Ik lees geen volwassen literatuur of zelfhulpboeken

Hoi allemaal! Lezen, ik heb het idee dat het steeds meer circuleert in de wereld. Sommige mensen lezen e-books en sommige lezen fysieke exemplaren. Ik was echter voor die hele circulatie al een lezer, het feit dat het overal wordt aangewakkerd is natuurlijk leuk. Maar het beïnvloedt mijn interesse niet. Ik heb een eigen genre wat ik graag lees en ik hou me daar ook aan. Ook als dat genre buiten mijn leeftijd valt. Daar schaam ik me ook niet voor. Lezen is pas leuk als je leest wat jij leuk vindt.

nicole-honeywill-BfriYg0iOCs-unsplash.jpg
Photo by Nicole Honeywill on Unsplash

Ik lees graag en veel. Zoals ik al eerder zei, ik lees iets van 75 boeken gemiddeld. Dit jaar zit ik nog niet aan die 75 door vele gebeurtenissen. Mijn concentratie heeft ook best wel een deuk gehad. Maar ik merk dat het verbetert en zeker nu ik geen social media gebruik. Er is geen gepingel meer dat me kan afleiden nu. Of toch een stuk minder. Ik merk dat wel, want in de tijd dat ik aan het detoxen ben (wat nu op moment van schrijven iets van anderhalve week is) heb ik al 3 boeken gelezen. Ik maak er geen wedstrijdje van, maar ik hou wel het lijstje bij. Ik ben echt eens benieuwd op hoeveel de teller zal staan na een jaartje.

Maar ik ben volwassen. Ik ben een volwassen vrouw die haar eigen centjes verdient. En toch lees ik YA. YA is de afkorting van Young Adult. Een genre dat doorgaans binnen de 15-17 jaar valt. En sommige van mijn boeken vallen zelfs nog onder die leeftijd. Ik lees geen ingewikkelde literatuur of de meest verhelderende zelfhulpboeken zoals mijn medebloggers. Ik heb het geprobeerd, omdat ik graag bijleer. Maar ik merk hoe lastig die boeken er altijd door gaan. En waarom zou ik me moeten forceren om boeken gelezen te krijgen die ik eigenlijk niet leuk vind? Als er ooit een boek me echt enorm aanspreekt dan zal ik het wel lezen. Maar forceren om te lezen, dat is geen goed idee. Lezen is tof en lezen is leuk. Maar niet als je tegen je zin leest. Iedereen heeft in de middelbare wel eens een boek moeten lezen die hem of haar totaal niet aanstond en dat is geen leuk gevoel. En een boek duurt precies extra lang als je hem tegen je wil in aan het lezen bent. Nu ja, voor iemand die voor de les Nederlands een boek moet lezen is dat eenmalig. Maar ik ben een lezer als hobby. En hobby’s zijn het allerleukste als je ze op jouw manier doet. En dat geldt niet voor lezen alleen.

Ik heb hier een tijdje over nagedacht en bedacht me dat het heel gemakkelijk is dat ik zo snel lees als ik boeken lees die onder mijn leeftijd vallen. Maar weet je, eigenlijk zou ik me daar zo druk niet in moeten maken. Eigenlijk zou ik die verwachting van hoge literatuur gewoon moeten loslaten en lekker gaan genieten van wat ik lees. Ook als dat buiten mijn leeftijd valt. De voordelen van lezen heb ik toch al mee. Want ik schrijf juist graag (en goed) doordat ik zoveel lees en een mooie woordenschat heb. Maar ook heb ik daarnaast al zoveel verschillende verhalen, bedenkingen en situaties meegemaakt in boeken waardoor ik geen enkele situatie te raar of gek vind. En daardoor kan ik mensen net beter accepteren. Er zijn nog ontelbaar veel lessen die ik uit boeken heb gehaald waar ik in mijn eigen leven ook iets aan heb. Mijn leesgedrag is niet compleet nutteloos dus. En al was het dat wel, een hobby moet ontspannen en hoeft niet per definitie nuttig en leerrijk te zijn. Een favoriete bezigheid is meestal om stoom af te laten, niet om je stressniveau nog een tandje hoger te krijgen. Dus laat ik maar gewoon blijven lezen wat ik leuk vind. Ik denk dat ik daar zelf ook beter van word dan mezelf dwingen het nieuwste boek met de meest heldere inzichten en ingewikkelde psychologie uit te krijgen. Ik ben ook slim en goed genoeg zonder al die boeken te hebben gelezen 😉

Lees jij veel zelfhulpboeken?

3 thoughts on “Ik lees geen volwassen literatuur of zelfhulpboeken

  1. Volgens mij zijn er heel wat volwassenen die graag YA lezen, niks mis mee. Lees zelf ook wel eens een YA boek! Zelfhulpboeken zijn overigens ook echt totaal niet mijn ding.

  2. Ik wil graag meer zelfhulpboeken lezen omdat ik wel geloof dat je er iets kan uithalen, al denk ik wel dat een (praktische) workshop nog veel meer kan bijbrengen dan enkel letters op papier.
    En uiteraard is er niks mee om YA-boeken te lezen ! Dat heb ik ook nodig op tijd en stond, een wat makkelijker boek waar je niet te veel bij moet nadenken maar waar je gewoon kan genieten. Ik daag mezelf graag uit met een moeilijker boek, maar ik wissel af (en lees meestal een moeilijk boek in combinatie met iets dat vlot leest, omdat ik weet dat ik anders vastloop en gewoon stop met lezen).

    1. Ik geloof zeker ook wel dat je er veel kan uithalen. Maar het is gewoon niet mijn genre. En ik heb me daar een tijdje voor geschaamd, maar eigenlijk is daar niks mis mee. Zolang we allemaal lezen wat we leuk vinden, komt het wel goed. En als ik jouw reactie lees heb ik het idee dat jij gewoon een ideale balans hebt. Houden zo zou ik zeggen 🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: