Wat ik doe om mezelf wat te helpen

Hoi allemaal! Vorige week vertelde ik eerlijk hoe het ging met me. Helaas was dat geen knaller van formaat boordevol leuk nieuws. Integendeel, ik stelde me kwetsbaar op en vertelde dat ik in een dip zit. Mensen die mij goed kennen of m’n blog volgen, weten dat ik niet de persoon ben die haar hoofd laat hangen. Ik steek m’n kop niet in het zand maar zet dapper door. Misschien op dit moment een beetje minder actief, maar ik doe het nog steeds! In dat weekje tijd nu heb ik wel een paar dingen ontdekt die me beter doen voelen, dus ik deel ze graag met jullie! Het zijn dingen uit mijn eigen ervaringen (dus geen wetenschappelijk onderzoek) maar misschien zijn ze ook wel handig voor anderen. 

plush-design-studio-nX4Hb7essc0-unsplash.jpg
Photo by Plush Design Studio on Unsplash
  • Heel veel muziek luisteren (yay K3!)

Muziek is altijd al iets geweest waar ik op terugviel als het slechter ging. Dat is nooit anders geweest in m’n leven. Niet alleen als het slecht gaat trouwens. Mijn koptelefoon gaat werkelijk overal heen en hij is me heilig. Op de trein droom ik vaak weg onder mijn favoriete muziek en artiesten als ik niet aan het lezen ben. Raamstaren zoals ik dat zo graag noem. Niet dat dat een werkwoord is, maar ik heb het gewoon uitgevonden. Muziek verlaagt stress, dat is wetenschappelijk bewezen. Maar ik denk dat ik voor iedereen kan spreken als ik zeg dat er heel veel artiesten zijn (of juist een artiest) die je net dat duwtje kunnen geven als ‘t eventjes niet gaat. Ik luister nog steeds heel veel naar Marco Borsato, die man blijft mijn held. Maar ik merk ook dat ik heel kalm word van K3. Ik heb daar een eindje een soort ‘schaamte’ voor gevoeld, maar nu niet meer. Ik heb zoiets van, ik doe er niemand verkeerd mee. Dus waarom zou ik het dan verbergen? En ja, dat maakt mij een beetje anders voor m’n 22 jaar. Maar we hebben allemaal onze gekke kantjes. Dit is een van de mijne.

  • Luie daagjes op bed

Als ik niet moet werken heb ik niet altijd heel veel fut om weet ik veel wat te gaan doen. Ik weet ook dat als ik toch iets over m’n grenzen ga doen, ik het de volgende dag ga voelen. Mijn lichaam laat dat op alle mogelijke manieren weten dan. Maar soms vind ik niks heerlijker dan in een comfy outfit onder een dekentje te lezen of Netflix te kijken. Als ik dan de kaarsjes en lichtjes aansteek, voel ik me automatisch iets beter. Dan zijn die donkere dagen (dan bedoel ik buiten) toch ergens goed voor dit seizoen. Kaarsjes en lichtjes!

  • Praten en advies vragen

We leven helaas in een wereld waar er een taboe heerst over praten over wanneer het slechter gaat of gewoon in het algemeen; psychische problemen. Ik werd me er nog maar eens bewust van toen ik Elmay haar artikel las nog niet zo lang geleden. Maar dit kan je niet alleen oplossen en ik probeer ook eerlijk te zijn over hoe ik me voel. Vaak omdat dat oplucht. Maar mijn moeder weet bijvoorbeeld dat ik niet altijd de energie heb om in het huishouden mee te helpen en heeft daar begrip voor. Vrienden snappen het als ik te moe ben of te ‘overwhelmd’ om naar een drukke plaats te gaan. Ook vraag ik bij mensen advies. Het is soms moeilijk om die drempel over te gaan en voor mij is dat ook zo. Maar het kan je zoveel opleveren.

  • Meer aan mezelf denken

Ik ben een mens dat leeft voor anderen. Ik heb het al vaak gezegd. Als ik kon, ik redde de hele wereld. Vaak zal ik ook eerst een ander uit de sloot trekken voor ik mezelf uit de sloot trek. Geen slechte eigenschap de dag van vandaag. Maar ik moet leren (en leer het ook wel) dat ik mezelf nu vooral nodig heb. En dat ik eerst mezelf moet laten ‘herstellen’ voor ik anderen probeer te lijmen. Geen gemakkelijke opgave voor iemand die het liefst iedereen om zich heen gelukkig ziet.

  • Outfits waar ik me fijn in voel

Ik denk dat deze misschien veelgenoemd is, maar ik onderschat het altijd. Mijn stijl is veranderd. Ik droeg vroeger meer schattige printjes en bloemetjes en dat doe ik soms nog steeds. Maar ik kleed me minder meisjesachtig. Het liefst kruip ik weg in een fijne hoodie met zachte binnenstof en draag ik daar een jeans met scheuren onder. En natuurlijk sneakers. Een combinatie die je kan voorspellen als je met kent en mijn sneakers zijn heel vaak in beeld op foto’s. Maar juist dat kan al iets zijn waar ik me beter door voel. Iets uit de kast trekken waar ik me sowieso fijn in voel. Onderschat nooit de kracht van een goeie outfit! Die kan je zelfvertrouwen of je welzijn echt een serieuze duw in de juiste richting geven.

  • Lachen

Ik ben iemand die gemakkelijk lacht en ik kan ook heel makkelijk in de slappe lach blijven hangen. Juist nu is dat iets fijns en na een ferme lachbui kan ik me ook daadwerkelijk beter voelen. Ook als het om iets heel flauw of stoms gaat. Lachen geeft mij hoop en bovendien zijn de endorfines altijd welkom. Ik gebruik wel eens vaker de uitspraken dat humor de wereld overeind houdt en lachen het beste medicijn is. Nu weer besef ik hoe waar dat is. Ik zeg natuurlijk niet dat ik al m’n problemen weglach want sommige dingen kan je niet weglachen. Maar sommige dingen met een korreltje zout nemen en er eens goed mee lachen, kan al veel verlichten in ons leven.

 

2 thoughts on “Wat ik doe om mezelf wat te helpen

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: