar je je helemaal beter door voelt. Daar hoef je ook niet naar te streven, want vaak kosten die dingen nu eenmaal tijd. Ook dat is oke. Maar als ik iets nodig heb om terug blij van te worden dan gaan mijn gedachten direct naar de bakjes waar mijn favoriete stiften liggen en mijn schetsboek. Voor mij is dat iets waar ik afleiding van krijg en waardoor ik me achteraf vaak beter voel. Creatief zijn is ook iets wat velen helpt. Maar niet iedereen. Als jij liever een luchtige film gaat kijken of wilt gaan wandelen langs de zeedijk, ga je gang! Als het je helpt, dan zou ik het vooral ten zeerste aanmoedigen.

  •  Praten, praten en nog eens praten

We zijn niet op de wereldbol gezet om alleen te overleven. Ergens moet je wel op jezelf kunnen rekenen en veel dingen zal ook niemand in jouw plek kunnen doen. Maar dat betekent niet dat je ‘t alleen moet doen. We leven met meer dan miljoenen op de aarde samen, en er is altijd wel iemand waar je bij terecht kan voor een luisterend oor. Misschien is dat net een familielid waar je heel hecht mee bent, maar dat kan ook je hartsvriendin zijn of een goeie collega. Het maakt niet uit naar wie je gaat. Maar praat erover en laat je helpen. Ook dat zal je helpen tijdens tegenslagen. Sommige porties van het leven kun je nu eenmaal niet alleen aan. Ook dat is prima.

  •  Hoera voor lichtpuntjes!

Zo nu en dan gooi ik er graag een portie positiviteit tegenaan op mijn blog. Vaak vind het ik het heel erg leuk om die uit te werken, want het zijn de artikels waar ik vrolijk van word. Maar niet alleen dat, het kan goed helpen om te kijken naar de goeie kant van het leven. Ik bedoel daarmee niet dat je je problemen moet wegdenken of je hoofd in het zand steken. Maar het kan wel helpen. Juist in momenten zoals deze. Ik heb door de jaren heen geleerd mijn geluksmomentjes bij te houden en dat draagt bij aan een positievere houding. Ook dat is geen oplossing voor je tegenslag, maar je bent er wel beter tegen gewapend. En daarnaast is dankbaarheid altijd goed, op welk moment in je leven dan ook.

  •  Geef jezelf tijd

Bij een vorige tip gaf ik het al een beetje aan: tegenslagen zijn vaak niet in een dag verwerkt. Hoe graag we dat ook willen. Het liefst van al ben je direct van je rottig gevoel af. Helaas werkt het leven niet zo. Maar eigenlijk hoeft dat ook niet. We verwachten vaak van onszelf dat we X of Y binnen de week verwerkt hebben. Maar dat hoeft niet. Neem de tijd om met je tegenslag om te gaan, ook als dat maanden duurt. Want je krijgt de klap anders gewoon dubbel terug en dan heb je hem gewoon dubbel te verwerken. Gun jezelf tijd. Huil, schreeuw, maak je boos. Het maakt niet uit. Geef het een beetje tijd, alles komt wel goed.

  •  Humor is de held!

Een van mijn favoriete uitspraken is dat wanneer je humor hebt gevonden in een lastige situatie, je gewonnen hebt. Ik leef met die uitspraak. Nee, niet elke situatie heeft humor nodig. Als een dierbare overlijdt of je bent net je baan kwijtgeraakt dan snap ik ook dat je niet echt op lachen staat. Ik zou dat zelf ook niet zijn. Maar er zijn wel tegenslagen waar humor wel een held kan zijn. Vaak zijn dat ook net de tegenslagen waar we soms een beetje een te groot probleem van maken. Een goed voorbeeld uit mijn leven was in 2017, toen ik erachter kwam dat iemand mijn facebook had gehackt. En op zich is dat geen werelddrama, maar ik baalde er wel van. Vooral omdat ik nu niet meer kan lachen met de statussen die ik in 2013 online zette als tiener. Ik ken veel mensen die daar een drama van zouden maken. Maar ik besloot het niet zo aan te pakken en heb het met de nodige portie humor bekeken. Nu zijn we al bijna twee jaar later dus het is niet meer iets waar ik dagelijks mee bezig ben. Maar ik weet wel dat ik me een stuk beter voelde door het al lachend te bekijken. Want geef toe, zo erg is het nu ook weer niet? En vaak zijn onze kleine tegenslagen ook zo. Humor is de held in het leven en vaak ook de beste manier om met slechte momenten om te gaan.

  •  Laat het gewoon zijn

Vaak zijn we in moeilijke periodes op zoek naar de ‘wonderoplossing’. Helaas bestaat die niet en moet je erdoorheen. Voor vele moeilijkheden bestaat er geen oplossing of wiskundige formule die het eventjes in orde brengt. Gelukkig voor mij, want ik ben helemaal niet zo goed in wiskunde. We willen allemaal ‘sterk en groot’ zijn. Soms brengt je dat echter nog verder van huis. Laat jezelf een baaldag hebben, huil eens goed. Maak je kwaad, schreeuw uit frustratie. We vergeten altijd dat we ook maar mensen zijn met gevoelens, en dat we het af en toe gewoon moeilijk hebben. Het hoort helaas bij het leven, maar het is ook niet verkeerd om te huilen. Het is niet verkeerd om je simpelweg verdrietig of slecht te voelen. Let it be. Ik beloof je dat het je zal helpen.

Hoe ga jij om met tegenslagen?

%d bloggers liken dit: