Hoogsensitief zijn

Hoi allemaal! Ik heb hoogstwaarschijnlijk al een keer verteld dat ik hoogsensitief ben. Dit is een term die (gelukkig) vaker in de media komt, maar toch is het niet iedereen duidelijk wat het nu precies inhoudt of wat het is. Maar er zijn wel veel mensen die hoogsensitief zijn en misschien totaal niet weten hoe ze ermee moeten omgaan of het nog niet eens weten. Ik weet dat toen ik het ontdekte het een opluchting was dat het eindelijk een naam had. En dat ik er dus mee kon leren omgaan. Vandaar vertel ik vandaag graag iets over hoogsensitiviteit.

DSC_0120

HSP (afgekort) of hooggevoeligheid is iets wat 15-20% van de mensen IS. Die is benadruk ik eventjes, want er zijn veel misverstanden. Mensen denken namelijk dat het een stoornis of ziekte is waarvan je moet genieten of een stoornis die je hebt. Dat is niet zo. Hooggevoeligheid is namelijk een karaktereigenschap. Je kan er niet van genezen, je kan er ook niet van af komen. En ik zou dat zelf ook niet willen trouwens. Maar ik kan me voorstellen dat het af en toe flink lastig is om als HSP overeind te blijven in onze dagelijkse maatschappij. Een deeltje daarom ben ik mijn blog begonnen, maar ik weet dat niet alleen HSP’s problemen hebben in onze maatschappij. Vandaar dat ik mijn blog vaak wat ruimer trek.

Maar wat is het nu precies? Wel, ik zal het je uitleggen. De basis is eigenlijk dat we allemaal prikkels binnenkrijgen. Prikkels afkomstig van je zintuigen. Als je een kamer binnenkomt hoor je dingen, zie je dingen, ruik je dingen en als je iets eet proef je natuurlijk ook dingen. Allemaal goed en wel, het is nodig. Er is een centrum in je hersenen die al die prikkels verwerkt waardoor jij verder kan met je dag of het moment. Het probleem is bij HSP’s dat er geen filter is. Waardoor dus echt alles binnenkomt en extra verwerkt moet worden. Een hoogsensitief persoon kan teveel prikkels binnenkrijgen met alle gevolgen van dien. Dit heet men dan overprikkeld zijn. Welke effecten dat heeft, is echter voor iedereen anders. Sommigen worden enorm geirriteerd en boos (zoals ik soms), sommigen worden moe en sommigen worden zelfs somber en lusteloos. Bij mij zelf hangt het er een beetje van af. Ik voel het op het moment zelf niet altijd, maar daarna ben ik doodmoe. Thuis ben ik sneller geirriteerd.

Je kan nu bedenken dat dit alleen maar irritant is, die filter die ontbreekt. Toch zijn er meerdere eigenschappen. Er komt namelijk veel meer bij kijken. Een hooggevoelige voelt anderen hun stemmingen en emoties aan (wat niet altijd even fijn is bij overprikkeling), kan zich beter inleven in anderen en wil graag een ander helpen. Dat is voor veel HSP’s een enorme valkuil, alleen maar anderen helpen en zichzelf vergeten. Hier heb ik ook heel veel moeite mee, nog steeds. Maar het gaat niet enkel om anderen. Als hooggevoelige heb je vaak enorm veel wijsheid en een intuïtie die heel gericht is en meestal wel juist. Je intuïtie is trouwens een gevoel dat je vertelt of iets goed of fout is. Bij een hoogsensitieve is die vrij goed ontwikkeld. Meesten gaan dan ook belangrijke keuzes op gevoel maken. Zo heb ik zelf ook mijn keuze gemaakt toen ik wisselde van opleiding. Ook door dat inlevingsvermogen is muziek en kunst iets wat hen aanspreekt of waar ze veel interesse in hebben of veel liefde voor hebben. Muziek kan een heel troostende werking hebben, en kunst op een bepaalde manier ook wel. Die geraaktheid is dan wel echt heel mooi. Want als ik naar mezelf kijk, ik zou de momenten dat ik door een prachtig liedje werd geraakt niet meer op twee handen kunnen tellen maar ik geniet er wel elke keer van als ik een liedje ontdek.

Hoogsensitief zijn is iets heel fijns, want ik ervaar de wereld daardoor helemaal anders. Op een manier die niet iedereen meemaakt. En hoewel dat soms lastig is en tot veel stof van nadenken zorgt, zou ik het niet anders willen. Dit hoort bij mij. Want neem dat weg en je neemt ook alle mooie momenten en geniet-momenten weg. Het feit dat ik een prachtig liedje ontdek. De zon die opkomt onderweg naar school op de bus. Het warme gevoel als een leerkracht je begrijpt en je wil helpen. De trots op jezelf. Het zijn dingen die ik niet zou willen missen, hoe moeilijk het soms ook is. Ik ben een doorzetter, ook als het moeilijk gaat. En met deze woorden sluit ik graag deze blogpost af. Ik hoop dat het woordje hoogsensitief of HSP nu wat helderder is voor jou. Ooit vertel ik mijn verhaal en hoe ik het ontdekte. Maar dat is voor een andere keer!

Kende jij het begrip ‘hoogsensitief’ al?

2 thoughts on “Hoogsensitief zijn

  1. Ik ben ook hsp denk ik. Herken me in de prikkels en het aanvoelen van stemmingen. Ik vind het soms wel lastig. Mijn schoonfamilie komt elke twee weken samen en ondanks dat ik hen graag zie, vind ik het echt heel slopend om met 11 mensen aan tafel te zitten. Iedereen praat door elkaar. In m’n hoofd lijkt het dan alsof er een pingpongballetje heen en weer aan het botsen is.

    1. Zo wel kunnen! Ik heb het ontdekt met veel testen op internet. En oke, die moet je altijd met een korreltje zout nemen. Maar ik merk aan mezelf dat ik echt wel hoogsensitief ben, aan mijn manier van denken en doen. Je verhaaltje is ook herkenbaar! Slopend he?

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: