Het leven is GEEN competitie

Hoi allemaal! We leven in een wereld waar we elkaar vergelijken met elkaar. Waar we onszelf spiegelen aan de machtigste persoon in de wereld. Sociale media doet daar helaas weinig goeds aan. Die ene vriend gaat naar elk evenemnt en de andere zit bijna elke week op restaurant. Of zou lijkt het. En dan zit je daar in je bed te scrollen. En ineens ben je niet meer tevreden met jouw leven. Net als zovele andere dingen in de wereld. Het leven lijkt een competitie te worden.

 Deze gedachten kwamen bij me op toen ik laatst aan het aquarellen was. Aquarellen is trouwens een duur woord voor schilderen met waterverf. Als je nu nog niet zou weten dat ik heel graag teken, schilder, illustreer en wat er dan ook mag bij kijken, dan weet je het nu. Maar ik merkte hoe hard ik mezelf vergelijk met die pro’s op Instagram die misschien al vijf of zelfs tien jaar tekenen. Terwijl ik pas echt drie jaar actief teken. Dat is nergens voor nodig. Ik zei toen hardop dat ik soms wenste dat ik de tekenskills van een ander had. Mijn zusje had dat gehoord, en ze ging er meteen op in. Ze zei dat ik die tekenskills van een ander niet nodig had, dat ik die zelf heb. En dat mijn tekenskills prima waren zoals ze waren, op mijn manier. En toen ze weg was en ik weer in mijn ‘bubbel’ zat besefte ik dat ze gelijk had. Ik bedacht me terwijl ik de bek van mijn vogel aan het schilderen was, dat het helemaal niet nodig is om me te vergelijken. En het leven geen competitie is.

Toch zien we het wel zo. Heb ik de meeste likes? Is mijn tekening de beste? Zonder hoogstaand niveau deel ik hem niet. Ik denk ook wel eens zo. Maar dat is niet nodig. Er is een ding zoveel belangrijker dan de goedkeuring van anderen. En dat is dat jij gelukkig bent. Het gaat erom dat je plezier hebt aan hetgene wat je doet. En dat geldt echt voor alles. Ik ken vrienden die ieder weekend naar fuiven gaan en feesten tot ‘s morgens vroeg. En dat de volgende dag gewoon herhalen. Als zij daarmee gelukkig zijn, dan is dat hun keuze en gun ik hun dat plezier ook. Maar ik weet dat ik dat zelf niet zou moeten nadoen. Ik zou doodongelukkig zijn. Ik kan niet tegen de fuifdrukte. Net als dingen delen op internet. Ik ben daar nog wel eens onzeker over, maar ook ben ik altijd bang dat ik saai of irritant overkom. Terwijl dat helemaal niet de kern is. Je moet delen op internet wat je zelf wilt. En je social media is persoonlijk, het is net jouw keuze wat je ervan maakt. Dus als jij gelukkig wordt van elke dag je profielfoto veranderen, ga je gang.

Maar ik merk het wel dat het zo is. Er was ooit een youtubster die daar een video over gemaakt heeft en ze had gewoon gelijk. Jammergenoeg is die video verwijderd. Laten we gewoon plezier maken en al die likes en goedkeuringen eventjes loslaten. Het is jouw leven, maak er iets leuks van. We leven in België, waar we onze mening vrij kunnen uiten maar ook waar we onszelf kunnen zijn. Volgens de wet dan. De maatschappij, daar is nog wel eens werk aan. Ik denk nog maar eens terug aan de woorden van mijn leerkracht Nederlands afgelopen schooljaar. Die ik altijd heb onthouden

”Je hoeft niet de beste te zijn, je moet enkel je best DOEN,,

 

 

4 thoughts on “Het leven is GEEN competitie

  1. Je slaat echt de spijker op zijn kop: alles wordt leuker als je jezelf niet vergelijkt met anderen. Zeker wat je ziet op social media (of het nu gaat om tekeningen of bijvoorbeeld om geënsceneerde foto’s) klopt niet altijd met de werkelijkheid. Misschien heeft een andere illustrator wel eerst 10 mislukte tekeningen gemaakt en weggegooid om daarna hiermee te komen, terwijl jij jouw tekeningen direct plaatst. Ik kan het in ieder geval niet anders dan volledig eens zijn met de mooie woorden van je leerkracht 🙂

    1. Dankjewel voor je mooie reactie Romy! Ik kan het er trouwens alleen maar mee eens zijn. Het leven is veel leuker als je doet waar jij gelukkig van wordt, zonder vergelijken!

  2. Heel mooi geschreven! Je hebt zeker gelijk! Ik betrap mezelf er ook op dat ik mezelf vaak vergelijk met anderen. Gelukkig gaat het nu steeds beter en doe ik dat minder!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: