Wat ik ga doen om mezelf te helpen!

Hoi allemaal! Vorige week schreef ik over mijn angst die ik ontdekt had. Ik heb ontdekt hoe sommige dagen makkelijk gaan en hoe ik sommige dagen problemen heb met wat ik doe of laat. Ik denk dat ik mezelf hierin zal moeten leren ontdekken en kijken wanneer imperfectie me van slag maakt en wanneer niet. Ik wil hier echt iets aan doen, want ik wil niet mijn hele leven zo gestresst en ongelukkig blijven. Want dit neemt echt de dingen weg die mij anders gelukkig maken. Er is over deze angst heel weinig informatie te vinden en daarom is het denk ik belangrijk om te ontdekken wat voor mij wel en niet werkt. Maar er zijn wel een paar dingen die ik altijd kan doen. Vooral op een lastige dag. Als reminder wil ik dit vandaag in een blogpost vertellen.

IMG_2347.JPG

  • Tijd geven

Ik denk dat het belangrijk is om mezelf tijd te geven om de angst te accepteren. Nee, daarmee bedoel ik niet dat ik het accepteer dat hij mijn leven overneemt. Maar ik denk dat ik mezelf tijd ga moeten geven om te accepteren dat die angst er is. Want als ik nu tegen mezelf in ga, denk ik dat het allemaal erger wordt. En ik moet mezelf tijd geven om deze angst aan te pakken. Want als ik verwacht van mezelf dat ik dit over een paar weken al overwonnen heb, dan zal ik nog wel voor verrassingen komen staan.

  • Wennen aan de nieuwe manier van denken

Het voelt een beetje alsof ik mezelf moet loslaten en dat voelt eng. Dat ik het vertrouwde perfectionistische gedrag moet loslaten en dat voelt beangstigend. Maar ik denk dat ik eerst en vooral mijn gedachtengang moet aanpakken. Ze zeggen niet voor niks dat je de dag voor een groot deel bepaalt door je mind. En ik geef toe, er zullen nog dagen zijn dat ik bij manier van spreken op mijn kop mag staan en het niet zal helpen. Dan zal ik dat moeten accepteren; Maar ik denk als ik leer wennen aan de manier van denken en een nieuwe levensstijl, ik al een heel eind kom

  • Goede dingen opschrijven

Ik doe veel meer goede dingen dan ik werkelijk besef en daarom wil ik ook een nieuwe blogrubriek op zondag erbij roepen. Hoe ik die ga noemen weet ik nog niet, maar ik wil daar graag alle dingen die ik goed heb gedaan oplijsten. Met eventueel een beetje uitleg. Ik heb op mijn vorige blog net hetzelfde gedaan, maar dan met genietmomentjes. En dat heeft mij echt positiever doen denken en mij beter doen kijken naar de wereld en dat er zoveel meer moois is. Ik ben er echt van overtuigd dat dit dezelfde werking kan hebben. Zou echt geweldig zijn

  • Op mezelf letten en voor mezelf zorgen

Dit zal nog de grootste uitdaging van al worden denk ik. Het perfecte voorbeeld diende zich vorige week vrijdag aan. We moesten een verpakking afhebben (de witte versie, nog niet met ontwerp) en ik had de opdracht verkeerd begrepen. Dus toen de leerkrachten controleronde deden haalde ik blij mijn verpakking boven omdat ik wist dat ik in orde was. Althans, dat dacht ik. Maar toen zeiden de leerkrachten dat ik de opdracht hoogstwaarschijnlijk verkeerd had begrepen. Ze zeiden het vriendelijk en gewoon beleefd zoals ze altijd zijn. Maar toen ik na die evaluetie terug op mijn stoel ging zitten om verder te werken, voelde ik me een complete mislukkeling. Door een stom misverstand op iets wat zelfs aan het eind van dit schooljaar niet eens zal opvallen. Volgende week zijn de leerkrachten het waarschijnlijk al gewoon weer vergeten. Ik had die middag vrij en mijn eerste intentie is dan om die middag alles tot in de puntjes in orde te maken als straf dat ik iets verkeerd heb begrepen. Ik heb heel veel moeite moeten doen om dat niet te doen, maar het is me gelukt. Ik ben meegeweest om boodschappen met mama als ontspanning en daarna heb ik me met een boek op bed gelegd. Dat bedoel ik dus. Als ik een moment heb gehad dat ik me gefaald voel of compleet mislukt voel denk ik dat het juist belangrijk is om voor mezelf te zorgen en mezelf te vertellen dat het niet zo is. En om (als het mogelijk is) een paar dagen later het opnieuw te proberen of gewoon wanneer ik gekalmeerd ben. En dit wordt een lastige periode, dan is die zelfzorg juist zo belangrijk.

  • De rem erop zetten

En ik denk dat dit een ding is waar ik heel veel last mee ga hebben. Maar ik denk dat ik die gedachte dat ik perfect moet zijn moet loslaten. Dus dat ik mezelf ga moeten leren toestaan dat ik fouten mag maken. En niet altijd voor een 11 willen gaan. Een JSF-auditie leerde me ooit dat je het mooist bent als je een 10 bent en geen 11. Dat je juist zo mooi bent naturel en als jezelf en niet als iemand die alles perfect wilt hebben en stresst als dat niet zo is. Dat weet ik ook wel, maar ik weet niet hoe ik terug kan keren.

Deze blogpost voelt ook niet perfect, maar als grote middelvinger naar die angst ga ik hem toch publiceren 😉

Heb jij last van perfectie?

%d bloggers liken dit: