Social media pauze

Hoi allemaal! Geef het maar eerlijk toe, we leven in een maatschappij die weinig concentratie heeft. Ook niet heel onlogisch als bij al je taken die telefoon van je pingt omdat je alweer een melding hebt op sociale media. En dan is de concentratie weg. Ik merk dat ik daar ook last van heb, maar ook dat mijn me-time aan het wegglippen is. Op een moment dat ik die heel hard nodig heb. En dat heb ik helaas te danken aan de verslavenheid van Facebook, Snapchat, Instagram en andere mediums. Daarom ga ik een pauze inlassen. Wat waarschijnlijk zwaar gaat worden omdat ik het gewend ben, maar ik denk dat ik er heel veel deugd van ga hebben.

DSC_0229.JPG

Iedereen die niet onder een steen leeft of sociale media heeft kent het wel. Je bent aan het werk en ineens pingt je telefoon (ik schreef eerst telefeen, goed bezig Nikita!). En het is een melding. Probeer je dan maar eens te concentreren op die taak. Want wat zou er in die melding staan? Is je foto door zoveel mensen geliked op Facebook? Of heb je een blogreactie of twee gekregen. Misschien heeft iemand je wel een Snap gestuurd met wat hij of zij net aan het doen is. Maar waar is die concentratie gebleven? Die is weg. Dat verzeker ik je. We leven al in een maatschappij waar we ons amper zeven minuten op een taak kunnen richten omdat we zo gemakkelijk afgeleid zijn. Eigenlijk is dat zielig vind ik eerlijk gezegd. Waar is die concentratie gebleven? Ik geef toe, als ik echt met mijn gedachten bij mijn werk zit kan ik echt lang werken. Maar dat is dan ook omdat ik vaak verplicht ben. Ik denk aan lessen. Als ik illustratie had op school dan kon ik gerust drie uurtjes doorwerken zonder enige drang om mijn Facebook te controleren. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat mijn leerkracht het daarmee akkoord zou zijn, maargoed. Maar dat heb ik ook thuis hoor. Als ik een boek aan het lezen ben en het is zo goed dat ik niet eens besef hoe laat het is, ben ik soms zelfs te laks om van mijn bed af te komen om mijn Facebook te checken. Alleen kan ik me de laatste keer dat dat gebeurde amper herinneren.

Mijn drang tot sociale media controleren begint mijn leestijd af te snoepen, maar ook alle andere dingen die ik leuk vind. En dat idee maakt me heel verdrietig, want ik merk tijdens het typen van dit artikel dat ik al meer dan een week aan eenzelfde boek zit. Op zich geen schande, daar schaam ik me ook niet voor. Maar het boek is niet slecht, integendeel. Ik merk gewoon dat het is omdat ik geen concentratie heb. Het is ook een drukke periode en dat hou ik ook in mijn achterhoofd. Maar ook is het omdat ik te graag Instagram dertig keer doorscrol dan dat ik een pagina lees in mijn boek. Als dieharde boekenwurm maakt dat me eigenlijk wel heel treurig. Niet dat ik mezelf tot lezen verplicht. Maar ik merk dat als ik die stapel zie liggen op mijn kamer of de ongelezen boeken in de kast zie, dat ik het mis om dagen aan een stuk te lezen zonder problemen of concentratieproblemen. Het maakt mij soms echt ongelukkig. Dus ik doe er verstandig aan om eventjes een detox te nemen denk ik. Ook zal het mijn bloginspiratie ten goede doen, en ook de concentratie van het bloggen. Ik neem mijn pauze van 10 juni tot 25 juni. Wat dus tot mijn lieftallige verjaardag is. Geen nood, mijn blog blijft doorlopen. Ik weet dat het afgelopen tijd niet altijd even stipt was qua timing en aantal artikels. Maar het loopt gewoon een beetje allemaal in chaos de laatste tijd gewoon omdat er zoveel op me afkomt. En ik heb geleerd het perfecte los te laten, dit is daar een onderdeel van. De vroegere Nikita zou alle ballen willen hooghouden en zou doordraaien op dit moment denk ik. Dus het gaat wel goed denk ik. Ik laat trouwens nog wel weten hoe het ging met de pauze en hoe ik hem ervaren heb. Dat hebben jullie zeker nog van me tegoed!

De enige redenen waar ik een uitzondering voor maak zijn:

  • Familie die me heel dringend nodig heeft (maar de meeste kunnen me via sms bereiken)

  • Klasgenoten die hulp nodig hebben voor de examens (cursussen die ze tekort hebben of vragen)

  • De streaks op Snapchat, omdat dit maar een minuutje van mijn ochtend inneemt en het dan gedaan is.

  • Als ik zelf een probleem heb voor een examen of bepaalde leerstof niet snap, zodat ik een hulplijn kan inschakelen via de klas (ik kan dit in principe in de klas zelf vragen, maar als ik midden in een studeersessie zit dan werk ik graag verder, dus dan kan ik gewoon sneller iemand bereiken)

  • Youtube is de enige uitzondering, omdat als ik geen zin heb om te lezen ik voor het slapengaan kalmeer van videos kijken. Youtube vormt geen bedreiging op mijn leesgedrag

Deed jij ooit al een sociale media pauze?

%d bloggers liken dit: