Grote stappen zijn eng? Ik geef je een paar tips!

Hoi allemaal! Het leven is een proces van stappen zetten en keuzes maken. Het hoort er hoe dan ook bij. Kleine stapjes zijn makkelijker te zetten, want de drempel is niet zo hoog. Maar helaas voor ons bestaat het leven niet alleen uit kleine stapjes. Soms moet je enorme stappen zetten om verder te raken en je doelen te bereiken. Dat kan best eng zijn en intimiderend. Zelf weet ik dat ook. Toch zijn er manieren om die grote stappen toch te zetten. Ik geef je graag een paar tips!

 

philipp-reiner-M8PV59TCj6E-unsplash.jpg
Photo by Philipp Reiner on Unsplash
 • Verdeel in kleine stapjes

Het maakt niet uit wat je wilt gaan doen, een grote stap nemen is altijd eng. Zoals ik daarnet al zei, kleine stapjes zijn makkelijker te zetten. Dus kijk eens, kan je jouw ‘doel’ in kleinere stapjes verdelen? Meestal is dat wel mogelijk. De drempel wordt minder hoog. En uiteindelijk bereik je ook je doel wel. Vergelijk ‘t eens met een trappen nemen. Om boven te raken neem je ook niet al die trappen in een keer. Nee, je gaat trap voor trap naar boven. Uiteindelijk sta je op een gegeven moment wel boven. Ook in het leven is dat zo. Dus neem je grote stap, stap voor stap.

 •  Zorg voor een plan/ overzicht

Wanneer er veel verandert of veel staat te gebeuren, is een heldere mind mijn grootste vriend. En die bereik je onder andere door te zorgen dat je een plan hebt of een overzicht. Iets waar je op kan terugvallen om de volgende stap te zetten. Is natuurlijk niet altijd mogelijk, zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Maar vaak wel. Dus probeer eens te kijken of je die kleine stapjes ergens kan opschrijven. Een overzicht van de dingen die komen geeft vaak rust. Dan weet je wat er op je afkomt. Ook kan je daarnaast ook afvinken wat je al hebt gedaan of hebt gehad. Dat motiveert dan weer. Dus dat zijn twee vliegen in een klap.

 • Vraag hulp aan anderen

Grote stappen zijn eng en je kan je overweldigd voelen. Maar wie zegt dat je ‘t alleen moet doen? Er staan mensen om je heen om je te helpen, maar ook om je te steunen. Om je op te vangen als ‘t een keer mis zou gaan. Dat het jouw leven is, betekent niet dat je het helemaal alleen moet doen. We zijn met miljoenen op deze wereld. Dus laat je helpen. Je hoeft ‘t niet alleen te doen. En dat kan je ook niet. Soms ben je gefrustreerd omdat ‘t niet lukt en dan is het fijn als je je hart kan luchten. Maar ook, van sommige zaken heb je gewoon geen verstand en laat je beter een ander doen. Ik denk aan op jezelf gaan wonen en alle hypotheken en papierwerk. Als je zelf niet weet hoe daar aan te beginnen, kun je beter iemand inschakelen. En dat maakt je niet zwak of dom. Integendeel. Hulp kunnen vragen wanneer je dat nodig hebt, is de dag van vandaag een sterkte.

 •  Informeren is goud waard

Bij een grote beslissing / stap is informeren je beste vriend. Wanneer je goede informatie hebt, weet je ook waar je mee bezig bent. Dan verlaag je de kans op mislukkingen ten eerste al. Maar ook is het geruststellend om informatie te hebben en te weten wat er je te wachten staat. Of hoe zaken in elkaar zitten. Wees dus zeker niet bang om hulp te vragen of je te laten informeren. Het zal je alleen maar helpen op den duur. Ook al stel je eens domme vragen. Ik heb altijd een advies geleerd en dat is dat domme vragen niet bestaan. Je blijft wel dom als je geen vragen stelt. Dus ga ervoor en informeer je goed! Het is zeker goud waard en kan je stommiteiten of problemen achteraf enorm besparen.

 •  Vergeet niet trots te zijn op kleine stapjes

En tot slot, vergeet het niet. Je kan nog duizend doelen, dromen en werkpuntjes hebben en nog zoveel willen bereiken. Maar vergeet niet dat iedere stap die je zet afzonderlijk ook iets is om trots op te zijn. Hoe klein ook. Ze horen erbij en ook zonder die kleine stapjes zou je niet bereiken wat je wilt. Dus nee, je hoeft echt nog geen held te zijn om trots te zijn op wat je nu al doet. Met hard werken en gaan voor wat je wilt zal dat nog groter worden. Maar je mag best al trots op jezelf zijn voor de stappen die je onderneemt. Dus vergeet niet om jezelf af en toe een complimentje te geven. Je doet het heel goed, dat weet ik zeker! ♥

Vind jij grote stappen zetten eng?

3 thoughts on “Grote stappen zijn eng? Ik geef je een paar tips!

 1. Soms is dat zeker eng, vooral als ik uit mijn comfort zone moet gaan… Zeker de tips die je hierboven geeft pas ik ook toe in dit soort situaties. En soms.. Gewoon maar doen. Bam.

  1. Ja ik ook. Toch is het echt wel nodig. Ik vind het tof om te horen dat mijn tips effectief helpen. Maar zoals je zelf al zegt, in sommige situaties is het gewoon doen nog de beste tip die je kan krijgen.

 2. Grote stappen vind ik niet altijd eng maar ik ondervind dat het vaak voor mij niet goed werkt. Beter stapje voor stapje veranderen of werken aan het doel / plan, dan hou ik ook beter overzicht en kan ik wennen en groeien erin.
  Er bestaat trouwens een leuk, interessant én werkbaar boekje over groeien met kleine stapjes: De kunst van Kaizen, geschreven door Robert Maurer.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: