8x Dankbaarheid

Hoi allemaal! Ik ben een voorstander van dankbaarheid tonen. Het maakt je leven beter en vaak het leven van andere mensen ook. Dat bedankje dat je krijgt als je iets voor iemand deed. Blij zijn dat na twee dagen regenen eindelijk dat zonnetje tussen de wolkjes probeert te piepen. Het zijn maar enkele voorbeelden. En als ik vraag waar iemand dankbaar voor is, probeert iedereen altijd de meest uiteenlopende dingen of het meest vergezochte te noemen. Toch is het niet zo moeilijk. Er zijn veel dingen dichterbij waar je dankbaar voor kan zijn. We beseffen het helaas niet altijd. Maar het is wel belangrijk. Vandaag een paar puntjes om elke dag dankbaar voor te zijn.

DSC_0135.JPG

 • De mensen die om je geven

‘s Morgens opstaan en een goeiemorgen krijgen van je gezin. Je mama die misschien een ontbijtje heeft gemaakt of je lunch voor school heeft klaargemaakt. Je zus die je een knuffel komt geven en zegt dat ze van je houdt en ze zich geen leven zonder je kan inbeelden. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Hetzelfde met vriendschap. Mensen zien vriendschap als iets zo vanzelfsprekends. Maar beide van deze dingen zijn niet vanzelfsprekend en een reden om dankbaar voor te zijn. Want denk eens na. Er zijn kinderen die geslagen of mishandeld worden door hun ouders. Die de hele dagen ruzie hebben met hun broer of zus en daardoor ongelukkig zijn. Kinderen die door hun schoolgenoten in elkaar worden geslagen omdat niemand ze leuk vindt. Ik denk dat jij dankbaar mag zijn dat er mensen om je geven. Want je zal uiteindelijk nooit alleen voor iets staan.

 • Je eten dat op tafel staat

Ook dit ziet iedereen als iets dat er zomaar is. Of nog zo’n klassieker, het eten is niet wat je wilt. Ik moet eerlijk zijn, ik betrap er mezelf ook wel eens op. Er zijn dingen die ik minder lekker vind en die staan ook wel eens op het menu. Het kan niet elke dag een culinair feestje zijn toch? Maar ik probeer die klaaggedachten daarover altijd te beperken en anderen daar ook duidelijk op te wijzen. Ik besef namelijk maar al te goed dat er mensen zijn die in armoede leven en vandaag niks te eten hebben. Dat kinderen van hun moeder te horen krijgen dat er vandaag niet genoeg geld is voor een degelijke maaltijd en ze moeten wachten tot morgen. Terwijl er bij ons wel altijd een (warme) maaltijd op tafel staat. En dat het niet altijd mijn favoriete kostje is, dat moet ik maar gewoon accepteren denk ik.

 • Je opleiding/het feit dat je naar school mag/je job

Van dat laatste kan ik momenteel niet echt meepraten, aangezien ik nog in mijn middelbare schooljaar zit. Maar ik weet dat er altijd in augustus tieners klagen op Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram dat het binnenkort 1 september is. Vooral de dag daarvoor is het altijd raak. Of tieners die vertellen dat ze echt geen zin hebben in de les Frans of welke les dan ook. Maar weet je, het is een voorrecht dat je naar school kan. Het is toch fantastisch dat je je kan ontwikkelen en uiteindelijk studeren voor jouw droomjob? Dat je met je diploma misschien je dromen kan waarmaken? Het is niet altijd gemakkelijk om in een land als het onze zonder diploma een degelijk leven op te bouwen, en daarom alleen al is een diploma zo goed. Voor de werkmens kan ik net hetzelfde vertellen. Een uitzondering, als je je job echt haat en gewoon niet gelukkig bent is het natuurlijk anders. Hetzelfde voor een opleiding. Ik weet dat het dan nogal moeilijk is om gelukkig te zijn of dankbaar. Maar daar kan je wel iets aan doen. Als je echter wel een leuke job hebt en je er geen zin in hebt, bedenk dan dat je dankbaar mag zijn voor je job. Want er schuiven maandelijks zoveel mensen aan die werkloos zijn op zoek naar een job. Mensen die alles zouden geven om jouw job te mogen doen.

 • Die volle kledingkast

Ik zie mezelf af en toe ook zo staan op zondagavond. Eigenlijk hebben we dan gewoon een luxeprobleem. Je ziet al je truien, broeken, rokjes, kleedjes en shirtjes liggen en weet niet wat aan te doen. Is het niet fantastisch dat je zoveel keuze hebt? Het moet je niet irriteren, je moet daar dankbaar voor zijn. Jongeren in sommige delen van de wereld zijn zo arm dat ze weken in hetzelfde shirt moeten lopen. Of zich niet eens kunnen beschermen tegen de winterkou. Die daardoor ziek worden en zelfs niet eens een dokter of ziekenhuis kunnen betalen. En wat ik tegelijk ook altijd besef is dat het fijn is dat mijn school geen uniform heeft. Er zijn scholen waar je een vast uniform hebt en ik ken een school die alleen maar blauwe kleding toelaat. Met mijn jeans-obsessie zou er alvast geen broekenprobleem zijn, dat zeker. Maar het is fijn dat ik als ik zin heb mijn Harry Potter-shirt kan aandoen naar school. Ook dit zien we als een probleem, of iets irritants. Dat is het niet, het is een luxeprobleem. En heb je echt een probleem? Kijk dan eens naar alles wat je hebt en sorteer. Als je enkel de kleding die je nu nog leuk vindt in je kast ziet liggen, dan zal de moed om iets leuks uit te halen wel groter worden. En als je dan toch bezig bent, doe de kleding die weg mag naar een goed doel of maak er iemand blij mee. Dan heb je meteen twee vliegen in een klap geslagen 😉

 • Een huis waar je in leeft

We klagen allemaal wel eens. De kraan lekt, de wc is kapot of je favoriete elektronisch toestel valt kapot. Je haat je behang of vloerkleur. Ook dit zijn weer luxeproblemen. Je hoeft je huis niet te haten, ik denk dat je blij mag zijn dat je een huis hebt. Ooit al een keer gezien hoeveel mensen er in de winter ‘s nachts sterven van de kou omdat ze geen warme schuilplaats hadden? Je hoort zo vaak op het nieuws dat er daklozen zijn. Misschien kan je dan je huis wel haten om je behangkleur of omdat je kraan kapot is. Maar ik denk dat je het verschil wel zal voelen als Moeder Natuur besluit los te gaan en het begint te stortregenen. Ik denk dat je dan toch blij bent dat jij droog zit. En in mijn geval kan ik meteen een rijmende uitspraak gebruiken, ik woon hoog & droog. In ons appartementje op het derde.

 • Je gezondheid

Ik weet niet precies wie allemaal mijn blog leest, maar ik hoop van harte dat je een goede gezondheid hebt. Maar ik wil wel zeggen tegen de mensen die dat wel hebben, dat ze daar dankbaar voor moeten zijn. Want er zijn mensen met ongeneeslijke ziektes die het liefst van al gezond zouden zijn. Mensen die een verkeersongeluk doormaakten waardoor ze voor de rest van hun leven verlamd zijn. Het is een vrijheid om je te kunnen bewegen, te kunnen rennen en springen. Het is een vrijheid om te kunnen doen wat je wilt omdat je lichaam je niet tegenhoudt. Dus ook dit is een puntje van dankbaarheid. En heb je na een stevige sportsessie spierpijn? Wees dan blij dat je goed kon sporten en verzorg je spieren 😉

 • Het geld op je bankrekening

Ik schreef ooit over dat geld niet alles is, en die mening heb ik nog steeds. Ik heb toen ook gezegd dat je voor sommige dingen inderdaad wel geld nodig hebt. En je kan altijd kijken naar mensen die miljoenen verdienen en bij wijze van spreken elke dag een priveboot of vliegtuig zouden kunnen kopen. Dan kan je jaloers worden, inderdaad. Of misschien somber omdat jij dat geld niet hebt. Maar het is tijd om te kijken naar wat jij wel hebt. Geld is heus niet alles. Als jij rondkomt en bovenstaande dingen hebt, dan ben je al een grotere gelukzak dan je zelf beseft. En als je spaart, dan laat de tijd het heus wel een keer toe om jezelf te verwennen met iets. Ook daar mag je dankbaar voor zijn.

 • Maar vooral, je leeft!

Bovenstaande dingen zijn leuk en fantastisch. Maar wat nog fantastischer is? Dankbaar zijn als je ‘s morgens wakker wordt en ademt. Dat er weer een nieuwe dag klaarstaat. Misschien wordt het een topdag. Of misschien inderdaad een baaldag. Die zijn er ook nog. Zo is het leven. Maar je leven vervloeken? Daar ben ik niet zo voor. Of het leven als vanzelfsprekend nemen. Neem mijn uitspraak trouwens niet verkeerd op, ik veroordeel geen mensen die zelfmoord plegen. Daar heb ik alle respect voor. Daar spot je niet mee, gewoon niet. Maar er zijn mensen die het leven zelf als iets vanzelfsprekends zien. Dat is niet zo. Als jij morgen op de bus naar school of je werk zit en die maakt bijvoorbeeld in de winter een slippertje en knalt tegen een boom kan jouw leven ten einde zijn. Er zijn mensen die op dit moment in een ziekenhuis liggen te vechten om verder te leven. Om van een ongeluk te herstellen of een ziekte proberen te overwinnen. Onthou goed dat het moment dat jij wakker wordt, er iemand ter wereld zijn laatste adem uitblaast. Dat het erop zit voor die persoon. Ik denk echt dat je dankbaar mag zijn voor het feit dat je uit je bed komt en nog een dag mag meemaken. Het is confronterend, want soms lees ik op Facebook dat er een zwaar ongeluk gebeurde en er zoveel doden zijn. Dat er kinderen van 10 jaar en jonger verongelukken. Die kinderen hadden nog hun hele leven voor zich. Op zo’n momenten besef je dat je dankbaar mag zijn dat je leeft. Want op een dag zit het erop.

Waar ben jij dankbaar voor dat een ander als vanzelfsprekend ziet?

6 thoughts on “8x Dankbaarheid

 1. Deze blog had ik ook geschreven kunnen hebben. Bij alles knikte ik Ja! Mijn gezondheid is al mijn hele leven niet top en daardoor ben ik meer gaan kijken naar de dingen waarvoor ik dankbaar ben. Vandaar ook dat ik jouw ‘dankbare gedachtengang’ herken, haha! Mooie blog hoor. 🙂

  1. Dankjewel! Het is inderdaad een goed idee om te kijken naar de dingen die goed gaan. Ik wens je in elk geval sterkte met de momenten dat het wat minder goed gaat met je gezondheid. Ik vind het trouwens echt heel sterk dat je ondanks je gezondheid toch nog naar alle mooie dingen in het leven kan kijken. Top! 👍🏻

 2. Mooi! Inderdaad dingen die als vanzelfsprekend voor ons zijn, terwijl dat voor anderen helemaal niet zo is. Dus daar mogen we best dankbaar voor zijn. Ik wil de komende tijd ook meer dankbaarheid uiten, gewoon om een vrolijkere kijk op het leven te krijgen. Want zo slecht is het allemaal ook niet!

  1. Ik vind dat ook, mensen nemen alles als iets gewoons. Ik vind dat jammer. Ik kan je trouwens verzekeren dat dankbaarheid uiten je leven vrolijker en beter maakt! En inderdaad, het is allemaal zo slecht niet. Het is maar wat je er zelf van maakt 😉

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: