De vervelende kant van bloggen

Hoi allemaal! Bijna twee jaar ben ik een gelukkig blogger. Ik heb zeker geen spijt van het feit dat ik toen begon met schrijven (of herbegon in mijn geval) en een paar weken later voor het eerst op die knop met ‘Publiceren’ klikte. Absoluut niet. Ik ben heel blij dat ik die stap heb gezet, want inmiddels is mijn blog niet meer uit mijn dagelijks leven weg te denken. Helaas zijn er ook minder leuke dingen die ik ondervind aan bloggen. Waarschijnlijk niet ik alleen. Maar dat hoort erbij. Toch wil ik ze eventjes bespreken. Voor het realistische effect op mijn blog, maar ook omdat van je afschrijven helpt voor mij. Ik heb niet voor niks een vrij persoonlijke blog

florian-klauer-mk7D-4UCfmg-unsplash.jpg
Photo by Florian Klauer on Unsplash
  •  Blogdipjes

Helaas horen ze erbij. En hoewel ik nog niet zoveel hardnekkige blogdippen heb gehad, weet ik wel hoe vervelend ze kunnen zijn. Een dip in iets wat je graag doet is sowieso echt niet leuk. Ik heb er wel een paar gehad, maar kleintjes. Het was ook niet enkel geen zin of tijd om te bloggen. Vaak speelden er andere omstandigheden ook mee. Ik vind blogdipjes helemaal niet leuk. Omdat ik mezelf dan niet perse moet dwingen om te schrijven, want het lukt dan gewoon niet. En zeker niet gedwongen. De reden dat ik altijd snel wil dat het voorbij is, omdat ik mijn blog mis in die periodes. Mijn blog is een stuk van mijn dagelijks leven geworden, en als die platligt mis ik hem gewoon. Klinkt vrij logisch toch?

  •  Onzekerheid

Tjah, iets wat iedere blogger wel zal herkennen. Onzekerheid. Doe ik het wel goed? Is mijn schrijfstijl oke? Vertel ik geen onzin? Is mijn blog wel interessant genoeg. Volgens mij kunnen veel van mijn collega-bloggers al die puntjes afvinken. Maak je geen illusies, ik ook hoor. Je leert dat wel een stukje loslaten door de jaren heen. Maar dat is nooit volledig weg. Ergens wel goed, want het houdt je alert om goede artikelen te publiceren. Maar te veel onzekerheid hoeft niet. Ik weet zeker dat je het prima doet, ook al ken ik je blog niet. En bovendien is iedere blogger anders. Dus vergelijken heeft geen zin. Doe het op jouw manier, en het komt zeker goed! Dat weet ik zeker!

  •  Praat ik niet te veel over mezelf?

Een hele tijd geleden heb ik er nog een volledig artikel aan gewijd. Sindsdien trekt die twijfel gelukkig wel weg. Niet volledig, maar genoeg om in volle energie er blogartikels uit te schieten. Oke, dat klonk alsof ik als een superheld meteen 6 artikels in een keer schrijf. Was het maar waar haha. Zo vlot gaat het niet altijd. Maar mijn blog gaat ook de persoonlijke kant op, waardoor ik af en toe gewoon heel veel over mezelf praat. Nu zie ik dat niet meer alleen als over mezelf praten. Maar ook als anderen inspireren. Want hoe ongeloofwaardig ik het ook vind, blijkbaar doe ik dat wel. Alleen maar fijn om te weten!

  •  Is mijn content wel interessant genoeg?

Ook dit vraag ik me steeds minder af, en ik werk gewoon uit wat ik leuk vind. Met het idee dat de juiste volgers dan wel zullen komen. Zelf doe ik dat ook, blogs volgen omdat de inhoud van de blog me aanspreekt. En sowieso ook, wanneer je schrijft over dingen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, valt dat op. Je ziet dat terug in de schrijfstijl en in het enthousiasme dat ontbreekt bij een blog. Dus schrijf sowieso waar jij vrolijk van wordt. Dat is een van de puntjes van een goeie blog. Ook als je daarmee een beetje uit de boot valt. Ik geloof er heilig in dat er voor iedere blog de juiste volgers bestaan.

Conclusie: Eigenlijk moet je gewoon doen wat je wilt? Je kan nog aan zoveel voorwaarden willen voldoen en nooit blogdippen willen hebben. Maar je houdt dat niet vol. ‘t Is jouw blog, dus maak er ook gewoon jouw plekje van. En zoals ik al eerder zei in dit artikel, de juiste volgers blijven wel plakken. Geloof me. Dus ga je gang en ga schrijven over wat jou gelukkig maakt! Maak er je passie van en vind plezier in het bloggen en schrijven. Dan kan het niet anders dan goed komen. En goed komen is niet perse een succesvolle blog met dagelijks duizenden uniek bezoekers. Een goeie blog is vooral eentje waar jij zelf gelukkig van wordt. Want die reacties, volgers en andere getalletjes in je statistieken zijn niet de essentie. Dat is jouw geluk. Hoe meer plezier je in je blog krijgt en steekt, hoe beter je content zal worden. Door de jaren heen natuurlijk. Net zoals alles in het leven, is ook bloggen een proces van groeien en geduld hebben.

Wat ervaar jij als vervelend aan bloggen?

%d bloggers liken dit: