Mijn allereerste examens!

Hoi allemaal! Ik liet afgelopen weekend al weten dat ik examens heb gehad en ik wilde ook graag laten weten wat daarvan is geworden. Het waren ten eerste geen ‘echte’ examens. Wat dat dan wel inhoudt, vertel ik straks wel. Maar ik heb heel veel gestudeerd en gedaan wat ik kon. De eerste keer examens aan de hoge school zijn trouwens ook nooit zo evident. Maar het komt meestal wel goed. Vandaag mijn ervaring ermee!

img-20181117-wa0000

Ik had vier exaamens. Twee op maandag, twee op dinsdag. Eigenlijk is het nu net twee weken geleden. Vanaf donderdag zouden er resultaten online komen. Het frustrerende is dat ze allemaal apart online kwamen en je dus altijd een dag moest wachten. Na maandag stond alles eindelijk online. En ik heb voor alles een onvoldoende. Voor een vak zit ik met een 6/20, voor andere vakken heb ik een 8 of 9. Die 8 & 9 haal ik waarschijnlijk vrij gemakkelijk op, dat is net niet de helft. Die zes zal wat meer moeite kosten. Maar ik ga ervoor vechten in januari.

Doordat het proefexamens waren, telden ze maar voor 25 procent mee. De andere 75 procent voor dat semester is voor in januari. Het is eigenlijk om te testen of je fit bent en je studiemethode goed zit. Als je deze examenperiode verpest (perongeluk of expres) dan is dat nog niet het einde van de wereld. Ik heb hem perongeluk verpest. Doordat ik altijd bijna de helft heb, bewijst dat dat mijn studiemethode wel goed zit. Ik heb alleen gemerkt dat ik niet genoeg in detail heb gestudeerd. Het is de eerste keer examens, ik wist ook niet echt wat er op mij af ging komen. Daar hebben ook docenten begrip voor. Ook familie had daar begrip voor.

Inmiddels kijk ik er ook met die visie naar. Maar je raadt het al, ik ben eerst flink in paniek geweest en boos geweest op mezelf. Het was niet genoeg en ik had niet genoeg mijn best gedaan. Mijn vertrouwenspersoon zei net hetzelfde, dat dat normaal is. Ook moet ik in mijn achterhoofd houden dat wat ik de laatste jaren heb meegemaakt niet al te min is. En dat ik ondanks alles altijd ben blijven vechten. Nadat die examenresultaten een beetje waren doorgedrongen en ik gekalmeerd ben, ben ik er ook wel anders naar gaan kijken. Ik heb alles gegeven wat ik kon. Maar ik heb een fout gemaakt. En dat overkomt meeste studenten in hun allereerste examenperiode. Het betekent niet dat ik een slechte student ben of de opleiding niet aankan. Het maakt mij menselijk, en net als iedereen mag ik fouten maken. Het komt wel goed.

Heb jij ooit al een teleurstellend examen gehad? Of meerdere?

2 thoughts on “Mijn allereerste examens!

  1. Wel fijn dat het een soort van proefexamens zijn en dat ze maar voor 25% meetellen. Dan kan je inderdaad nog tijdig bijsturen! Ik had nooit herexamens en ik deed altijd het absolute minimum waardoor ik vaak vijven of zessen had (of ja, 10, 11 of 12 in hogeschool punten :p). Mijn studiemethode zat helemaal niet goed want ik had het vooral van mijn korte termijngeheugen. Twee dagen later was ik letterlijk zo goed als alles alweer vergeten. Dat is ook niet de manier natuurlijk. Het komt wel goed met je punten als je weet hoe je je moet verbeteren!

    1. Inderdaad! Ik ben daar ook wel blij mee. Stel je voor dat dat met Kerst was gebeurd. Mijn studiemethode zit wel goed denk ik. Mocht ik daar fout zitten, zou ik niet overal net niet door zijn denk ik. Dan zouden mijn punten dramatischer zijn.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: