Geluk | Over een hoog diploma en een hoge studie

Hoi allemaal! Zoals ik al zei, stopte ik een tijdje terug met mijn studies. Ik zette ze stop, en dat was een fijne keuze. Ik heb er zeker geen spijt van, en alles in mij schreeuwt dat dat goed was. Maar daar heb ik wel een les uit getrokken. Meerdere, maar de belangrijkste komt toch wel vandaag. Het is gek hoe je altijd uit de moeilijke situaties de mooiste lessen haalt. Daarom juist heb je die situaties en heb je je fouten nodig in je leven. Hoe wil je anders leren hoe het leven moet. Uiteindelijk doen we ook allemaal maar wat, want niemand weet hoe perfect zijn moet.

Ik begon in september vol motivatie en enthousiasme. Ik was al bezig met afstuderen en al die dingen. Gek, want ik stond letterlijk nog met mijn beide voeten in het begin van de hoge school. En toch wilde ik alweer drie stappen verder zijn. Dat is een trekje wat mij mijn hele leven zal blijven achtervolgen. Gelukkig besef ik het steeds sneller. Maar ik had me ingeschreven en wilde die bachelor halen en mijn dromen waarmaken. En laten zien dat ik het kon. Me bewijzen tegenover de wereld. Maar ook tegenover mezelf. En later een succesvol leven hebben met een hoge job. Een hoog diploma, goede studies. Het leek me allemaal geweldig. En dat lijkt me nog steeds. Toch heb ik nu de ervaring gehad, en weet ik dat dat niet voor mij is. Niet dat ik dat niet kan, maar omdat ik niet gelukkig ben. En daar zit het hem net.

Ik was altijd bezig met mijn studies en wat de wereld en maatschappij van me verwacht. En ik wilde me vooral bewijzen. Dat nog het allermeest. De rest was niet belangrijk. Voor mij was slagen echt het allerbelangrijkste. Een goede visie en motivatie voor een student natuurlijk. Maar ik hield het niet vol. Ik was moe en ongelukkig, en ik wist na een half jaar al wel dat ik dit geen drie jaar zou volhouden. Ik ken mezelf wel vrij goed, en ik had dat eigenlijk al veel eerder door. Ik negeerde het alleen en wilde het niet toegeven. Maar in het leven is niet je diploma, je studies (ook niet je loon, al was dat wel iets wat ik al wist) of een hoge job hebben het belangrijkste. Een job hebben is wel belangrijk natuurlijk. Anders kom je nergens in het leven.

Ik dacht altijd dat een hoge job hebben het belangrijkste is, maar ik ben me dingen gaan beseffen. Dat is niet. Het belangrijkste is dat jijzelf gelukkig bent en staat achter wat je doet. Niet je familie of je vrienden. Jij. En geen enkele job is belachelijk, want elke job draagt bij aan de maatschappij. Ik wil ook geen voorbeelden noemen, omdat ik geen jobs wil bestempelen als minderwaardig. We dragen met onze job allemaal iets bij aan de maatschappij en aan de wereld. Dus nee, je hoeft je echt niet te bewijzen. Je hoeft alleen maar gelukkig te zijn in je job, studies of wat dan ook. Met geluk koop je inderdaad geen Ferrari of Jaguar of een kast van een villa. Maar wat heb je aan die kast van een villa als je ongelukkig bent. Als je depressief door het huis strompelt omdat je je leven haat. Wat is het punt als je een leven leeft waar je niet gelukkig bent? Dus ik kies voortaan voor mijn geluk, en de jobs waar ik voor solliciteer zullen echt wel de jobs zijn die ik graag wil doen. In de mate van het mogelijke natuurlijk, want niet de hele wereld zal doen wat ik wil. Daar ben ik me natuurlijk ook bewust van.

Wat maakt jou gelukkig in je job of studie?

Kleine disclaimer onder de blogpost: Ik zal nooit vertellen over sollicitaties of dingen die gebeuren op mijn werk. Ik vertel veel op mijn blog, maar dat is toch echt wel persoonlijk. Uiteindelijk zal ik wel vertellen welke job ik heb waarschijnlijk, maar ik zal er nooit uitgebreid over vertellen. Gewoon vanwege de privacy voor mijn werkgever, de werkplek en voor mijn eigen privacy natuurlijk. Dit is denk ik ergens wel logisch.

2 thoughts on “Geluk | Over een hoog diploma en een hoge studie

  1. Het is zo fijn dat je voor je eigen geluk gekozen hebt <3 Ik kan me goed voorstellen dat je het zelf al eerder voelde maar dit negeerde. Dat herken ik van toen ik (uiteindelijk tijdelijk) met mijn studie stopte. Ik denk dat er geen studie en zelfs geen baan nodig is voor geluk. Ik geloof dat geluk van binnen zit. Natuurlijk geeft een baan een hele fijne zekerheid financieel maar ook qua zingeving. Maar wie weet ben je over 10 jaar wel een gelukkige huismoeder die op een andere manier een gelukkig leven heeft haha :)!

    1. Dankjewel, zo voelt het ook wel <3 Het voelen en toegeven is vaak geen gemakkelijk puntje, maar wel het beste. Geluk zit inderdaad vanbinnen, dat geloof ik ook. Maar we hebben een huis en eten nodig om te overleven. En wie weet inderdaad! Je toekomst valt niet te voorspellen

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: