Mijn doelen voor 2018

Hoi allemaa! Goede voornemens. Nu het jaar officieel gestart is wil ik ze ook delen. Het klinkt zo cliché, maar ik heb echt gemerkt dat dit mij motiveert. Het helpt mij om mijn doelen ook echt te halen. En het verse van het nieuwe jaar voelt heel erg goed. 2018 zal om te beginnen een spannend jaar worden, want ik studeer af dit jaar. Maar daar wil ik nog niet aan denken! Eerst genieten van het nu. Gisteren deelde ik hoe mijn 2017-doelen gingen, vandaag wil ik je graag vertellen waar ik in 2018 wil aan werken! Want ik heb inmiddels ingezien dat er een paar dingetjes dringend moeten aangepakt worden. Voor mijn eigen geluk en bestwil!

DSC_0167.JPG

  • Beter voor mezelf zorgen

Ik zou het liefst de hele wereld redden. Als ik dat kon, ik had het gedaan. Maar mezelf? Daar zullen we maar over zwijgen. Mijn vertrouwenspersoon op school heeft al zo vaak gezegd dat ik voor mezelf moet zorgen. Hij heeft het al gezegd, gemaild. Op vrijwel alle mogelijke manieren heeft hij mij dat duidelijk gemaakt. Ik besef het maar al te goed dat het nodig is. Maar het blijft iets lastigs. Ik heb zo vaak de neiging om door te werken tot ik knock-out ben. Bij manier van spreken dan. Of om anderen te blijven helpen. En wat schiet er aan het eind van de dag over? Een vermoeide Nikita en een Nikita die niks voor zichzelf deed vandaag. En dat maakt mijn gemoedstoestand niet altijd even goed. Daar komt ook bij dat ik mezelf wat meer ontspanning wil gunnen. Verder in deze blogpost komt nog een puntje aan bod dat mij daar zeker kan bij helpen. Ik vind het soms nogal lastig om alle nuttige dingen en klusjes en (school)taken los te laten en een avondje op bed te liggen met een film of boek. Ik doe het vaak wel, maar ik ben niet altijd heel ontspannen. Soms lees ik maar half en is mijn hoofd nog bij de huistaken die ik nog moet maken of vraag ik me voor de duizendste keer af of ik wel genoeg mijn best doe. En die vragen zou ik beter gewoon loslaten. Ik ben geen opschepper, maar mijn rapport vorige week maandag was er een om niet te vergeten. En dan wel zeer positief. Dus ontspanning heb ik zeker wel verdiend!

  • Zonder negatieve gevoelens hulp leren vragen

Het is een beetje gek geformuleerd, maar laat me het uitleggen. Ik wil het liefst van al alles op mijn eentje doen. Achteraf vind ik het fantastisch om dan te beseffen dat ik iets alleen heb klaargespeeld. Maar de wereld en het leven werkt zo niet. Soms heb je werkelijk iemand nodig die je helpt of vertelt hoe iets moet. Of iemand die je advies geeft. Ik heb het altijd lastig als ik een probleem heb. Vooral als ik erover wil gaan praten. Ik voel me vaak een last naar de ander toe of iemand die zeurt. Wat nergens voor nodig is, want we hebben allemaal recht op iemand die luistert naar onze problemen toch? En ik moet die gedachtes dat ik irritant ben uit mijn hoofd zetten, want mensen zijn altijd heel positief over mij. Dus werkpuntje!

  • Negatieve commentaar minder serieus nemen

Complimentjes aanvaard ik met zoveel liefde, en soms duurt het even voor iets echt doordringt. En ben ik achteraf blij met een complimentje. Of soms wijs ik het in mijn hoofd af. Maar zegt iemand iets negatiefs? Dan geloof ik het meteen. Dat bewijst meteen dat mijn zelfliefde en vertrouwen nog niet helemaal zit waar het moet zitten, maar stapje voor stapje! Als men iets zegt over mij wat niet heel leuk is, kan ik het leren relativeren. En bedenken of ik vind dat het waar is. Maar niet meteen het zomaar aanvaarden alsof dat de heilige mening of een feit is. Het zal mijn zelfvertrouwen ook goed doen.

  • Youtube en Bloglovin’

Ik ben iemand die verslaafd is aan nuttige dingen doen. Lui zijn? Ik doe het vaak, zeker op een dag waarop ik niet uit mijn bed moet. Het is niet dat ik dan een hele dag erin blijf trouwens. Maar ik vind het zo leuk om eventjes zonder gedachten een Youtubevideo te kijken. Blogs lezen is net hetzelfde. Het is zo fijn om te zien wat een ander schrijft of hoe iemand zijn dag was. Bloglovin’ geeft zo vaak aan dat er nog ongelezen blogposts wachten. En ik lees ze amper. Omdat ik altijd wel iets nuttigs weet te doen. Maar het leven is niet alleen maar nuttige dingen doen. Soms moet je gewoon een keer dingen doen omdat je ze leuk vindt toch?

  • Minder Instagrammen

Met mijn sociale media zit het goed. Facebook controleer ik meestal maar een of twee keer per dag, en Snapchat ook. Daar zit het echt wel goed en daar ben ik blij mee. Er is echter een spelbreker. Instagram. Ik vond het vroeger wel meevallen, maar eigenlijk is dat niet echt de waarheid. Ik verspil soms echt tijd waarin ik dingen kon doen gewoon door op Instagram te scrollen of iedereens verhaal te bekijken. En akkoord, ik zei net dat ik ook minder nuttige dingen wil doen. Maar het moeten wel dingen zijn die mij uiteindelijk wel blij maken. En eindeloos Instagrammen en scrollen om telkens weer hetzelfde te zien, maakt mij niet echt gelukkig. Ik wil mijn gebruik van Instagram graag even ver brengen als Facebook en Snapchat.

  • Geen leesdoel dit jaar!

Dit is niet echt een voornemen of iets waar ik naar wil streven. Maar het is een extra mededeling. De voorgaande jaren was een nieuw jaar altijd een moment waarop ik op Goodreads een getalletje invulde. Om mijn leesniveau omhoog te tillen. En dat heeft een paar jaar echt goed gewerkt. Maar nu voelt het meer als een verplichting en ik forceer mezelf om te lezen. Lezen moet leuk blijven. Dus dit jaar kies ik om geen doel in te stellen. Ik ga wel een haalbare challenge instellen omdat ik graag wil dat ik makkelijk kan zien hoeveel boeken ik las. Ik vind dat wel fijn om te zien, maar het zal mijn leesgedrag niet langer bepalen. Ik wil terug optimaal genieten van lezen! Want dat maakt mij echt gelukkig 🙂

Nog een kleine notitie onder de blogpost. Dit zijn doelen die ik graag zou willen behalen, maar alles komt op zijn tijd natuurlijk. Het zou mooi zijn als ik sommige dingen hiervan zou kunnen afstrepen. Maar ik ga er niet op hameren zodat het verplichtingen worden. Ik wil gewoon het leven beter maken voor mezelf. Want ik kwel mezelf soms echt en dat verdient niemand. Maar het leven beter maken is een zware zin en kan zoveel inhouden. Voor mij werkt het dan om te kijken wat ik precies wil aanpakken. Dit geeft mij veel meer overzicht. Vandaar een beetje een schrikwekkend lang lijstje.

Heb jij doelen voor 2018?

%d