Jongeren en technologie

Hoi allemaal! Technologie, het is iets dat niet meer uit onze wereld weg te denken is. Je kan de bus niet meer opstappen zonder zoveel jongeren te zien in de weer met hun smartphone. Op de trein werkt er iemand zijn werkverslag af en thuis hangen we voor de televisie. En veel jongeren gamen het hele weekend door. Ik geef toe, ik ben ook wel schuldig. Maar ik denk niet dat dat zo’n ramp is.

img_20180913_095734_756

 Weet je wat het is met technologie? Het is gewoon handig en superleuk. Maar ik merk ook hoe makkelijk we allemaal bestempeld worden met het woord ‘verslaving’. Ik krijg het ook vaak te horen. Akkoord, mijn smartphone ligt nooit 24u stil. Ik breng er wel talrijke uurtjes op door. En daarnaast heb ik ook een iPad, computer en sinds kort laptop. Dat laatste moest ik aanschaffen voor het grafische aspect van mijn opleiding. We worden er door overspoeld. Dat kan je niet ontkennen.

Toch denk ik niet dat dat een ramp is. We kunnen zoveel goede dingen doen met technologie. Zolang het geen verslaving wordt. Een tijdje terug zag ik een fragmentje van een programma. Toevallig was het ook over het gebruik van onze smartphone’s. De speciaalist in het praatprogramma zei dat er pas sprake is van een verslaving als we ons dagelijks leven laten beslommeren erdoor. Ik denk aan een jongeren die gamet en de kamer niet uit de kamer komt om te eten. Of die zich niet meer verzorgt. Dan spreek je van een verslaving. Anders is het prima gezond. Als je natuurlijk zelf vindt dat je te veel tijd spendeert op je mobieltje of computer, kan een detox nooit kwaad. Ik erger me gewoon soms een beetje aan het feit dat we zo gemakkelijk strooien met de woorden ‘verslaving’ en ‘de jongen van tegenwoordig’. Want echt, niet bij iedereen is het zo erg.

Wat mezelf betreft, ik breng wel wat tijd door met technologie. Maar ik voel mij daar goed bij. Ik ben oprecht heel graag met computers en technologie bezig. Erin werken en nieuwe ontwikkelen, daar ben ik helaas niet slim genoeg voor. Maar bloggen, schrijven, ontwerpen op de computer, spelletjes spelen en wat nog allemaal, ik vind dat leuk. Dus wie is de maatschappij om mij als verslaafde te bestempelen? Ik kan prima mijn telefoon aan de kant leggen op een dagje uit. Ja, het staat meestal wel op facebook. Maar net als heel veel mensen vertel ik graag wat ik aan het doen ben. En daarbij vind ik het superleuk om over een jaar de melding te krijgen dat het alweer zo lang geleden is. Ik denk dat onze relatie met technologie nog wel gezond is, maar gewoon niet bij de volledige maatschappij. En als jij zo graag technologisch bezig bent en het nog gezond is, ga gewoon je gang. We oordelen zo vaak over elkaar, maar dat hoeft niet te betekenen dat je daar altijd naar moet luisteren. Ieder zijn leven toch?

 

Heb jij een gezonde relatie met je gsm, laptop of tablet?

%d bloggers liken dit: