Zes maand zonder social media

Hoi allemaal! Euhm, hoe ga ik hier aan beginnen zonder er eerst duizend clichés tegen te gooien dat ik niet kan geloven dat we alweer een half jaar verder zijn? Geen idee. Maar het is dus zo. Een dag eind september nam ik het nogal impulsieve besluit dat ik een jaar zonder social media zou gaan doen. Dat impulsieve besluit zette ik in actie nog geen week later. En dus ben ik binnenkort alweer zes maand zonder social media pauze. Oftewel, ik ben op de helft van mijn detox. Wat echt te gek voor woorden is. Ik merkte een paar eigenaardige veranderingen op en ik wilde ze graag delen met jullie. Het zijn dingen die je niet opmerkt als je wel op social media zit. Of toch een stuk minder. 

william-navarro-FyeVOF4P4YI-unsplash

 • Ik zit véél minder op mijn telefoon ondertussen

Oke, wanneer ik dit aan het uitwerken ben is het tegendeel waar want mijn schermtijd is immens hoog. Maar andere dagen merk ik echt wel verschil. Het voelt ook veel chiller om mijn telefoon ergens buiten mijn bereik te leggen. Vaak lig ik te lezen in de sofa en ligt hij dan gewoon op mijn kamer op te laden. En ik heb er geen last van. Meer nog, ik heb het gevoel dat er een soort last van me af is. Dat ik mijn vrijheid en rust terug heb gevonden. Het was een van de redenen dat ik die detox begon. Of ik dat vasthoud over een half jaar, dat heb ik natuurlijk zelf in de hand. We will see.

 • Ik irriteerde me aan Instagram

Laat het me uitleggen. Ik vertelde al over mijn vast contract, maar ik wilde nog een paar mensen op de hoogte brengen. Eventjes live langsgaan was geen optie, en het waren twee mensen die ik enkel via Instagram te pakken kon krijgen. Dus er zat niets anders op dan eventjes die app te installeren. Ik heb redelijk veel meldingen aan staan van mensen als ze iets posten dat je daar dan een melding van krijgt. En ik irriteerde me zwaar aan elke melding. Uiteindelijk heb ik gewoon in de instellingen van Instagram dat uitgezet zodat ik alleen een melding zou krijgen als de desbetreffende personen antwoord hadden gegeven, want ik vond het wel zo netjes om daar op te wachten en eventueel te reageren. Het voelde heel gek en onwennig. En het nog gekkere was dat ik blij was toen ik Instagram terug van mijn telefoon kon halen. Het voelde alsof ik de sleutel naar de gevangenis had gevonden. Dat offline leven bevalt me wel, en dat heb ik toen echt goed beseft. Toen kwam dat inzicht echt binnenwaaien.

Ook gewoon het feit dat ik echt zoveel keer ging checken of ik nog geen antwoord had. Dat verslavende effect voel ik nu dus niet meer omdat ik er een streep heb doorgetrokken voor mezelf. Ik werd er echt gek van. Ik merk zelfs bij het idee dat ik over een half jaar terug social media heb, dat me dat zelf een beetje angst aanjaagt. Een half jaar geleden zou ik je hebben uitgelachen als je dat zou zeggen.

 • Tegelijkertijd mis ik het ook wel

Ik geef toe, ik mis het ook wel. Er zitten niet alleen negatieve dingen aan social media. Soms krijg ik echt de meest toffe reacties op mijn stories op Instagram of echt heel grappige opmerkingen. Dat kan echt serieus mijn dag beter maken en die communicatie mis ik nu wel een beetje. De stomme punten aan social media zijn nu weg gevallen (de verslavendheid, prikkels, bang om iets te missen…) maar daarmee neem ik nu ook wel de goeie dingen weg. Want ik ben absoluut geen mens die zal zeggen dat ik alles aan social media stom vind. Nee, ik haal er ook hele goeie dingen uit. Dus ik sta er een beetje met een dubbel gevoel in.

 • Er zijn effectief dingen die aan me voorbij gaan

Facebook en Instagram zijn tegenwoordig de platformen waar je veel mensen bereikt. Bedrijven of winkels die in verlof gaan ook. Dat heb ik gemerkt. Een tijd terug ging ik na mijn vroege shift een broodje halen, en dat doe ik altijd in dezelfde broodjeszaak. Die ligt iets van vijf minuutjes wandelen van mijn werk en dan ga ik zo de trein op. En ik zag het al in de verte dat er weinig leven in de brouwerij was. En toen ik voor de deur stond, wist ik het al helemaal. Ik heb toen eventjes research gedaan. En die mensen bleken in skiverlof te zijn. Ik bedacht me dus lachend dat dit dus gebeurt als je geen social media hebt. Ook op televisie als een bekende Vlaming ineens over kinderen begint dan ben ik zo de eerste om te vragen: die heeft toch helemaal geen kinderen? En dan zijn mijn ouders zo van: jawel hoor, X is bevallen, het stond op Facebook. En dat is dus het probleem. Op zich maak ik daar ook geen drama van hoor. Van die broodjeszaak is vervelend, maar het is niet de enige broodjeszaak in de wereld. En wat betreft bevalling van BV X, ik ben niet ineens een pak slimmer geworden toen ik ineens wist dat X of Y een kind heeft ondertussen. Het echte belangrijke nieuws komt toch wel aan mijn oren, daar heb ik geen social media voor nodig. Dat viel me wel op en ik vind het best grappig eigenlijk.

 • Ik heb veel meer tijd voor de dingen die me echt gelukkig maken

Vroeger sloop er echt heel veel tijd in social media. Instagram heeft een tijdmeter, ik weet niet meer zeker of Facebook die ook heeft of had. Of ondertussen gekregen heeft. De uren die ik soms op Instagram spendeerde waren echt hoog. En dan kwam er nog eens hetzelfde bij voor Snapchat en Facebook. Nu heb ik daar dus geen last van. Mijn schetsboek vult zich heel snel, ik lees terug meer en ik ben ook een pak rustiger en relaxter geworden. Die haast van social media of snel eens bekijken is weg. Ik merk ook dat ik me veel sneller irriteer aan mensen die voortdurend door Facebook aan het scrollen zijn tijdens uitjes. Meestal weet ik ze genoeg af te leiden dat ze uiteindelijk hun telefoon neerleggen gelukkig.

Conclusie 

Mis ik mijn social media? Ja, soms wel. Ik zal ook wel blij zijn om terug online te zijn later. Maar aan de andere kant ben ik er ook bang voor. Weer constant die prikkels, die verslavendheid. Beide heb ik natuurlijk wel zelf in de hand. En wellicht kan ik ook wel iets doen met de functie van schermtijd in mijn telefoon. Een limiet opstellen. Want oprecht, ik mis het wel. Maar ik zou liegen als ik zeg dat mijn leven er niet beter is op geworden sinds ik offline leef. Er zijn ook heel veel dingen in mijn hoofd veranderd die ik niet goed kan uitleggen. Dus hoe het ook verder loopt hiermee, ik haal er voordelen uit. Of ik dat over pakweg 3 maand nog ga zeggen, dat zien we dan wel weer.

 

8 thoughts on “Zes maand zonder social media

 1. Ja het heeft zn voor en nadelen. Ik gebruik regelmatig Instagram maar dan wel op mijn manier. Kan ook rustig zonder en kies daar soms ook voor. Lekker een dagje of een weekje offline. Inderdaad zonder prikkels en altijd maar van alles bekijken…

  1. Daar ben ik het zeker mee eens. Social media heeft voordelen en nadelen. Ik denk wel dat ik na nog eens zes maand er wel veel anders mee zal omgaan. Dan is mijn doel geslaagd. Die prikkelloze momenten zijn wel echt heel fijn inderdaad

 2. Ik gebruik al tijden geen Facebook meer, enkel nog instagram. En dan mis je inderdaad nog wel iets. Maar ik vind het des te leuker als iemand het me dan verteld, in plaats van de standaard ‘oh ja, ik had het op Facebook voorbij zien komen’ ben ik dan ook echt verrast door het nieuws.

  1. Ik geef toe dat ik Instagram ook een leuker platform vind. Al heel lang. Maar je hebt wel gelijk. Het is zoveel leuker om dingen te horen van elkaar en de verhalen live te horen. In plaats van alles in statusupdates op social media te volgen. Technologie is handig, maar live is alles nog zoveel beter

   1. Ik ben het hier wel mee eens en kaartjes sturen lijkt me ook veel leuker en te ontvangen op je verjaardag 🙂

 3. Ik snap wat je bedoelt! Sinds kort heb ik Instagram van m’n telefoon verwijderd en daarmee blijft enkel Facebook nog over als sociale media kanaal wat ik af en toe gebruik. Ik ben er nog bijlange niet zo lang mee bezig als jij, maar ik voel nu al het enorme verschil. De eerste dag heb ik denk ik wel vijf keer mijn gsm opgepakt om Instagram te openen (confronterend!) en dan weer te beseffen dat ik beter iets nuttigs kan doen. Inmiddels mis ik het gelukkig niet meer zo. Het moeilijkste vind ik soms dat mijn omgeving over dingen praat die online voorbij zijn gekomen en waarvan ik dan niet op de hoogte ben. Maar meestal is dat dan snel opgelost door iemand die het mij toont op zijn/haar telefoon. Je bent heel knap bezig Nikita, blijven volhouden!

 4. Wat een gave stap om te zetten! Inspirerend ook wel moet ik toegeven ook ik zit te lang met die telefoon in mn handen. Ik heb lang geleden mijn FB al opgezegd en ben er terug maar volg daar alleen musea en groepen die bij mn interesses horen. Ik ben benieuwd of en hoe je het vol gaat houden.

 5. Ik ben nu de eerste dag zonder Facebook gegaan ik merk l een stuk verlichting nu de kunst om het vol te houden. Ik ga daar ook mijn ervaring over schrijven op mijn website kom je eens kijken ik vind het een mooi geschreven blog en heel herkenbaar 😊🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: