Hoe ik sociale media minderde

Hoi allemaal! Ik vertelde aan het begin van mijn bloggersbestaan dat ik wel eens vaker tegen dingen aan loop op sociale media. Maar het ergste van al is dat ik ongelukkig word van het doelloos scrollen en uit verveling maar weer eens Instagram openen (voor de 5de keer in een halfuur). Dat voelt als niks doen, en op zich heb ik daar geen problemen mee. Maar wel als het constant hetzelfde zien is. Ik heb heel zwaar op mijn gebruik gelet en dat heeft resultaten geboekt. Het is gevaarlijk om dit artikel zo ver al vooruit te plannen, maar dat is net de uitdaging om het nog steeds vol te houden. Want minderen met sociale media heeft mijn welzijn, leven en alles op een heel positieve manier veranderd. Ik kan het dan ook aanraden, en ik geef jullie ook enkele tips mee vandaag!

DSC_6205.JPG

Ik denk dat de confrontatie begin oktober niet groter kon. Van een gevuld facebookprofiel van zeven jaar lang naar een nieuw, leeg en onpersoonlijk profiel. Ik werd namelijk gehackt zoals ik toen vertelde. Dat deed me ook wel realiseren hoeveel ik die afgelopen tijd online zette en ook hoe vaak ik aan mijn computerscherm of ander scherm gekluisterd zat om sociale media te checken. En ik was al een tijdje aan het minderen, ook voor die hacking. Ik trek het mij absoluut niet hard aan, mocht je je dat afvragen. Ik zie het als een frisse start. Maar daarvoor zette ik minder online, alleen de dingen die ik echt leuk vond. Als ik met school een tentoonstelling had bezocht of een tekening had gemaakt die ik leuk vond. Vroeger zette ik ieder dingetje online, en dat is zeker verergerd toen ik een iPad Mini kreeg van mijn ouders. Ik kon dan namelijk alles verduidelijken met foto’s. En toen ik van gewone gsm naar een smartphone overstapte -je raadt het al- werd het nog veel erger. Maar sinds september lukt het mij om soms meer dan een week niks online te gooien en zelfs geen uren op sociale media te zitten. Voor foto’s is Instagram het geschiktst, maar zelfs daar zijn mijn updates veel beperker geworden. Waarom? Omdat ik het niet meer zo nodig vind om alles online te gooien en de wereld te vertellen wat ik leuk vind. Soms is het leuker als je van dingen kan genieten op jezelf, je eigen momentje 🙂 Toch waar? Maar aan de andere kant, alles wat online komt zijn ook wel herinneringen. Het is heel dubbel. Maar sinds ik een dagboek heb, staan er veel meer herinneringen uitgeschreven. En dat is denk ik nu een goede 10 maanden, al zal het waarschijnlijk wel langer zijn als dit online staat. Ik voel gewoon de behoefte niet meer om van alles wat ik doe foto’s te maken. Ik ben daar een beetje laks in geworden denk ik, maar voor een keer is dat goed natuurlijk!

Het is alleen een hele tocht geworden om zoveel te minderen. En ik weet dat er veel mensen realiseren dat ze veel te veel tijd online besteden. Terwijl het cliché wel luidt dat de offline tijd de beste is. Maar het is een cliché dat waar is. Die knuffels en lieve woorden zijn het meest waard als je ze echt krijgt, live. Ik kan me voorstellen dat als jij gewend bent van minstens twee uur op je sociale media door te brengen, dat minderen een klus is die niet zomaar geklaard is. Ik ben er ook al een jaar mee bezig om dat te minderen, het is niet altijd makkelijk. Maar net als alles in het leven, is dit ook stapje voor stapje. Ik geef je een paar tips om je op weg te helpen!

  • Spreek met jezelf tijdstippen af wanneer het wel mag

Wat mij het meest helpt is tijdstippen afspreken wanneer ik mag kijken op sociale media. Dat geeft routine, regelmaat en ook zal je niet iedere keer hetzelfde zien. Want er zal (hopelijk) een paar uur hebben tussengezeten. Ik ben gewend op schooldagen om bij mijn middageten mijn sociale media te bekijken, dat is dus rond 12u. En ook ‘s avonds op de bus kijk ik nog een keer, en dan is het genoeg geweest. Dat is rond 16u/17u. Hangt er vanaf hoelang ik les heb die dag. In het weekend ben ik die tijdstippen ook gaan toepassen, ze zorgden voor een routine. En deze vakantie waren er een paar dagen dat ik om 12u geen tijd had en pas om 17u keek. Dat is gebleven, en in het weekend kijk ik pas om 17u en dat is dan ook meteen de enige keer. Het gebeurt dat ik door de dag iets online zet, maar dan kijk ik niet naar meldingen of berichten.

  • Leg mobieltjes, tablets, laptops aan de kant

De momenten dat het echt erg werd en ik echt geen concentratie had kwam dat voornamelijk omdat mijn smartphone binnen handbereik lag. Ook tijdens het lezen. Tijdens huiswerk ligt hij daar ook, voor muziek. Maar dan is de drang om ernaar te grijpen op een of andere manier veel minder groot. Het is niet handig als je een boek wil lezen maar eigenlijk constant verlangt om nog eens je Snapchat te bekijken. En het is zeker niet evident om je dan te verliezen in een verhaal. Dit voorbeeld is met lezen, maar er zijn genoeg andere hobby’s waarin je sociale media een spelbreker kan zijn. Ik begon toen met mijn mobieltje en tablet in de woonkamer te leggen, bij de computer. Niet op kamer. En raad eens? Ik had een geweldige leesflow te pakken toen. De concentratie was groter en beter. Dus ook dit kan ik zeker aanraden!

  • Bedenk dat je niet verplicht bent om te antwoorden

Messenger is hier een goed voorbeeld van. Bij mij geeft hij altijd een klein stukje van het bericht weer, en soms weet ik dat dat een vraag is. Mensen voelen zich altijd verplicht om dan te antwoorden. Terwijl je dat helemaal niet bent. Sociale media hoeft geen dwang te worden. Ben je moe of bezig met iets en je hebt geen zin om te antwoorden? Prima. Zeg dat tegen jezelf en gooi desnoods die wifi uit, dan ontvang je ook geen nieuwe berichten meer. Er is een leven buiten je scherm, en het is tijd dat mensen dat beseffen. Als ik voor het slapengaan mijn schermhelderheid dim en mijn mobieltje wegleg en perongeluk de wifi aanliet, zie ik soms ook berichten. Maar dan zeg ik tegen mezelf dat ik gewoon morgen wel antwoord. En dan ga ik slapen!

  • Genieten kan ook zonder likes en shares

Sommige mensen willen graag alles online horen om te genieten van de likes, shares en leuke reacties. Pas dan is het moment of de dag compleet. Maar zoals ik al eerder zei, het leven is het allermooist als jij er zelf van geniet, als je eigen momentje. Van zodra je inzit dat die likes en shares en reacties maar bijzaak zijn, zal de drang om alles online te gooien ook veel minder groot zijn. Want het hoeft niet. Niet de hele wereld hoeft 24/7 te weten waar jij mee bezig bent. Je hebt recht op momentjes waar alleen jij van geniet. Dat hoef je niet met de wereld te delen. En dan kan niemand er domme reacties op geven waardoor jij je er minder fijn bij voelt. Mooi meegenomen toch?

  • Zoek iets wat dat eindeloze gescrol vervangt

Meestal komt eindeloos gescrol en gecheck voort uit verveling. Dat merk ik zelf ook wel. Als ik op bed lig en ik heb even niks om handen grijp ik naar mijn smartphone. Maar als ik op de bus wacht of eventjes twee minuutjes niks te doen heb ook. Natuurlijk kan ik tijdens het wachten op de bus geen hele grote dingen gaan doen, maar thuis kan ik dat wel. Als ik merk dat ik mij verveel en teveel naar multimedia grijp, kijk ik wat ik in de plaats kan doen. Tekenen, lezen, een wandeling maken. Je leven zal ook verrijkt worden.

  • Neem een stapje per keer

Net als vele andere dingen, zal dit ook stapje voor stapje verbeteren. Ik zei het al eerder, ik ben al een jaar bezig met hoe ik kan minderen. En geloof me, ik heb ook dagen waarop ik voor het slapengaan bedenk dat er veel te veel tijd in sociale media is gekropen. Je kan wel een keer een mindere dag hebben. Perfectie bestaat niet (note to self). Als je uiteindelijk steeds een beetje meer afstand neemt van je sociale media, zal je merken dat het na een tijdje makkelijker gaat. Het is een gedachtenvorm die gewoon wat aanpassingstijd vraagt, maar dat is het zeker waard. Verwacht van jezelf na dag een geen mirakels, maar bouw dit af. Elke dag een beetje minder, tot je tevreden bent.

  • Zet je notificaties/wifi uit

Ja, als de ene notificatie na de andere binnenkomt en jij door dat oplichtende scherm wordt afgeleid dan is het inderdaad niet makkelijk om te detoxen. Je kan ervoor kiezen om geen notificaties meer te krijgen, dat zal het makkelijker maken. Wat ik altijd doe met facebook is me uitloggen als ik klaar ben. Niet iedereen doet dat heb ik inmiddels gemerkt. Maar met telkens uit te loggen krijg je ook geen meldingen zolang je uitgelogd bent. Dat scheelt al heel erg. Ik zet ook mijn wifi uit als ik niet op sociale media ben op mijn smartphone. Op de iPad ligt dat net anders, voor sommige spelletjes heb je wel wifi nodig. Zonder wifi is het moeilijk om je sociale media te checken of meldingen te ontvangen. Dus ook dit is een goede tip!

  • Laat je sociale media een week los

Een jaar geleden, eind oktober besloot ik zonder boe of ba een week offline te gaan. Dat was een ware opluchting. Een week geen meldingen, verplichte berichten of sociale media. Ik voelde me vrijer. En ik heb dat gevoel nu ook, gewoon omdat sociale media mijn leven niet meer overneemt. Het lucht op. En ik weet dat het moeilijk is, maar alle begin is moeilijk. Als je echt problemen hebt, kan je altijd vragen aan iemand om te helpen je gebruik in de gaten te houden. En probeer je een week en lukt het niet? Goed geprobeerd, wees niet boos. Op een dag lukt het wel. Don’t give up!

Hoe probeer jij je sociale media te beperken?

%d bloggers liken dit: